Claas

Da li zna neko da mi kaže na Claas Celtis 4xx (456) recimo, koji ima mehanički reverzer i power shift za polovljenje brzina, da li tim power shiftom upravlja neki kompjuter, ili su tasteri na menjaču vezani direkno za elektroventile koji upravljaju protokom ulja za stiskanje lamela?

Šta se dešava kad omane ta sekcija za polovljenje brzina? Da li traktor prestaje da ide, ili ostaje zaključan u sporijim ili bržim brzinama?

Danas pipnem reduktor točka na dominatoru a on topal. Možda 40 C. Diram drugi, hladan. Aj da vidim ima li ulja.
Ulje na maksimumu ali mi nekako rijetko. Valjalo bi da zamjenim ali šta da naspem? 90-tku?
Iskreno rečeno nisam to nikad mjenjao. Ni u mjenjaču ni u reduktorima. Neradim ja puno ali da je stajalo u kanisteru 40 god. već bi bilo za promjenu.

Dominator , imao problem na pocetku zetve i evo isti na kraju , u kukuruzu se desava i oba (ili 3 ) puta kad je bunker skoro pun . Stane spirala u bunkeru ,pretpostavljam prvo ona ,samim tim i elevatori remen proklize ....
Stavim nov remen (srednja muka skf) , nov lanac elevatora , bio je inace istrosen . Kasnije se to desilo ponovo. E onda nadjem u bunkeru osovina na kojoj je gornji lancanik elevatora , svrnula kajlu lancanika . Na slici.

Kupim novu osovinu i nov lancanik .Zamjensko.
Primijetim malo lufta lijevo desno u reduktoru spirale u bunkeru. Na slici .

Evo danas se isto desilo. Spalilo i pokidalo remen. Remenicu elevatora kad krecem spirala u bunkeru stoji. Mozda je opet sjebalo kajlu i osovinu , u bunkeru al nisam gledao jos. Jel imo neko slicne probleme?

Poslednja izmena:
Momo,kakva ti je spirala koja puni bunker,ako je puno potrosena,hoce da pravi problem. Ne moze da postigne to sto lanac dovuce zrna.

I kod mene je unutra . Ovo sto Milovan kaze , jeste potrosena spirala , vise nego prst zazora do cijevi , ali iz dosadasnjeg iskustva sa puznim elevatorima mislio sam da imaju isti kapacitet i kad je spirala potrosena ?

Tako je i kod mene pa ide bez problema.Nije do spirale, rasturi reduktor pa ćeš videti a možes da ga proveriš kada skineš onaj mali lanac koji ga pogoni pa okreneš rukom i vidiš da li zapinje, drobi unutra ili ide baš lako.

Mali lanac gore je bio totalno raspusten . Tj preskocio par zuba pa je spaner izgubio funkciju. Zasto? Vjerovatno sto su lancanici potroseni pa kad je nesto zagusilo , a sumnjam na dosta zemlje od soje,on je preskocio. Podbacio sam maticu pod oprugu tog spanera da malo jace spanuje. Probacemo zavrsiti pa onda mijenjati lancanike kasnije. Reduktor se fino okrece ,malo ima lufta lijevo desno ,al valjda je to normalno

Imam i poluspojnicu i spojnicu , al nije mi se dalo . Samo sam podbacio nesto pod oprugu spanera. Danas nije bilo problema. Skraticu , ali cu gledati i lancanike da zamijenim. Zezala je dosta i zelena soja skraja njiva plus zemlja , dosta je bilo tog "betona " unutra . Cak je ladja izgledala kao reljef Crne gore 😂

Nazad
Vrh