Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Kod mene hibridi bez obzira na semensku kuću idu od 19 do 21 u zavisnosti od parcele do parcele.Ređe nema potrebe a upravo iz razloga dezintegracije od strane Sime Kosmosa iz dalekog svemira da bi u žetvi bio optimalan broj biljaka po ha što je=prinos.

Prošle godine smo uspeli ni sam ne znam kako na jednoj dobroj njivi da greškom posejemo DKC 5031 56000 biljaka umesto 70000. Svuda okolo prinos bio 12-12,3 t/ha a na toj njivi 10,5 t/ha. Po meni najbolje ti je da poseješ Dkc 4943 on je flex hibrid, malo će nadoknaditi raspored povećanjem klipa, otprilike ono što ti je Matić rekao...

Ja sam prošle godine sejao na 22.5cm, a i ove ću. Hibridi su DKC4943 i P9911. Zemlja u delu atara gde su moje njive je jako vodopropusna, rezerve vlage ne postoje, a nas poprilično zaobilaze kiše leti...

Mi nemamo prvu klasu zemlje, uglavnom je od 3-5 klase. A najveci problem je sto nasa zemlja jako puca kad je susa,a suse su cesta pojava cak i kad u okolini ima kise,nas zaobidje.
Moja neka logika je da se ne izlazi iz okvira preporucene gustine. Ako je za neki hibrid preporuka od 17-21cm,ja cu ga sejati na 21cm,ali nikako redje. I po meni je bitno da se na losijoj zemlji seju samo flex hibridi,bas iz razloga sto ne mozemo da sejemo gusce...

sejem samo flex hibride i to sve na 23,5 vec godinama i uvek je dobro,,,,jeste da u kisnoj god bi imao malkice vise al ni ovako nije lose ali zato u susnijoj godini isto ne omane a ako je susa i on na 19 20 21 e tu onda nema skoro nista i sve je to od 3..do 5 klase zemlja

Ja licno mislim da za gustinu nebi trebalo gledati te katastarske klase ili humus nego samo tezinu zemlje i sadrzaj gline . U tezim i bogatim glinom zemljistima moze gusce . Rijecni nanosi su izuzetak tu isto moze gusto iako je laksa zemlja. Tako ja biram sad svako treba da vidi kod sebe a preporuke zanemariti.

Ja sam prošle godine sejao na 22.5cm, a i ove ću. Hibridi su DKC4943 i P9911. Zemlja u delu atara gde su moje njive je jako vodopropusna, rezerve vlage ne postoje, a nas poprilično zaobilaze kiše leti...
Ovako slicne okolnosti i kod mene, peskovito propusno straota + bregovi, i moja mera je 22,5 za flex.
Na donjem terenu 2klasa idem na 20

Ove godine sam uzeo 5031 ići će na 21cm možda koji mm manje. Negde oko 70.000 zrna/ha to je optimum u mojim uslovima. Zemlja je dobra da bi mogao i gušće ali često ostane suva u julu i avgustu. Imao sam 2017 u suši 4943 posejan na 19cm. Prinos se kretao od 3 do 5 tona suvog zrna po jutru u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i terena pošto padavina jednako nije bilo. Toliko je 4943 pokazao da može kod mene u suši sa gustinom od 75000 zrna/ha.

Poslednja izmena:
A kog datuma si sejao 4943 a kog 5830 peet ,koja gustina, kakve su njive ,razlika u vlagi,sta je pred usev ?
Setva je bila 1 i 2 Aprila sve na 21cm. Od 2012 jos samo jednom probao sam da sejem na 19 cm ali samo 1 kj i vise nisam. Predusev soja posle vise od 6-7god. a mozda i vise. Od djubriva 100 kg/kj Mapa + predsetveno 150 kg/kj Ureje.
O klasi zemljista mogu da tvrdim da uopste nije u skladu sa stvarnim kvalitetom zemlje i da odavno sam primetio da nema bas neke veze sa onim sta pise u posedovnom listu.
Kvalitetnija zemlja je bila gde sam imao 5830 (KO V. Greda) i tu je bilo 8140/kg/kj sa vlagom od 14.1 % dok 4943 je isto bio na solidnoj parceli (KO Lokve Iberland) ali slabijeg kvaliteta zemlje od prvo navedene ( po katastru, losiji kvalitet zemlje je tu gde je bio 5830)
Prinos ovde je bio od 7500 kg/kj sa vlagom od 13.7 %.
Zapazanje neko koje sam imao je to sto na 4943 mislim da je sklop bio dosta bolji nego na 5830 skoro pa nije falila ni jedna biljka, a prinos nesto manji, jednostavno zid koji nije Zmaju dao uopste lufta. Zbog roto secke morao sam s vremena na vreme stisnuti kvacilo jer klipova i mase je bilo toliko da taman Zmaj 141 ne bude adekvatan kombajn za takve prinose. No, ipak nije ostao na njivi.

Poslednja izmena:
DKC se seje od 18 do 22 maksimum sve preko toga nemojte sejati DKC bacanje para!Kazu skup je i BMW M paket skup ali samo on ima M paket kao sto mercedes ima AMG tako i DKC jedini je u fulu 4 u 1!Pored DKC jedini konkurent koji moze da mu pridje i da se nosi sa njim je Pionir!Sada ko sta voli to seje!Ja sam godinama oglede sejao Pionirove mislim 3,4 godine nikada kukuruz nisam nabrao kao sto naberem DKC sada mozda u nekoj drugoj zemlji Pionir je bolji ali u potezu gde ja imam 35h slaba vajda da naberes kukuruz bilo kakva godina da bude,od kako sam presao na DKC ide prinos od 7-9,5 tone maksimum ove godine idem tu sa 6kg djubriva pa mozda ako bude malo normalna prebacim tih famoznih 10tone po hektaru.Po meni za Paracinski teren 4717,5031,5068 i 5830 dok 6340 ubija kako radja ali ne berem u klip i nesmem da reskiram sa njim!4351 nije prosle godine bio los ali jbg zajebao se nisam narucio ni jednu vrecu i sada nema na terenu a narucili smo 280 vrece i skoro sve prodali ostalo mozda 25 vrece jos sve skupa!

Bravo za Duleta,prevari me prosle godine da ga i ja ubacim u svoj asortiman hibrida

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Setva je bila 1 i 2 Aprila sve na 21cm. Od 2012 jos samo jednom probao sam da sejem na 19 cm ali samo 1 kj i vise nisam. Predusev soja posle vise od 6-7god. a mozda i vise. Od djubriva 100 kg/kj Mapa + predsetveno 150 kg/kj Ureje.

Kvalitetnija zemlja je bila gde sam imao 5830 (KO V. Greda) i tu je bilo 8140/kg/kj sa vlagom od 14.1 %
Evo ko želi da uprati ja sam dve parcela pre Peet-a imao DKC 4351 i 2 parcele posle isto 4351 ,setva je bila isto na 21 ali je datum setve bio 25.4
na 8,18 kj bilo je 59600 kg tj prosek 7280 kg po kj stim da smo sasvim slučajno u dve ture natovarili prvu parcelu a 4 ture drugu parcelu i mogli da izmerimo da je razlika bila +600 kg u korist druge parcele. Obe parcele su dobile zajedno paletu 150kg i uree 150 NPK u proleće (tako ispalo jel je bila u planu soja pa u zadnjem trenutku došlo do promene plana.Druga (bolja) parcela je novi zakup i dobila je godinu ranije od strica 100 MAP po kj koji je izgleda došao do izražaja i ostvario tu razliku od 600 kg.Mislim da je greška bila što je kasnije posejan ,da je posejan isto 1,2 mislim da bi bio tu negde gde i Peet-ov.Celo vreme je Peet-ov izgleda bolji i zreliji i kad su prestale kiše imam utisak da je mome falilo malo.koliko se sećam da sam ja kosio neki dan pre. vlaga je bila od 14,1 do 13,5 kako se dan bližio kraju.
Ove godine uz 4351 ubacujem i 4670 i 5830.

Nazad
Vrh