Deutz-Fahr

Procitao sam svih 55 strana za deutz-fahr pa evo nekoliko dilema pitanjca. Zainteresovao me jedan mali lep DF m1002 (po svemu sudeci farban..mada farba kao sto mnogi rekose ne vrsi), evo pa me interesuje vredi li model 1002 kojih 8-9000 eura. Par godina radim sa zmajem 133 i dojadio mi..ceo dan da ocekujes sta je sledece na redu sta ce da se pokvari i sta ce da otkaze i gde ce da prolupa. A spremanje kombajna za zetvu je prava celomesecna avantura, sve da se otvori sve da se pregleda i opet jedva progura zetvu od 80-90 hektara, da ne govorim koliko puta mi zaglavi bubanj pri malo vecoj masi..i opet jovo na novo sledece godine novi mali remont.

Pa sve nekako se okrecem za kojigod zapadni kombajn prodje pored mene. Sta i da poglednes na tim zapadnim kombajnama zraci od kvaliteta i kad pogledam moj zmajcek kao da uporedjujes stanbeni blok na novom beogradu sa nekim ciganskim naseljem na perifieriji grada. Izmenjao sam pra pp sa jednim clanom ko ima 1002 (zahvaljujem mu se) i generalno misljenje je da je kombajn dobar ukoliko je odrzavan domacinski.
S druge strane nekako sam se usaltao da relativno samostalno gore dole odrzavam taj zmaj mada je prilicno kompliciran..ko god je menjao gumice na tresnoj osovini malih zmajeva razumece.. pa neznam kako cu se snaci na nesto novo..mada neki kazu da je generalno DF prilicno jednostavan kombajn za odrzavanje. Svi kazu da ako je motor dobar onda grejanja nema iako je vazdusno hladjenje ali kako to proveriti ako se kombajn pazari u ovom periodu godine?
Mogu li ovi mali DF da nose secku? Otkako su malo rigoroznije zabranili (i zapretili visokim kaznama) za palenje strnista slama pretstavnja veliki problem pa bi secka bila resenje ali dali 1002 ima rezervne snage za tu secku. Mada se kombajn bar kod mene nece umoriti od mnogo zita. Prosecni prinosi u 80% zetve su 2,5-3 tone/ha a radice iskljucivo jecam i psenicu.
Moze li neko ko je neko imao da uporedi male DF 900*/1000*/1002 sa new hollandima 1520/1530/1540 oko pouzdanosti, potrosnje, rez. delova, kvaliteta izvrsavanjai sl.

Evo i kombajna koji me je zainteresovao:
http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=673526

Podrav i bericetno bilo novo leto 2014-to

Svaki kombajn moraš pripremiti .Neverujem da s i pripremao ZMAJ 133 SVAKE GODINE. Ako ga pripremiš detaljno ,nećeš imati problema sa menjačem 5 g. a i sa ostalim sklopovima. Od ova dva se teško odlučiti. Inače se teško odlučiti izmedju dve marke kombajna. Ja bi uvek gledao koji je utegnutiji. Sve su tu godine uzele danak. 1002 JE PETAK OD 90 HP .i za sečku je nejak ali sa užim hederom i laganom vožnjom na suvom i u ravnom bi možda mogao proći ali ti nepreporučujem pogotovo za tliko hektara. Jeste pristupačan i jednostavan ali svejedn kad od eki ležaj npr.na treskalici ,otišo je taj dan.Da nepričam o problemima na varijtoru i sličnim. Jeste i da malo troši.
Ovaj prvi žutać ti je manji kombajn ali je opet veći od 133. Četvrtak od Forda. Ova druga dva su DAJČEVI šestaci FL 612 dobri motori. Ovi klejstoni NH. imaju sličnosti sa Zmaj 142.
Sretno sa kupovinom.

Kako onda deutz od 75 ks tera secku? konkretno model m922? sa 3 metra hederom.

Dobri su to kombajni, kod nas na m1080 je isto motor 5-ak sa 90 ks (87 da budemo precizni) godisnje kosi 150 ha, i sve radi sa seckom, tu nema nikakve bojazni po motor ni na + 40 stepeni celzjusa, samo cisto sace i suv motor je resenje.

Danas gonio na perionicu konačno. Nije ni skupo 20 e.Uradio 100ha. kukuruza.Prvo i najgore je bilo pucanje gornje osovine od privodnih lanaca.Jedan ležaj na lađi, zatim lanac od spirale pukao, razvodnik hidraulika zakovo i isam mogao spustiti heder pa sam ga skidao i nosio kod hidrauličara 2 dana me izdangubio.Nagore je bila explozija lijeve prednje gume .Mislio sam da je tenkovača.Pada noć pun bunker a prikolice pune i otišle.Samo treba napuniti bunker i kući. Donio tri dizalice i prikolicu daske ali neće gore .Zemlja meka ,samo puca i ode sve u zemlju. Malo rastavim i iskopam rupu ispod njega i staavim ovaj točak od komšijinog klasa. To je bio sex do pola 1 noći.
33cabu8.jpg

Poslednja izmena:
Kavak scenario,..puklo ovo,crklo ono,kad krene beli krene,imo sam slicnih situacija kad te oplete pitas se pa jel moguce.:sta:

Ja sam slicno prosao sa 162-om u kukuruzu,celu sezonu izguram bez kvara kad jednom, pocne sa kajsevima belaja 5 komada izmenjeno za jedno popodne i u 9 sati uvece stigli kuci i okrunjeno svega pola jutra kukuruza.Kad nece onda nece:osmeh:

1302 .....Ja sam zadovoljan . .Osovina je u vratu od adaptera i malo mi je lošiji adapter .Nemože na ovaj od kombajna zbog nekih pogona tarupa. Lanac je bio loš i pretegnut pa je pukao .Ležaj ko ležaj . A što se tiče gume e to je žalosno .Treba mi 3400 km. za dvije al nikako .Prošle godimne uradio 120 ha. kuk ove 100 . Ja sejem 40 do 50 ono je sve uslužno .Ali činjenica je da je vrednost posla 100 x100 =10 000 evradi .Esad što para nema nije ni meni jasno , odlaze na druge strane.Nikad ih nema dovoljno.

Jedno pitanje za ljude ko imaju deutz-far 922 ili 1002 koliko jutara ili hektara mogu oni da skidaju od psenice na dan sa hederom od 3m posto ja bi uzeo jednu od to dve al me intersuje njuhov ucinak unapred vam hvala

Imam ja m1002, skinem izmedju 5 i 6 hektara psenice dnevno, radim ujutru od pola 9h pa do kasno u noc 11h, 12h. treba uzeti u obzir da su to sve male parcele, od 2 duluma pa do 6-7 duluma,i vecinom su brdovite njive, i da dosta setam, nije to sad njiva do njive pa da samo prelazis, i ne kipam u hodu nego stojim... Prva brzina, pun varijator, rijetko gdje moze drugom brzinom, kazem njive su male i ruzne. Imao sam jednu njivu 5 duluma, ravna, porijetka psenica, to sam drugom brzinom radio i varijator negdje oko 20%, to sam skinuo za 50 min... Takvo je moje iskustvo, vjerovatno neko drugi ima drugacije...

Imam ja m1002, skinem izmedju 5 i 6 hektara psenice dnevno, radim ujutru od pola 9h pa do kasno u noc 11h, 12h. treba uzeti u obzir da su to sve male parcele, od 2 duluma pa do 6-7 duluma,i vecinom su brdovite njive, i da dosta setam, nije to sad njiva do njive pa da samo prelazis, i ne kipam u hodu nego stojim... Prva brzina, pun varijator, rijetko gdje moze drugom brzinom, kazem njive su male i ruzne. Imao sam jednu njivu 5 duluma, ravna, porijetka psenica, to sam drugom brzinom radio i varijator negdje oko 20%, to sam skinuo za 50 min... Takvo je moje iskustvo, vjerovatno neko drugi ima drugacije...
hvala ti na odgovoru kod mene je ravnica i imam ukopno 50 jutara zemlju (15 kj psenica 10 soje 20 kukuruza od toga 10 skidam beracem 10 u zrno i 2 jutara jecma i 3 zobi) svake god poprilicno ovakav je raspored ja mislim da ovaj deutz hladno moze ga skidati godisnje

Ja sam ove godine napravio 253 radna sata u jecmu i psenicu, al ne znam koliko sam skinuo povrsine, nisam pisao, al po nagadjanju mozda oko 80 hektara, ali kao sto Spasoje kaze para nema...

Pare nisu problem para nema! :haha: A kakva se politika vodi sto se tice poljoprivrede u Srbiji i okolnim zemljama nece ih ni biti. Ja sam sa mojim df2680prosle godine odrdio 105 jutara jecem tritikal psenica i oko 50 jutara kukuruza bez nekih hvala Bogu vecih problema sem par lezaja. Ali zadnjih 10 jutara kukuruza i to mojih su poceli kaisevi da pucaju. Prvo je otisao kais od alternatora bez kog sam i radio i zavrsio i misli sam to je to kada sam krenuo da sredjujem kombajn za zimski san video sam da je otisao kais od hladjenja kojih imam 2 komada a i drugi je bio blizu da ode pa sam video da su otisli jos neki lezajevi. Na prolece slede nove investicije u ljutu masinu!

Jedno pitanje za ljude ko imaju deutz-far 922 ili 1002 koliko jutara ili hektara mogu oni da skidaju od psenice na dan sa hederom od 3m posto ja bi uzeo jednu od to dve al me intersuje njuhov ucinak unapred vam hvala
ja imam fahr m 900 to ti je isto kao i 922 ja dnevno mogu da skinem od 8 do 12 jutara psenice a isto toliko i kukuruza a suncokreta i 3-4 jutra vise evo kako ide moj fahr u kukuruzu

Dali su i kod vas ovakvi nosači vrata. Ovo je toliko slabo napravito ,da bi bilo malo inženjera streljati jednom. Makar bi trebalo tri puta. Ovo je jače na malom zmaju .A ovaj bi mogao da nosi i heder od 5 m. navodno.
Prošle godine u kuk. izlazim iz redova i motam i dižem .Bio omanji jarčić i to je malo cimnulo i ode adapter desna strana, spade dole ,leva troredna velika remenica se pokrši spade remenje a lanci se zaputaše. Tanko a od gusa .Neznam kako bi ovo ojačao jer još jedan ovakav slučaj nebi podnio.
Kada bi navato cigančića na pijaci i on bi znao da je ovo slabo.
1esz20.jpg

Nazad
Vrh