@kiraj (a i ostali)
bio sam na tom obilasku parcela kada su bila gospoda iz Dekalba. Od pocetka do kraja, i ako je za hvalu mislim da sam im najvise dosadjivao!
Nije tacno da oni tvrde da je seme iz Rumunije problem. Tu buvu je pustio neko od nas. Na kraju otvoreno sam ih pitao da li je to problem na sta su odgovorili da tvrde da je doradni centar u Rumuniji jedan od najmodernijih koje imaju. Takodje je iskljucena (po njima) mogucnost greske u radnoj snazi jer kako kazu da "domacih" u tom doradnom centru skoro i nema!
Za sada su i oni jos uvek optimisti ako u sledecih desetak dana dobijemo kisu, u suprotnom tvrde da niko nece nabrati nista bez obzira na sortu i semensku kucu.
Takodje tvrde da je preterano djubrenje azotom (a ne djubrenje uopste) problem ove sezone.
Kukuruzna zlatica se nije pojavila na jednoj parceli nego da gotovo i nema parcele u staparskom ataru gde nema zlatice i kukuruznog plamenca!
Detaljno sam gnjavio ljude iz dekalba na tom susretu, a nisam znao kako da vam napisem sve sto sam cuo.
Cela "ekspedicija" se sastojala od obilazaka njiva, brojanja oplodjenih biljaka po hektaru, bilo dck-a ili konkurencije, otvaranja klipova i kontrole procenta oplodjenosti. Cak je bilo i sacometrijskih procena prinosa, sto je u ovoj situaciji gotovo pa nemoguce.
Gospodin Zoran Petrovic, direktor Dekalba, kome sam se trudio da "krv izvadim" propitivanjem i gnjavljenjem (prilicno stoicki podnosi sve to) je ubedjen da njihovi hibridi u slucaju kise mogu da regenerisu veoma brzo lisnu masu koja nije potpuno suva i da pokazu rezultat na vagi na kraju sezone!
Nadalje, moram da vam kazem: Oni su medju nama
Prate ali bas prate sta se pise po ovom forumu. Cak kada sam "priznao" ko sam (nik sa foruma) znali su o kome se radi i komentarisali to (nisu primenjivali fizicku silu
). Cak su zainteresovani da porazgovaraju sa nekim clanovima foruma. Kiraj tebe su bas pominjali
, neki od njih imaju zarku zelju da procaskaju sa tobom!
Cak neki od zaposlenih imaju ideju da zatraze dozvolu admina da se registruju pod imenom njihove maticne firme (monsanto) i da daju svoje komentare na neke postove. Doduse direktor se nije izjasnio o toj ideji (bar ne predamnom).
Sto se tice ideje da vrate pare za seme ili pojeftine seme ubuduce, kako bi u Staparu rekli: Naso si Crkvu dis` se Bogu molit! ili prevedeno - nema teorije!
Izvinjavam se na duzini posta, ali nisam znao krace