Claas

Mislim da je sve ucinjeno samo zbog USA trzista. U Evropi su i onako apsolutni vladari. Amerika im je bila bolna tacka.

Smela odluka da krenu na tržište Amerike, mada mi ta priča deluje malo verovatna. Pratim par njihovih farmera, retko ko vozi nešto drugo sem JD. To je tamo tradicija i ako neko vozi JD traktor zašto bi uzimao bilo koju drugu marku kombajna. Moje mišljenje je da je Claas više prilagođen evropskom tržištu, nemaju oni šanse u Americi. Tamo na svakom ćošku imaš delove i servisera za JD, što Claas neće dostići u Americi za 100 god. Lexionu je mesto u Evropi, u Nemačkoj znam da sve više ima firmi koji rade usluge kombajniranja, od tuda tolika potreba za velikim kombajnima a mali se više i ne kupuju jer te usluge rade firme, a mali farmeri ne vide interesa da imaju svoje kombajne.

Jd i case . Mrtva je trka tamo , ali ima i claasa i NH , manje dabome . U Kanadi ima Claasa malo vise nego u SADu , a Kanada je ogromna zitnica , u nekim mjerilima veca nego SAD . Sa druge strane nije ni u komplet evropi claas br 1 . U najvecim , a to je Ukrajina,Rusija ,Rumunija pitanje koiih jevise jd,case ili claas.

Mislim da ne . Cat je agco grupa . Claas je pod svojim imenom i uglavnom su lexioni tamo

Evo zastupljenost

Brand-Market-Share-%E2%80%94-Combines.jpg

Jesu nekada, sad valjda zadrzali samo boju, narandzasto-crnu. CAT prodao Challenger trakotre AGCO grupi i time napustio poljoprivredu.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Gotovo je sa zutim CAT kombajnima u Americi. Lexioni svi ce biti isti, zeleni.
Claas je krenuo u pokusaj osvajanja trzista i to naravno axialnim kombajnima jer tamo niko sa slamotresima ne uzima.

Клас организује туре америчким фармерима са плаћеним летом и смештајем у немачкој. Комплетан обилазак производне линије и фармера који користе клас механизацију. Пуцају на високо.

Po vama koja je granica rentabilnosti kada je isplativo uzeti novi kombajn ?
Konkretno me interesuje mišljenje npr 300 jutara narednih 10 g(bez usluga).

300 jutara za novog Avera, mozda. Racunaj da on nije u najslabijoj varijanti ispod 100k evra. To ti je racunica ako placas uslugu 90 e/ha. Onda ima racunice. Ako odradis jos i udlugu onda mozes nesto zaraditi. To je pod uslovom da kombajn nije skuplji od 150k e. Za skuplje kombajne treba sigurno 500 He godisnje.

300 jutara je malo i za polovan kombajn kada se izračuna kupovina samog kombajna u žitnoj varijanti pa odgovarajući adapteri, troškovi održavanja, amortizacija...

Moras racunati da taj kombajn ima i odrzavanje u 10 godina. Redovni servisi koji nisu ispod 1000 e.
Svakako da ce vredeti posle 10 godina i to je znacajna racunica, ali ga do tad treba i platiti, osim ako se ne placa kesom koji je vec zaradjen i na koji se ne racuna. Ako ide na kredit onda je malo drugacija racunica. U svakom slucaju 150k e za kombajn je ozbiljna investicija.

Nazad
Vrh