Claas

Oped cu reci da je Claas dobar i tu nema sta, ali da je najbolje bas u svakom segmentu to svakako nije. Ne mogu da kazem da imam neko preterano iskustvo sa Claas kombajnima, ali ovo sto sam gledao dok su bili na remontu je daleko od jednostavnosti. Jedini Claas koji je bas na mene ostavio utisak je Lexion i donekle Mega, ali kod Mege mi se ne svidja polozaj bunkera.

Jednostavnost Claas kombajna, jel se vi to salite?
Srdjane komplikovaniji kombajn od LAVERDE video nisam bila je neka velika sto se farba u FENDT I MF
Jd WTS je blizu po komplikovanosti nedao bog da se opet sretnem sa takvim CUDIMA TEHNIKE!
A ni onaj tvoj omiljeni NH TX koliko se secam TX 7x ne secam se tacno to je GADAN NAJEB puzni transporteri umesto levatora reduktori u njima Hidro pogon nazad ko na starom JD traktoru napred 40 serije bas onako zanimljivo
A INTERNACIONAL 14-60 MISLIM ILI 16-40 AXIAL FLOW pa to je skroz zanimljivo nedaj boze nikome
Jedina komplikovanija stvar je RUSKI ROSTELJMAS DON ala tu ima 30%viska delova

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Sad da imam potrebe i novca nebih trepnuo kupio bih MEGA sarije 200
Ili LEXION seruju 400
Sto se mene tice MEGA ima samo tri konstruktorske greske
1 Polozaj motora bunkera
2 reduktor bubnja
3 kardanske cevi u bunkeru pa ko ih ne cisti redovno i ne podmazije istera osovinu od pogona lule
LEXION 4 po meni nema greske
Oni stari DOMINATOR 5-6-8 imaju dosta propusta bar po meni svrljanje sa motorima MB-Perkins-Raba ako je V motor nema pristupa onda mehanicki pogon idr
MEDION je vrh za njih a jednostavan

Opet pricam o mom licnom iskustvu i kombajnima sa kojima sam se ja susretao mozda postoji i neki jednostavan NH- MF-LAVERDA sa kojim se nisam sreo

Neke stvari nemaju logiku, cime on moze da postigne toliku nadmocnost
Ma koliku propusnu moc da ima dob usko grlo su sita, ako su iste povrsine ne postoji magija kojom ce prinudno oni terati zrno kroz njega
znaci sve sto ne ide dole ide preko... a svi ti kombajni u klasi imaju istu, slicnu povrsinu

Ja sam jedno vreme radio u CLAAS-a servisu EIBL+WONDRAK u Srbiji i Austriji, imao sam priliku da obidjem fabriku kombajna i vidim proces proizvodnje, odusevio sam se antikorozivnom zastitom i zavrsnom obradom, kvalitetom izrade i jednostavnoscu CLAAS kombajna
Kasnije u drugim firmama gde sam radio bilo je drugih kombajna JD,Laverda,NH,idr pod Laverdu ubrajam i FENDT I MF to su sve komplikovane masine i IGRACKE za CLAAS-a

Majstor Laki mislim da smo se sretali vise puta i u Backoj i Banatu

Laki iz Sombora

Srdjane komplikovaniji kombajn od LAVERDE video nisam bila je neka velika sto se farba u FENDT I MF
Jd WTS je blizu po komplikovanosti nedao bog da se opet sretnem sa takvim CUDIMA TEHNIKE!
A ni onaj tvoj omiljeni NH TX koliko se secam TX 7x ne secam se tacno to je GADAN NAJEB puzni transporteri umesto levatora reduktori u njima Hidro pogon nazad ko na starom JD traktoru napred 40 serije bas onako zanimljivo
A INTERNACIONAL 14-60 MISLIM ILI 16-40 AXIAL FLOW pa to je skroz zanimljivo nedaj boze nikome
Jedina komplikovanija stvar je RUSKI ROSTELJMAS DON ala tu ima 30%viska delova

Nesto si pogresio jer TX nema nikakve puzne transportere, osim ako nisi mislio na povratnu masu koja je po meni najbolje resenje i najjednostavnije, a i nema TX-a koji pocinje sa 7. Ovrsena masa je vrlo slicno resena kao i kod Claasa. Hidro pogon nazad mogu imati samo 4wd kombajni, a ja takve iskreno jos nisam video uzivo da bih mogao ista da komentarise.
Svakojake Claasove sam do sad vidjao, ali ni jedan nije jednostavniji od TX. Ne tvrdim uopste da je TX najbolji, niti mi je to ni jednog momenta namera, ali brate ni Claas nije najbolji sigurno.
Da ne bude da pricam napamet sad ce uskoro doci jedna Mega na remont pa cu detaljno slikati sve prenose i prebrojati kaiseve i osovine.

Lazic Miroslav LAKI iz SO je bio sef servisa i zestok majstor za elektroniku

claas je od uvijek bio klasa za sebe, pocinčani od prvog dana, skupi su bili al i dan danas svi zdraviji nego bilo šta napraviti tih godina.

Naj komičnije je kad su se natjecali u obaranju rekorda u vršidbi prije nekoliko godina u engleskoj. Claas iz fore pozove ljude iz guinessa da postave rekord jer nije dugo bio obaran pa iz fore to odrade. Par dana poslije new holland izađe sa svojim naj novijim, naj boljim high tech kombajnom i napravi "rekord" u jednoj tabli zauzme prvo mjesto u guinessovoj knjizi. Nedugo nakon toga (pred sam kraj žetve) claas uzme lexiona 580 (čak mislim od nekog privatnika) koji je već dosta radio po njivama, malo ga pretresli i u dvije različite parcele prejebe tog nh da je to po britanskom forumu bila sprdačina da se dugo spominjalo...

Iduće godine opet ista priča iz claasa namjetno nisu htjeli ići lexionom 600 jer (po njima) ne bi bila fer konkurencija tom nh-u ;) nh koliko znam i dalje drži rekord al claas je pokazao da stari kombajn "za broj manji" prejebe ganc novog konkurenta. Amen ;)

amen,amen.

Evo jedan snimak iz jecma od letos :)
watch
watch

Nazad
Vrh