Claas

Imas video gde covek tera s 58 4 reda u kukuruzu. Znam dva coveka ,jedan je iz Gradačca a drugi iz Bijeljine. Njih dvojica imaju po tri 68s, zasto. Zato sto ima to s ( kabina bez ivica i jos par stvari koliko sam upucen), mogu lagano voziti 4 reda adapter, 3m psenicni heder, nisu puno visoki ni dugi i odlicni za zarasle puteve i njive od pola hektra i manje, imaju blizu generalnog uvoznika za claas-a koji radi s almex-om pa su i dijelovi tu, klimu i grijanje vecina ima, brz u transportu a i u radu. Ovaj iz Bijeljine vise ih uvozi i preprodaje dok ovaj iz Gradačca radi samo uslugu. Verovali ili ne, ovaj ima posla od Gradačca pa do Brckog a udaljenost ova dva grada je 45km i svi ga zovu koji ga znaju upravo iz tih razloga, mal kombajn i lako se okrene na malim njivama a i lako dodje do njih, cisto vrsi, sjecku ne na placuje. 68s je kod nas dobio na vrednosti zato sto se tako mali novi kombajni ne prave vise. I ja sam gledao claas-a dominatora 68s ali ispod 25k eura nema nista da valja i morao sam uzeti deutz-a
Ma vidio sam na YT da čovjek vozi 4 reda sa 58 ali nešto ne kontam da tako mali motor može tako da ide.
Meni nije prioritet mnogo kukuruza da se radi , više ne zanima pšenica-ječam.

I jesu cijene nerealne tih manjih kompaktnih klasova.
Ja bi najradije uzeo nekog razvaljenim za malo para i sredio.
Prije par godina prodala se jedna 96 za 6000e u srednje tužnom stanju ali je radila.

Na olx se zove lukicvojisla ovaj iz Bijeljine, ima tri claas-a 68s ali ih je skinuo sa olx-a. Bili su oko 25-26k evra po komadu sa jednim hederom. Ovaj iz Gradacca se zove Suad, kupio je Tucana ali ga i prodaje.
Lukic ima 68-icu i 88-icu, cujemo se svaki dan..
Suad ima tri 68-ice i Tucana, i kod njega je sve na prodaju..

Lukic ima 68-icu i 88-icu, cujemo se svaki dan..
Suad ima tri 68-ice i Tucana, i kod njega je sve na prodaju..
Nisam znao da ih je Lukic prodao. Prosle godine je imao tri dominatora 68s (bila je i slika sa sva tri na slici). Suad je prosle godine prodavao samo jednog dominatora 68s, stanje se mozda i kod njega promijenilo. Mislim da je Suad za jednog trazio oko 30k evra ako se dobro secam.
Ma vidio sam na YT da čovjek vozi 4 reda sa 58 ali nešto ne kontam da tako mali motor može tako da ide.
Meni nije prioritet mnogo kukuruza da se radi , više ne zanima pšenica-ječam.

I jesu cijene nerealne tih manjih kompaktnih klasova.
Ja bi najradije uzeo nekog razvaljenim za malo para i sredio.
Prije par godina prodala se jedna 96 za 6000e u srednje tužnom stanju ali je radila.
Sad bi me mogli banovati korisnici claas-a, predlozio bi ti da pogledas deutz fahr kombajne. Nisa claas ali nisu ni losi, delovi su jeftiniji (koliko sam upratio) i ima ih, i mogu se naci za manje novaca a slicnih specifikacija. Kasnije kada se nakupi novaca i padnu cene kupis sebi nekog dominatora.

Nisam znao da ih je Lukic prodao. Prosle godine je imao tri dominatora 68s (bila je i slika sa sva tri na slici). Suad je prosle godine prodavao samo jednog dominatora 68s, stanje se mozda i kod njega promijenilo. Mislim da je Suad za jednog trazio oko 30k evra ako se dobro secam.

Sad bi me mogli banovati korisnici claas-a, predlozio bi ti da pogledas deutz fahr kombajne. Nisa claas ali nisu ni losi, delovi su jeftiniji (koliko sam upratio) i ima ih, i mogu se naci za manje novaca a slicnih specifikacija. Kasnije kada se nakupi novaca i padnu cene kupis sebi nekog dominatora.
DF je definitivno u igri ali prva opcija je klas.

Kad gledate polovan kombajn prvo se zavucite ispod njega i pogledajte spiralu ovrsene mase.
Ako je ona u dobrom stanju i originalna onda je verovatno i kombajn u dobrom stanju. Svasta na kombajnu moze da se ulicka, al spirale nikako.
Na Lexionima treba pogledati i spiralu u bunkeru koja dize masu gore.
Kad ste se vec zavukl pogledajte i lancanike i lanace ovrsene i povratne mase. Ako su jako losi moze znaciti da kombajn bas i nije odrzavan.
Naravno posle ovih provera mozete se baciti na motor, pa ako je i on OK onda se bacite na hidro pogon (ako kombajn poseduje). Hidro pogon zna da bude opasno skup.
Na lexionima treba obratiti paznju i na menjac(reduktor) iz motora. Tu uvek mora da ima dovoljno ulja i da ima obezbedjeno hladjenje preko glavne remenice (izlazna remenica je ujedno i ventilator).
Senzori i struja mogu da budu problem, ali se uglavnom kvar resi lakse i mnogo jeftinije nego neki mehanicki.
Ima jos dosta stvari koje pokazuju koliko je kombajn zaista radio, a jedan od njih su svakako i sine. Mislim da je dubina novih sina 10 mm, a neki minimum za rad 5 mm. Sine je lako premeriti pa samim tim mozete dobiti i precizniju sliku o kombajnu.
Kombajn moze biti i bukvalno nov, ali da ima neki ozbiljan feler, pa zato ne nasedajte na fore mlado, a jeftino. To nepostoji.
E sad moze taj feler mozda da bude neki ozbiljan, a moze da je nesto sto se njima naprosto ne isplati da rade. Tu onda na scenu stupaju "nasi" pa popravljaju kombajne. Nekad to bude kvalitetno, a nekad bude samo maska.
Svakako jelkicu u kabini gledajte zadnju.

Kad gledate polovan kombajn prvo se zavucite ispod njega i pogledajte spiralu ovrsene mase.
Ako je ona u dobrom stanju i originalna onda je verovatno i kombajn u dobrom stanju. Svasta na kombajnu moze da se ulicka, al spirale nikako.
Na Lexionima treba pogledati i spiralu u bunkeru koja dize masu gore.
Kad ste se vec zavukl pogledajte i lancanike i lanace ovrsene i povratne mase. Ako su jako losi moze znaciti da kombajn bas i nije odrzavan.
Naravno posle ovih provera mozete se baciti na motor, pa ako je i on OK onda se bacite na hidro pogon (ako kombajn poseduje). Hidro pogon zna da bude opasno skup.
Na lexionima treba obratiti paznju i na menjac(reduktor) iz motora. Tu uvek mora da ima dovoljno ulja i da ima obezbedjeno hladjenje preko glavne remenice (izlazna remenica je ujedno i ventilator).
Senzori i struja mogu da budu problem, ali se uglavnom kvar resi lakse i mnogo jeftinije nego neki mehanicki.
Ima jos dosta stvari koje pokazuju koliko je kombajn zaista radio, a jedan od njih su svakako i sine. Mislim da je dubina novih sina 10 mm, a neki minimum za rad 5 mm. Sine je lako premeriti pa samim tim mozete dobiti i precizniju sliku o kombajnu.
Kombajn moze biti i bukvalno nov, ali da ima neki ozbiljan feler, pa zato ne nasedajte na fore mlado, a jeftino. To nepostoji.
E sad moze taj feler mozda da bude neki ozbiljan, a moze da je nesto sto se njima naprosto ne isplati da rade. Tu onda na scenu stupaju "nasi" pa popravljaju kombajne. Nekad to bude kvalitetno, a nekad bude samo maska.
Svakako jelkicu u kabini gledajte zadnju.
Kad smo gledali kombajn pošto nisam stručnjak za klasa poveo sam čoveka koji je dugogodišnji vlasnik i dobar poznavalac kombajna i mehanike, prva stvar koju je gledao je upravo ta spirala ovršene mase.

Ja nisam mogao mnogo da biram.Bio je jedan jedini Dominator 98 u hali i to ti je što ti je.Curio mu je orbitrol, nije imao sečku i nije mogla da se isključi vršalica zbog defekta.Cena je tada bila više nego povoljna, dobro smo se iscenkali, motor Mercedes, hidro pogon, prednje gume kao nove, ispravna klima i šta više da gledam kada se skroz uklapao u budžet.Defekt smo rešili za 100 dinara i par sati šarafanja.Ispostavilo se da je kombajn odlično održavan i da nije isteran i izrađen jer mu je sve na svom mestu bez oštećenja i potrošenosti, jedino se ne sija i nije lep niti ima jelkicu u kabini.

Sta gledati na hidro pogonu, tj kako ga proveriti?

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
Kad postigne radnu temperaturu Potjeraj ga na leru uz brdo. U prvoj brzini mora da kopa a nesmije da stane. U drugoj brzini na leru guši motor ako je uspon veći.
Tako je kod mene na Dominatoru 96. Motor je OM 360.
Ako su kočnice dobre može se osjetiti dali je hidro pogon dobar. Princip je isti kao uz brdo samo što treba malo osjećaja da se osjeti dali mu je teško ili "mulja" ulje a ne ide.

Ma samo mu pogledaj koliko je papuča kvačila izlizana i znaćeš koliko je radio ako je mjenjačko-varijatorski.
:haha:

А мајстори, јел треба и њих повести да видим јел ради хидро погон или не....Па мајку му пољубим, најлакше је повести неког са собом и испроверавати све притиске, а не одокативном методом...проклизава уз брдо, добар хидро погон...

Nazad
Vrh