Claas

Slavko91 Nisam znao da je tvoj, ali ovaj snimak sam odgledao nekoliko puta. Voziš ti to dosta brzo ali lane je bio loš kukuruz barem što se tiče mase ...

Jeste, ovde je bio kao jos i 'bolji' i po masi i po prinosu, 2,5 t po kj :osmeh:. Lane je bila manaj masa ali zilavija. Nisam snimao ove godine pa nemam da okacim, isao je slicne brzine, ali ima i do sorte kukuruza u nekima mozes poterati a usput curi u bunker a negde obrnuto

Znači da seriju D-130-150 može upoređivati sa D-78 koja je dosta jeftinija na našem tržištu a bogami i dosta starija :sta:

Vidim da niko od stručnjaka nije voljan da objasni malo ovaj Claasov model kombajna koji se ne zove Dominator nego Commandor.Modeli su bili 112 CS, 114 CS, 115 CS i 116/228 CS.Prva tri modela su imali bubnje i odbojne bitere širine 1320 mm jedini modeli sa 1580 mm su modeli 116/228 CS. Ove kombajne koji su znatno višlji od kombajna tipa Dominator zbog samog načina izvršavanja su pogonili motori velikih zapremina i velikih snaga za period kada su konstruisani i bili hit sa tim načinom izvršavanja.
112 CS Perkins V8 turbo motor 180 ks i zapremine 8,9 l.
114 CS OM 421 V6 turbo motor 221 ks i zapremine 11 l.
115 CS OM 421 V6 turbo motor 250 ks i zapremine 11 l.
116 CS OM 422 V8 turbo motor 250 do 276 ks i zapremine 14,6 l.
228 CS OM 443 V10 turbo motor 330 ks i zapremine 18,3 l.
Proizvodnja je trajala od 81. do 94 godine prošlog veka i imali su malu prodaju zbog velike potrošnje goriva jer su to tada bili jako veliki motori.
Uredjaj za izvršavanje se sastojao iz jednog bubnja i osam odbojnih bitera.Bubanj je bio klasičan kao i na Claas kombajnima koje poznajemo znači prečnika 450 mm sa šest "šina" i podbubnjem koji ima manji zahvatni ugao od nama poznatih Dominatora.Iza bubnja se nalaze odbojni biteri od kojih prva tri mogu biti sa "kandžama" kao kod pred bubnja na APS sistemu ili kao klasični odbojni biteri koji malo drugačije izgledaju nego na Dominatorima.Imaju šest nazubljenih šina na sebi.Pogon za bubanj je imao preko varijatora bubnja isto kao i Dominator , a odbojni biteri od trećeg do osmog su imali pogon preko klinastog remenja od jednog na drugi i izmedju svakog je bio zatezač remena koji su se morali podešavati.Sve "korpe" ispod odbojnih bitera su bile na jednoj dimenziji koja se podešavala pre žetve jedino se podešavala korpa ispod bubnja.Ovršena masa je klasičnim putem padala na sabirnu ravan i preko vazdušne struje padala na sita i odlazila u spirale ovršene i ne ovršene mase koje su tu masu dalje odnosile u bunker ili na ponovno izvršavanje u bunker. Seme sa ostalih bitera je padalo na kosu ravan koja i sada postoji na Claasovim kombajnima.Pogon su imali hidrostatski jedino najmanji 112CS je imo mehanički.Svi su imali tri brzine za kretanje napred i nazad jedino je mehanički imao 3 plus 1 za nazad. Nedostatak je što ima mnogo remenja koje treba podešavati, velika potrošnja goriva, podešavanje odbojnih bitera u zavisnosti od stanja useva i dosta otkaza zbog otkazivanja ovakvog sistema izvršavanja.Nadam se da sam malo pojasnio princip rada ovoga kombajna.Još da dodam da se bubanj obrtao od 500 do 1400 i od 650 do 1550 obrtaja,a za kukuruz je imao mogućnost da se namontiraju lančanici da se smanji broj obrtaja bubnja.
Još nešto da dopunim ima ga u Vojvodini čak ga poseduje i jedan član foruma mislim da je iz Ratkova ako ga nije prodao.Kod ovih kombajna vlada ona izreka da se dva puta raduješ.

Da ima ga u Vojvodini u malom broju,uglavnom u oglasima.Jel to isti sistem vršalice kao na NewHolland TF 42,44?:ppozdrav:

Nije, ako neko postavi to pitanje u temi NH moožda i tamo napišem o tom kombajnu nešto mada ovde ima daleko većih stručnjaka samo neće da pišu!

Panonstib- Hvala sto ste nam (mi) to pojasnili... Znacice mi sigurno.. Hvala jos jednom... :ppozdrav:

Dobra memorija gosp. Panonstib , prodan pre 2god , kod mene jedina mana mu je potrosnja gorriva ostalo ok

Poslednja izmena od urednika:
Sta mislite da li ovako nesto vredi 7500e i za koliko bi se mogao naci adapter za njega?
imag0065.jpg

KOd mene u selu ima jedan Dominatora 85... Skoro mu prodao kukuruzni adapter... To jest zamenio ga za neki samohodni kombajn za kukuruz samo...

Ovaj Dominator je fin kombajn, radio sam sa Dominatorom 100 i iznenadio me, napredniji je od onog mog malog krša dosta, vjerujem da vrijedi te novce, kad gledam po oglasnicima, ljudi za 142 traze toliko sa zitnim, 142 i dominator su ipak razlika kombajn kao taj 85 ispravan danas moze uradit dobrog posla, treba ga dobro pogledat i odlučit, jer ako je ishaban i izrauban ulaganjima nikad kraja !

Zahvalan kombajn I dosta veliki učinak za jedno srednje gazdinstvo . Pogledaj kakav mu je menjač da li ima rever -matik ili je klasičan? Hidraulična pumpa? Zato što ima različitih modela I u slučaju kvara teško se nabavlja nova pa se moraš zezati sa pretumbavanjem.Remenje u kakvom je stanju nisu jeftini pa baš da ne moraš odmah da menjaš. Gume u kakvom su stanju?

Uhvaćen jućer ujutro na granici između Srbije i Hrvatske:
xq23.jpg

tuia.jpg

na slikama se baš i ne vidi al u Pitanju je Dominator 88 SL,ima i žitni i kukuruzni adapter :)

Nazad
Vrh