Onda ćutite i sejte ponovo.
Svaka partija semena ima svoju deklaraciju gde se vidi ko je proizvođač, kad je proizvedeno seme, dorađivač semena, zaštita, klijavost, energija klijavosti (najbitnija stavka kod semena koju strane kuće ne stavljaju više baš zbog toga što se pakuje svašta), prisustvo bolesti.Sve što je ispod 95% klijavosti a energija (ako je ima) ispod 90% ne uzimam, pre se opredelim za drugi hibrid koji ispunjava neke moje parametre i sortne osobine i normalno klijavost.Kupovina semena unapred je mač sa dve oštrice, tad se uglavnom guraju stara semena (prepakivana koja nemora da znači da su loša, često se desi da staro seme 2god bude bolje od novog ali uz ispitivanje) ali su cenovno možda povoljnija i uzeo si šta si hteo. E sad već kad si kupio to seme onda uzmi par kutija i posej (simulacija setve) od svake partije po 50-100 biljaka i tu ćeš videti pravo stanje semena ili odnesi u PSS službu i neka ga oni ispitaju.Ja sam možda malo i rigorozan (za moje pare neću niko da me zajebava) ali ja nesejem pregusto od 21-24-5 cm razmak FAO 400-600 (zbog sigurnosti proizvidnje, odavno sam prestao da jurim rekorde) ali hoću da ono što sam posejao i nikne i dobijem neki idealan sklop za zadatu gustinu, nemožeš lošu klijavost nikad nadoknaditi gušćim sklopom.
Ja samo malo ukratko onako kako ja to gledam a nemora biti tako ali no.