Dekalb hibridi kukuruza (Monsanto)

Stigli paketici Dekalba i Pioneera

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

4943 je meni bio izuzetan 2018 a prosle onako. 5031 mi je bolji samo ima malo vecu vlagu. 4351 je lane oduvao prinosom i vlagom ispod 14 pocetkom septembra. Zato ove godine ne sejem ni 4943 ni 5031. Meni je nezaboravan hibrid 5007 sa kojim sam imao 14+ t/ha sa 13.5-14vl. Medjutim njega nema vise... Jako dobar je 5830 ali se bojim da se ne osusi dovoljno.
5830 jeste rekorder ali kada se desi kao prosla godina da zasusi u avgustu i vruc vetar nema sanse da bude dobar, jer 4351 je vec nalio i krenu da zri, a 5830 jos naliva i prc! Vidis u mom ogledu tacno kako je Fao isao ka dole prinos je rasta :ppozdrav:

Prosle godine Dragane iako nismo vise imali kise od 1 Avgusta, 5830 bio mi je jaci od 4943 za skoro 700 kg/kj.
Veci je problem za njega da nema Julske kise. Pored rasporedjenih padavina u Junu i Julu uopste se nije zaustavio u navali ka odlicnom prinosu, iako je prestala kisa u Avgustu.

A kog datuma si sejao 4943 a kog 5830 peet ,koja gustina, kakve su njive ,razlika u vlagi,sta je pred usev ?

Ja sam kosio drugaru u Pavlisu,prinos se kretao od 4-7t po jutru
Tih 7t je bilo na najboljoj Pavliskoj zemlji,koja je u njegovom vlasnistvu i koju redovno djubri sa stajnjakom.

I da,vlaga mu je bila 14.5-17% a vrsio sam mu 3 nedelje posle mene. Sve u svemu nisam nesto odusevljen tim hibridom

Ja sam uzeo po dve vreće 4717 i 4670. Lomim se samo da li obe vreće 4670 na najboljoj ritskoj ili da jednu probam u skroz drugom delu atara. Najbolja njiva mi je pored dva kanala koji su uvek puni vode, stalno je rosa i rodi extra. Pa se samo tu dvoumim. Jako dobra iskustva sa 4717, i 5830, ali prošle godine smo se svi provukli sa niskom vlagom u vršidbi.

5075 je odlican hibrid koji brzo otpusta vlagu i rodniji je od 5031 za kojeg smatraju da je br.1 u srednjem fao.dkc sam radio oglede par godina sa konkurencijom i da se mi ne lazemo dkc je trenutno br.1 sto se tice kukuruza.Vec par godina ga sejem 100% na mojim njivama i ove godine sam uzeo 5075-50% i 4670-50%.To koliko je 'skuplji' nadoknadi sa kolicinom po ha koju sa drugim semenskim kucama mogao sam samo da sanjam.

Da li se isplati sejati DKC na malo redji sklop (24cm),posto nemamo tako kvalitetnu zemlju za gusce sklopove?

Cvejka koliko sam pratio ta oba hibrida su prvi cenovni rang. Mislite da su oni i najbolji od svih drugih dkc hibrida, kada idete pola pola samo najskuplje? Ne mislim zbog para, vec onako recimo 5830 jeste extra al kasniji, a 4717 jeste raniji, cisto neko moje pitanje?

Ipak mi stigao 4943 da ga probam i vidim kakav je hibrid..ove godine idem na etapama sto se tice sorti kad stize,da moze i usluga da se radi posto imam dosta i usluzno branje..

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Idi na 22 cm biće ti bolji i sigurniji sklop a nije velika razlika u potrošnji semena.Na 24 cm može da se desi da budu retki jer se deo biljaka jednostavno dezintegriše(nestane) i to flex ne može da nadoknadi.

U prvu si, ali je naveo da mu je zemlja losija i da mu je 24cm neka sigurica, ne trazi on rekorde.

Не сејем дкц али кад би га сејао не би ишао гушће од 21-22 цм ово што они говоре и што препоручују то нек они сеју на њиховим њивама.

Nazad
Vrh