Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Ima na ovom forumu sigurno i onih što rade oglede za dekalb pa neka napišu kakvo seme stiže za ogled i kako izgleda nicanje porast i sklop pa na kraju i sam prinos u odnodu na seme što distribuiraju za redovnu setvu... Zašto ćute ? Ja sam se uverio da je razlika drastična , seme koje kupujemo je ŠLjAM.

Svi kazu skuplje seme. Nek neko napise koliko je to skuplje racunajuci 40000 biljaka po kj ili 68000 po ha. Nista to nije strasno.

Kiraj objasnio. Ja se samo nosim idejom da zakomplikujem sebi zivot jos malo sa poslom i uzmem susaru. Tada bi mogao sejati svasta nesto i gledati samo prinos posle susenja. Tu vec ima jako jako puno kukruza koji mogu da pariraju DKC, cak u konacnici (cena semena/prinos) bi dali bolji efekat. Jedino se plasim tog posla jer u momentu susenja (septembar) ne znam gde pre sa poslom.
Mislim da trenutno nema tog hibrida koji ce ti opravdati rad sušare i veštačko sušenje u odnosu na zrno koje se na njivi spusti na 14-15%vlage.

Prva, druga, kuplung treća, ruski ti je menjač sila...

Ima na ovom forumu sigurno i onih što rade oglede za dekalb pa neka napišu kakvo seme stiže za ogled i kako izgleda nicanje porast i sklop pa na kraju i sam prinos u odnodu na seme što distribuiraju za redovnu setvu... Zašto ćute ? Ja sam se uverio da je razlika drastična , seme koje kupujemo je ŠLjAM.
Da vidis sadnice jabuke koje idu za izvoz (Maroko, Alzir, Tunis). Po ceni ISTOJ kao i za mene. Razlog je sto Tunizan ce kupovati svake godine (trgovac) a ja kupim jednom pa posle 5-10g ponovo i meni je opravdano uvaliti krs od sadnica. Logika nasih ljudi je suluda.

Svi kazu skuplje seme. Nek neko napise koliko je to skuplje racunajuci 40000 biljaka po kj ili 68000 po ha. Nista to nije strasno.
Seme dkc 4943,,,80 000 biljaka-21500din placeno
Konkurencija kostala 5500din ,,,-25000 biljaka vreca
Da svedemo dkc na 25000 biljaka kesica bi kostala 7000 din razlika u ceni 1500din,, pomnozi par stotina vreca sa 1500din = *** ***
Posejao sam sve za 4 dana i dkc i konkurenciju (fao 420-430 je i konkurencija)
Skinut u jesen kukuruz razmak 7 dana vlaga se kretala od 13.5 do 14.5
Prinos se vrteo oko 5.5t kod oba hibrida ...
Zakljucak je da ima neke racunice i sa jeftinijim hibridima ...

Jos jedna opaska. Ko hrani bikove/svinje nista ne smeta kukuruz sa 17% vlage a tu onda vec ima jako puno hibrida svih kuca.

Vrati na pocetak. Ako ti treba 40000 zrna po jutru DKC je skuplji 2500 po jutru. Ako imas 6t prinos i neka ti je vlaga 0.5% veca skinuce ti otprilike 300 kg. To je grubo 6000 dinara. To je taj rizik i njegova prednost. U lepim jesenima nema razlike, ali ako se vegetacija razvuce to je cista racunica u korist DKC pa i Pionira.

Sejem i KWS da u ovoj temi ne pisem koji, ali po otpustanju vlage u istoj FAO ne moze da pridje DKC i Pioniru. 0.5 % da ne kazem 1% puno znaci na otkupnom mestu i to je ta razlika.

Vrati na pocetak. Ako ti treba 40000 zrna po jutru DKC je skuplji 2500 po jutru. Ako imas 6t prinos i neka ti je vlaga 0.5% veca skinuce ti otprilike 300 kg. To je grubo 6000 dinara. To je taj rizik i njegova prednost. U lepim jesenima nema razlike, ali ako se vegetacija razvuce to je cista racunica u korist DKC pa i Pionira.
Nije 300kg nego 30 kg kolega i to je 600din ...a i sa ranom grupom zrenja i ranom setvom nema kasne jeseni...

Vreća 4943 od 80000 semenki i koja je plaćena 21.500 din svedena na vreću od 25000 semenki koštala bi 6.718,75 din. Ja sam KWS Kashmr platio 5.800 a Pionir 9911 - 6.100. Eto neke razlike.

To je zanemarljiva razlika. Prinosi su podjednaki, ali mi je bitno da u jesen imam vlagu ispod 14%.

Licno sam se uverio u to..
Sticajem okolnosti dobio sam prosle godine a posejao ove 2 vrece 6340 za oglede 25000 biljaka tretirano forsom.. Od pocetka nicanje, porast, izgled biljke, klipa, pa i prinos za nepoverovati. Dok su se proletos svi hibridi patili njemu nista nije smetalo..

Nazad
Vrh