Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Syngenta mnogo slaba, ja sam sejao par hibrida pre 4-5 godina. Nisam odusevljen.
DKC su odlicni hibridi mozemo da se lazemo da nisu. Pionir takodje kod mene nije bilo razlike cak je negde on bio i bolji od DKC, ja cak nisam primetio kod mene ni tu razliku u vlagi u odnosu na DKC. Mislim da mu mikro klimatski uslovi ovde odgovaraju. KWS noviji hibridi odlicni i mogu da pariraju u prinosu bez problema Americkom dvojcu. E za vlagu zadnje 3 godine su bili u jusu ali kad bi bila kisniji septembar i oktobar kao npr 2016 tu bi pokazali zaista kakvi su.
Po netu sam primetio da su u EU i Americi dosta popularni LG hibridi. Nisam sejao ali bih mozda probao kad ne bih morao da nabavljam seme dosta dalje od mene.
DKC sam prestao da sejem iz nekog svog bunta nakon jedne diskusije ne vezano za forum nakon 2018 godine. A bilo je nesto ako ne sejes DKC kao da ne radis kukuruz ozbiljno da ne zamaram time. A i jer mi nije bila neka razlika u odnosu na Pionir a i KWS. I lakse su mi za manipulaciju ove manje vrece (to naravno ne bi bio presudan faktor)

Sijao ja Syngentu dvije godine hibride 400-450grupu a usporedno i P slicne grupe.Znaci isto sve radjeno i P je bio bolji po prinosu.Znaci primjeceno da ga vjetar rusi a P ostao gore .Odustao od Syngente.

Mi smo pre 4-5g probali SY Octavius ili tako nekako i koju godinu kasnije SY Iridium. U oba slucaja je DKC/P razvalio SY. Stocari iz okoline Sombora seju Zoan i jos 2-3 hidrida, moguce da kasniji fao nisu im losi.
Za nas teren je primeceno DKC manja vlaga od P. Prinos 60% DKC bolji, 40% slucajeva P. Mada P nisam nesto sejao najnovije hibride vec 9911 ili 0216 i tako te vec poznate dobro.

Pre par godina sejao nesto sindzentinih hibrida kukuruza. Ala je bilo na jednom plesni, skoro svaki na vrhu je bio takav. Od onda ga nema u mojoj setvenoj strukturi.

Pa ako cemo o plesni, i ja sam imao na p9911 na vrhu plesni. A godina nije bila bas kisna...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Dekalba gusi, sprzi, unisti, kako god zelite, samo ekstremni uslovi suse sa velikim vrucinama i nedostatak padavina u duzem vremenskom intervalu, plus juzno Banatski vetrovi a to se odrazava najvise na peskovitoj zemlji, odnosno laksoj za obradu.
Kad god nije takav slucaj da dolazi do potpuno negativno vremensko dejstvo po ovom hibridu, ostali hibridi zaostaju po vise osnova iza i prinosa i vlage i energije klijanja i u borbi sa vetrom itd.
Po pitanju svega ovoga svako od nas ko ga seje zadnjih 8 god. siguran sam da razume.
Na ostalima je da odluce da li ce vise godina za redom forsirati ovaj hibrid kako bi dosli do pravih rezultata ili ce odustati nakon prve susne godine i time zavrsiti sa Dekalbom uz argumente da je los, skup, proizveden od strane neprijatelja a po nekima koji zive u svom svetu cak i GMO hibrid!

O čemu pričate,lepo sam vam rekao 4943,zaboravite u setvi.A ako hoćete da Vas deru sejte DKC.Sejao sam ga bar 10g,ali sada će neki drugi hibridi dobiti prioritet kod mene,tu pre svega mislim na SYngentu i OS.Pa da vidimo,šta se kome isplati.U suši da ne pričamo,nek dođu promoteri DKC-a.
Al si mu nasao zamenu :haha:

Poslednja izmena:
Dkc sam imao u nazad 5-6 godina i bilo je dobro: vlaga u srps-u ili tek nesto malo preko a i sa prinosima sam bio zadovoljan. Ove godine ipak nece biti dkc vec pionir, da probam i nesto drugo.
Syngenta užas. Imao sam sikoru, bilo je 60% prinosa u odnosu na kws (ne sećam se koji).

O čemu pričate,lepo sam vam rekao 4943,zaboravite u setvi.A ako hoćete da Vas deru sejte DKC.Sejao sam ga bar 10g,ali sada će neki drugi hibridi dobiti prioritet kod mene,tu pre svega mislim na SYngentu i OS.Pa da vidimo,šta se kome isplati.U suši da ne pričamo,nek dođu promoteri DKC-a.
[/QUOTE]
Aaa, dobra šala, čuj Syngentu..Hahaah

Dekalb je bas skakljiva tema,vec danima se polemise o njemu.. sve zavisi kakva su nam zemljista i koje klase,ja ne znam dal imamo kod nas prvu klasu zemlje..ako nema kise ili se ne navodnjava kad je susa ne pomazu ni becki lekari

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Izbacujem ga iz razloga što sam popizdeo koliko su podigli cene.Počeo dam ga sejati kada je setvena jedinica bila 120€ a sada je 200€.Ne kažem da ga ubuduće neću sejati ali ove godine neću.Jedan od razloga je i što zemlja na kojoj sada treba da ide kukuruz traži da bude kiše u julu i avgustu da bi se imao dobar prinos,tako da hoću da idem s nekim drugim hibridima.Kada je suša nikakav DKC ne pomaže.Imao sam tu 1500kg kukuruza po hektaru u sušnoj godini.

Komšo, kad sam već kupio seme DKC 4943 ti pišeš da se on nije dobro pokazao kod tebe, e jbg... A platio ga kao zlato (21.500).

Nazad
Vrh