Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je to jedina delatnost

Pitao bih Zorana 0230, sta su to pravi a sta lazni paori? jesam li ja to sad lazni paor posto sam zaposlen i bavim se i poljoprivredom, a pri cemu Cale zivi samo od poljoprivrede? vidite ljudi, samo u mom selu ima ljudi koji zive samo od poljoprivrede, dakle imaju i subvencije,a zemlju ne rade vec je mrcvare. to kako ti profi poljoprivrednici rade zemlju je da te strava uhvati. a ja koji sam i studirao poljoprivredu (i diplomirao), i trudim se da obradim zemlju najbolje sto umem i mogu, i jos uvek imam neku volju time da se bavim ozbiljno, postao sam hobista, koji je ostao kratak za nkoliko hiljada evre subvencije. i to je sad ok, odnosno tako treba?

Pravila treba da vaze sve ista. Ako ja ili bilo ko drugi moze da uplacuje PIO onda to treba da vazi za sve. Jedinu izmenu bi uveo da visina PIO osiguranja bude jednaka visini poseda. Ako imas 10 Ha platis 10000, ako imas 50 Ha platis 50000 i tako dalje. Ko hoce pored osnovnog zaposlenja u nekoj firmi da se bavi i poljoprivredom trebalo bi isto da dodatno placa PIO osiguranje mimo onog sto mu placa firma. Tako da ko voli nek izvoli pa ako se nekom isplati i sposoban je da sve stigne sto da ne.

Jedno pitanje:prilikom vadjenja posedovnih lista nije bilo potrebe za prisustvom gazde ili licne karte istog,samo daj pare!Da li prilikom overe ugovora o zakupu mora biti prisutan i gazda da potpise na licu mesta?Imam problem sa gazdama koji su nepokretni!

evo i ja se pridruzujem hobistima, ne ostvarujem nikakve subvencije posto imam privatnu firmu, radim poljoprivredu cisto sto volim to da radim

@paorpaor
uplacivanje PIO je ispit svesti svakog od nas, odnosno koliko mislimo na zivotnu dob kad cemo ici na tri noge, kad nam traktori konacno doakaju kicmi, kad nas diskuhernija konacno uzme pod svoje. to se slazem. ali sta drzava subvencionise:haha: PIO fond ili poljoprivrnu proizvodnju? sta ako se neko odlucio, npr, ako, gle cuda nema poverenja u drzavu, da uplacuje u privatni penzioni fond (daleko od toga da i njima treba verovati)?
subvencije sluze da pomognu proizvodnju. jedino ako se pare od subvencija ne koriste za lumperaj, zezanje i jos za svasta. ali, nesto ne verujem da je bilo ko od nas spreman da se tako ponasa.
zasto je moja poljoprivredna proizvodnja manje vazna od tvoje? ako pocnemo tako da pricamo e moze subvencija ali da dodatno uplati, da se smanji ako negde radis, ako ovo, ako ono itd, otvoricemno Pandorinu kutiji podele i zavade. eto, npr. meni oranje jednog hektara ume da uzme i preko 40 litara nafte. neko zavrsi i sa 20-25. moje zemljiste mora dobro da se nahrani i opet ne mogu da se takmicim za rekordera, a necije je Bogom dano za proizvodnju. jel onda ja treba da trazim jos nesto preko ili ne daj Boze da trazim da se ovom drugom smanji subvencija? eto kolko smo jedinstveni

Odg: Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je

@paorpaor
Neslažem se sa tobom da bi oni koji ne uplaćuju PIO preko poljoprivrede trebali da uplaćuju dodatno osigiranje. već da im se pripadajuće subvencije umanje za taj iznos, tako da bi svi koji obrađuju zemlju bili na podjednakim pozicijama.

ili sto rece Okrim, nek mi umanje subvenciju za tih 60000, pa nek mi daju ostalih kolko mi sleduje i za zemlju i za stoku. eto, moze i tako. opet bih bio zadovoljan

evo ja sam reako da bih. za ljubav svih kojima smeta moja subvencija.ali meni bi opet ostala lepa svotica novca, sa kojom bih svakako lakse preboleo prolece. sta sa ljudima kojima je 60000 vise od ukupnih subvencija?

@ dr Dule
Druže je ne razumem zašto se ti ne prijaviš u PIO ako ti i pored izdataka za fond ostane, kako kažeš, lepa svotica novca :sta: Ako ti radiš prijavi na ženu, brata, snajku, komšinicu... i uzmi subvencije. Zašto bacaš par hiljada evra :sta:

Odg: Dali treba dati subvencije svim poljoprivrednicima ili samo onima kojima je

Svako bi se odrekao svote koju treba da uplati za PIO ako bi razliku od subvencije dobio od države ravnopravno sa onim koji uplaćuju PIO.
Jako je veliki broj onih koji ne koriste subvencije, ali su oni "sitni" proizvođači naspram "velikih".
To se vidi u proleće kada krene setva, tako da "sitni" plaćajući usluge "krupnijim" i još ih ifinansiraju.

@nebojsa
a) nisam ozenjen
b) cale i keva penzioneri
c) sin jedinac (imam sestru, ali ne zivi u ovoj drzavi)
d) cak i da nadjem nacina, opet to ne resava sustinu ovog problema
:ppozdrav:

mirmag je napisao(la):
Jedno pitanje:prilikom vadjenja posedovnih lista nije bilo potrebe za prisustvom gazde ili licne karte istog,samo daj pare!Da li prilikom overe ugovora o zakupu mora biti prisutan i gazda da potpise na licu mesta?Imam problem sa gazdama koji su nepokretni!

na zalost da bar kod mene moraju biti prisutni

Da je sistem isplate subvencije pravedan i da to vlast to zeli,sigurno bi mnoge stvari bile postavljene na drugaciji nacin.Subvencije bi sigurno trebalo isplacivati SVIMA KOJI OBRADJUJU ZEMLJU i to po hektaruxiznos subvencija,ali samo onima koji je obradjuju.Sadasnjim nacinom isplata subvencija su osteceni mnogi poput dr.Duleta a mnogi vrse zloupotrebe(vlasnici zemlje koji su dali zemlju u zakup a nedaju zakupcima ugovor ili se prave fiktivni ugovori pa se subvencije dele po pola).Veoma lako bi se mogla uvesti kontrola i utvrditi ko stvarno radi a ko ne zemlju.U svakom selu se to vec zna ko je dao zemlju u arendu a ko je obradjuje.

Da li se iz budzeta izdvajaju sredstva za ukupnu povrsinu obradive zemlje ili samo za registrovanu? Ako je uredno regIstrovano 30-40% zemljista gde je ostatak para? Mogu subvencije da se isplacuju na osnovu stanja u katastaru svaki vlasnik koliko ima hektara puta subvencija i pravo na ziro racun vlasnika. Najjednostavnije, ko daje u zakup smanji iznos za vrednost subvencije i svima dobro.
A ovi su iskomplikovali da sto manje ljudi dobije, ja za stoku ne dobijam a i za zemlju sam bio na kraju zivaca poludeo sam. :udri:
Ja i moja porodica zivimo iskljucivo od poljoprivede i ako daju po hektaru onda neka daju svima a ne da stalno menjaju uslove i uredbe

@ dr Dule
U redu, ne rešava suštinu problema, ali sa par hiljada evra rešava neki drugi problem. Nije valjda da nemaš nekog od poverenja na koga bi prijavio? A taj bi ti još bio i zahvalan. Ako baš nemaš nikog evo ja ću se žrtvovati :osmeh:
@ Okrim
Ja se komšija ničeg nebi odrekao. Zašto da baciš u vetar i jedan dinar a ne tolike pare. Svi kukamo kako nema para a ovde se frljamo tek tako. I tebi kažem isto šti i dr Duletu, nađi nekog pa prijavi na njegovo ime ako ti i pored toga ostaje neki dinar. Pa pola države nam je nezaposleno. Ja nisam u sistemu PIO jer mi se za sada ne isplati. Više trebam da im dam nego što mogu da izvučem. Čim računica bude bar blizu te cifre i ja ću se prijaviti. Evo ako hoćeš prijavi na mene, javljam se dobrovoljno. Dobiješ svaki dinar od subvencija i još pola od vrednosti PIO :ppozdrav:

Slazem se da daju svima koji rade zemlju,ali voleo bi i ja da sam dodatno zaposlen iz hobija.

@ nebojša
Komšija, hvala na ponudi, ali mi objasni kako ćeš ostvariti subvencije ako nisi u sistemu PIO?

pod lažnim paorima Dule podrazumevam nas hobiste. Kravu sam dao samo kao primer-ako je kupim sa profi gazdinstva da li ću dobiti subvencije.Država nema para pa vuče ovakve poteze.PIO sigurno nije ni u kakvoj vezi sa subvencijama.Čekam dan kada će i profi poljoprivrednicima ukinuti subvencije pa da onda razgovaramo na istoj nozi anjima niko ne može da zabrani da se zaposle ali to sve treba izdržati!!!
Post je spojen: [time]1263490628[/time]

Od 87 do 97 sam bio u radnom odnosu i radio sam zemlju.U jednom momentu sam morao da se opredelim na koju cu stranu i odlucio sam da batalim firmu i da se posvetim poljoprivredi.

Nazad
Vrh