Deutz-Fahr

Iz kabine se podesavaju zazori za kukuruz/soju, klima uredjaj ima, rucicu za hidro pogon preko koje ide napred/nazad/brze/sporije, merac hektara, veliki bunker. Ostalo je sve kao pre 30 godina. Hidro otvaranje lule. Dobar fazon je sto kada zaglavi masa, moze da ukljuci unazad pa izbaci masu, dok kod Zmaja kad zaglavi onda se zavlacis ispod vitla. E da cena je zanimljiva novog kombajna.

Nisam aludirao ni na šta konkretno već iznosim zaključak da ljudi plaćaju plastiku i luksuz dok su glavne komponente jedno te isto koje je pre 30 godina koštalo duplo manje nego sada.U principu proizvodnja kombajna je trka za prestižom i futurističkim eksterijerom na koji se kupci lepe kao muve na lepak.

nekako razmišljam kome se isplati kupiti novi kombajn, taj mora raditi barem 300 jutara

al možda i bolje onda uzeti 3 kombajna tipa DF ili ĐĐ 1620, koji će napraviti puno više od jednog novog, a i u dosta slučajeva bude trke sa vremenom, između kukuruza i soje i adaptiranja kombajna

Nije direktno vezano za D-F temu al u mom kraju se prodaju novi crveni kombajni cisto solidno. Prvi koji je u HR prodan prije 3 godine ili cak dvije je ove godine dobio nove prednje gume posto je svoje prve sribao. Posla ima koliko hoces samo tko ima muda da se upusti u kupovinu novog stroja kojeg ce terati danonocno da se zaradi. Taj isti gazda je ove godine kupio najveci kombajn te marke s 12m hederom...

Ko je normalan i moze si koliko-toliko isplanirati radne dane (na vrijeme se ne moze utjecati) moze sve odraditi i sa zmajem 142 ali kako i sami vidimo da je svaka godine posebna po uvjetima rada, tu su i rokovi sve tjesniji pa zmaj vise ne stize u optimalnom roku obaviti zetvu na vecim povrsinama. Tu uskacu noviji (polovni strani) kombajni.

Tako nekome ni polovan ne moze odraditi sve sto bi netko htio pa kupuje nov da radi bezbriznije. Ipak se i strane masine habaju i trose i dolazi do zamora materijala pa gume, pa lanci, remenje, pa remont ili zamjena motora i da dalje ne nabrajam.

Osobno poznam covjeka koji ima 3 komada z-142 od kojih je jedan stalno spreman za kukuruz (onako u osrednjem stanju) a druga dva u psenicnim varijantama (Jedan u ODLICNOM stanju a drugi jako jako dobro ocuvan). Ima i poseban heder za suncokret i za sva tri zitne i kukuruzne adaptacije s hederima i opet je lane kasnio sa zetvom jer na ovom terenu raditi 150 jutara zemlje sa z-142 je ludost...

Svatko ima svoje razloge i metode rada. Ako njemu pase da stalno sarafa i popravlja, nije moja briga a svi znamo da bi mu bolji posao odradio polovan stranac nego ta tri zmaja...

Koji bi meni pasao za oko 10ha strvi godišnje.Cijene df750 kod mene su oko 6000e a ja toliko dadnem za vršaj u 5 god.Razmišljam šta da kupim?Jednostavno hoću da idem u njivu kad je hoću a ne da plaćam i molim da dođe.Sad ima kolega clasa i ide glat ali opet bi volio imati svoje a nisu to nekakve pare a možda bi i površine se povećale.
Kolega moja preporuka M922, M1002.. Ja imam M1002 i za 4 godine sam skinuo oko 360 ha.. Kad sam trazio da kupim kombajn imao sam 5 modela u glavi. Da budemo jasni prva tri su bila Claas :osmeh:, Dominator 78 ali da ima adapter od 3 m, Dominator 68 i 58. Cetvrti je bio Deutz Fahr 1080 i peti Deutz Fahr 1002.. Kombajn sam trazio pod uslovom da nema vise od 2500 rs. 78 sam nalazio u super stanju ali sa 3,60 adapterom sto mi nije odg.. Nalazio sam i 68 i 58 isto u super stanju ali nisam mogao finansijski da postignem.. 1080 nisam nasao ni jednog.. I onda sam nasao 1002 u Ulmu od prvog vlasnika u super stanju. On mi je bio na petom mjestu samo iz jednog razloga, sto je kod mene brdovito, i samo sam se bojao bocnih reduktora.. Pisao sam da mi je otisao lezaj na polu-osovini, ali je otac opazio i odmah stao, tako da nije slomio ni zupcanik ni tromblu.. Jedna kolega je ove godine na M900 slomio zupcanik i tromblu, cifra 1300 Eura..

Poslednja izmena:
Kolega moja preporuka M922, M1002.. Ja imam M1002 i za 4 godine sam skinuo oko 360 ha.. Kad sam trazio da kupim kombajn imao sam 5 modela u glavi. Da budemo jasni prva tri su bila Claas :osmeh:, Dominator 78 ali da ima adapter od 3 m, Dominator 68 i 58. Cetvrti je bio Deutz Fahr 1080 i peti Deutz Fahr 1002.. Kombajn sam trazio pod uslovom da nema vise od 2500 rs. 78 sam nalazio u super stanju ali sa 3,60 adapterom sto mi nije odg.. Nalazio sam i 68 i 58 isto u super stanju ali nisam mogao finansijski da postignem.. 1080 nisam nasao ni jednog.. I onda sam nasao 1002 u Ulmu od prvog vlasnika u super stanju. On mi je bio na petom mjestu samo iz jednog razloga, sto je kod mene brdovito, i samo sam se bojao bocnih reduktora.. Pisao sam da mi je otisao lezaj na polu-osovini, ali je otac opazio i odmah stao, tako da nije slomio ni zupcanik ni tromblu.. Jedna kolega je ove godine na M900 slomio zupcanik i tromblu, cifra 1300 Eura..

Lijepa cifra, i ja se bojim tih reduktora, jer dok neode neznas sto je unutra, mozda kad zavrsi sezona skinuti tocak i sve rastaviti, mozda je jeftinija varijanta i mozda zamjeniti lezajeve.....kada ode, onda je problem, skupo, al treba ga i pronaci jer ih ima sve manje

Jeste li proveravali kako vam stoje felne?Možda su okrenute kontra da gaz bude širi pa čepe reduktor točka što rezultira lomove.

Na 770 seriji je problem reduktora sto je prenos kao na mjesalici za beton. Jedan jako mali zupcanik pogoni jedan jako veliki i navodno je problem naci taj veliki vjenac po nekoj normalnoj cjeni... Na starijim kombajnima je problem samo u godistu i radnim satima, ne odlaze reduktori sami od sebe. Jedan je ovdje imao FAHR m88S i raspe mu se lezaj u reduktoru. Po njegovim rjecima lezaj specifican za taj kombajn i samo original ima za narucitii kostalo je dosta. Preradi kucita za standardne lezajeve na obadvije strane i teraj bez ikakvih problema. Proda taj 88S i kupi fahr 900 i odmah u prvoj sezoni mu se desi ista prica, raspe se lezaj u reduktoru pa i taj kombajn preradi na standardne lezajeve i tera ga vec godinama tako i s kukuruznim i psenicnim hederom i to da samo vidite po kakvom terenu...

Kód mene na kombajnu nikad skinute felne nisu bile, tako da sigurno nisu kontra.. Nisam ja slomio ni zupcanik ni tromblu, vec kolega na svom kombajnu.. Problem je brdovit teren, lose pripremljene njive, kanali, napunis bunker, okreces ga u obali, sva sila djeluje na dodnji tocak, trpi lezaj koji drzi tromblu, ode lezaj, trombla se nakrivi i slomi je.. Mislim da je pokojni Spasoje postavljao slike.. Kod mene je otisao lezaj na polu-osovini koja izlazi iz mjenjac i ide u reduktor, sreca pa je otac opazio, ako se ne opazi, valjci upadnu u reduktor, ulje podigne valjke, valjak upadne izmedju malog i velikog zupcanika i dolazi do loma zupcanika.. Po meni to i nisu pravi reduktori, to je u principu veliku zupcanik koji ima 90 i nesto zuba i zupcanik na polu-osovini koja dolazi iz mjenjaca koji ima 10-15 zuba, i to je u sustini to.. Vec sam se dobro bacio u razmisljanje da trazim M1080..
Bobo postavljao sam ja slike tog lezaja par strana nazad..Tacno da je lezaj specifican i namjenski radjen..

@ Bobo jel taj tvoj prijatelj radi 150 jutara jedne kulture ili sve kompletno?

Ako mislis na ovog s tri zmaja 142 i 2 IMT 5136 on radi ukupno 150-160 jutara zemlje i jedva stize sto zbog sarafanja stalnog sto zbog loseg terena i usitnjenih parcela. Da je drugaciji teren on bi mogao stici odraditi 300 jutara bez da se muci al ovako je po meni to patnja...

Pretprosle godine je imao 2 zmaja i njegov psenicni se potrga, odradi adaptaciju za psenicu na onaj kukuruzni i njemu se razleti biter drugi ili treci dan posla. Od ta dva sastavi jedan da radi i da stos bude veci i na drugom se razleti biter. Ode kod kolege po taj treci 142 i posudi ga da zavrsi svoju zetvu i jos mu kolega s DF1322H pristigao u pomoc i odradili su zetvu ali u jaaaaako kasnim rokovima, vec trava pocela prorastati kroz usjev. Da je odmah zvao ovog s fahrom, odradili bi zetvu da se ni ne oznoje kako treba ali ovaj je uporan sa zmajevima pa je kupio i taj treci 142...

Ljudi na slicnom terenu odradju s D-F kombajnima kud i kamo bolji posao na istim ili vecim povrsinama i jos stizu odraditi usluge nego ta 2 zmaja skupa ali dokazi ti nekome... "Djelovi za svabu skupi" al ne razmislja nitko da se svabo ni blizu ne trga kao dva zmaja...

Svatko zna kako mu je bolje i neka tako radi. Moj iduci kombajn ce biti najvjerovatnije DF 1080... Pogotovo s obzirom u kakvom stanju i po kojoj cjeni se danas prodaju zmajevi...

Nije istina za ĐĐ i DF, ovako kombajn 4660h Deutz Fahr je prvi napravljen u Županjskoj tvornici pod imenom Deutz Fahr, to su bili kombajni Đuro Đaković Globus tj. to je bio zadnji ĐĐ kopija toplinera, onda su talijani kupili tvornicu i siljili svoje naljepnice, nakon toga izlazi novi kombajn 56xx od 5650-5690, nova kabina, vazdusni motor izbacen, duzi slamotresi bla,bla bla, ali je to bio veliki kombajn i skup, onda su izbacili kombajn 6040 tj. eko kombajn, koji je isti ko df 35.80, nakon toga izlazi nova serija 6, 6060-6095, nakon toga je izasao c9000 c9205-c9206, totalni preokret puno stvari izmjenjeno, ojacano rjeseno heder do 9m, onda izlazi c 7205 i c 7206, nakon njih lane u ljeto pusten u rad protoip nasljednik kombajna 6040, c6205, i pred kraj 5mj su lansirali novog Actora, puno tu izmjena ima, nije to ni slicno ĐĐ ja sam raspravljo s nekim gospodinom u ns na sajmu, i onda je vidio da sam u pravu, to vise toplineru nije slicno a kamoli đđ, dobri kombajni, lane su švabe kupile 120 komada, opet sve je stvar ukusa, ja da novo kupujem kupio bi novog Tucana jel za mene je Claas NO1, e sada nekom i klas prosipa, svaki valja nema tu govora a pogotovo novo ;)
Da ne govorim da smo mi mala tvornica sa 350 zaposlenih a jedan kombajn nosi na sebi 25 000 pozicija i koje cega, nemamo mi razvoj da razvijemo novi tip kombajna za mjesec dana, Zasto je švabo odustao od kombajna, razvili su toplinera 8xl, onda je razvoj u Njemackoj potrosio 10 mil DEM, da bi na kraju taj kombajn bio totalni promasaj, a tvornica u Lauingenu i županjska je nebo i zemlja ...

Bobo od svih kolega na forumu, ti definitivno imas najzanimljivije saradnike. Uvek neki zanimljivi dogadjaji.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Mi smo u tzv "Pozeskoj kotlini". Kod nas je zrak drugaciji nego kod ostatka svijeta i valjda to tako utjece na nas. Ima nas koji se krpamo s IMT-om i Zmajem jos jako jako malo al se drzimo skupa i zato se i poznamo i imamo zanimljive probleme. Da se i mi opametimo pa pokupujemo zapadne strojeve radili bi kao ljudi ali mi to jednostavno ne zelimo. Ja kolegi solim pamet da bolje proda te dvije brene i kupi zetora crystala 160 ako vec hoce mehanicki traktor i da se rijesi zmajeva i kupi svabu a i ja sam kao i on, tvrdoglav pa "ne vjerujem" svabi dok god se ovaj "nas" moze upaliti i raditi ;)

Jedva cekam da i do nas dodje zapadna svijest pa da pokupujemo stare stracne i radimo i mi kao ljudi a do tog trenutka neka drugi rade s D-F kombajnima ;)

Nije istina za ĐĐ i DF, ovako kombajn 4660h Deutz Fahr je prvi napravljen u Županjskoj tvornici pod imenom Deutz Fahr, to su bili kombajni Đuro Đaković Globus tj. to je bio zadnji ĐĐ kopija toplinera, onda su talijani kupili tvornicu i siljili svoje naljepnice, nakon toga izlazi novi kombajn 56xx od 5650-5690, nova kabina, vazdusni motor izbacen, duzi slamotresi bla,bla bla, ali je to bio veliki kombajn i skup, onda su izbacili kombajn 6040 tj. eko kombajn, koji je isti ko df 35.80, nakon toga izlazi nova serija 6, 6060-6095, nakon toga je izasao c9000 c9205-c9206, totalni preokret puno stvari izmjenjeno, ojacano rjeseno heder do 9m, onda izlazi c 7205 i c 7206, nakon njih lane u ljeto pusten u rad protoip nasljednik kombajna 6040, c6205, i pred kraj 5mj su lansirali novog Actora, puno tu izmjena ima, nije to ni slicno ĐĐ ja sam raspravljo s nekim gospodinom u ns na sajmu, i onda je vidio da sam u pravu, to vise toplineru nije slicno a kamoli đđ, dobri kombajni, lane su švabe kupile 120 komada, opet sve je stvar ukusa, ja da novo kupujem kupio bi novog Tucana jel za mene je Claas NO1, e sada nekom i klas prosipa, svaki valja nema tu govora a pogotovo novo ;)
Da ne govorim da smo mi mala tvornica sa 350 zaposlenih a jedan kombajn nosi na sebi 25 000 pozicija i koje cega, nemamo mi razvoj da razvijemo novi tip kombajna za mjesec dana, Zasto je švabo odustao od kombajna, razvili su toplinera 8xl, onda je razvoj u Njemackoj potrosio 10 mil DEM, da bi na kraju taj kombajn bio totalni promasaj, a tvornica u Lauingenu i županjska je nebo i zemlja ...
I ne kažeš nam da izlazi i novi Deutz-Fahr sa Mercedesovim motorom.:ppozdrav:

Nazad
Vrh