Claas

Nisam nasao u predhodnim diskusijama a voleo bih da znam sta to znaci kad kombajn (claas) ima 3D sita .Malo je glupo pitati ali nemoj te zameriti prvi put se srecem sa tim skoro sam ga kupio

3D sita na kombajnu označava da ima samopodešavajuća sita u horizontalnoj ravni i to normalno na kombajn u toj ravni.Uredjaj koji to omogućava nalazi se sa desne strane kombajna u vidu jednog cilindra i putem poluga je vezan za sita.Služi da ne dozvoli ako se kombajn nagne na levu ili desnu stranu da se sema ne gomila na gočnim stranama i razdelnicima na sitima.Sita ostaju horizontalna i masa se pravilno prosejava kroz sita.

Mozda sam dosadan ali me interesuje ,da li moze da se ugradi novi tip korpe (trodelni) na dominator 88 sl 1991 god.Ipak je ovo problem zameniti za kratko vreme

Imam jedno pitanje da li obelezeni deo na korpi ima neko posebno stelovanje i vezivanje za neki uredjaj kad se korpa namesti.Kombajn sam uzeo sa vec namestenom kukuruznom korpom,sad bi da vratim zitnu i ne vidim na kombajnu s leve strane nikakvu mogucnost namestanja obelezenog dela.Ako moze neko malo da mi pojasni ili slikovito pokaze,mozda postoji neki deo (element) koji se vezuje za sinice na korpi.

- - - - - - - - - -

Da li je ovo veliki problem,jel se moze krpiti(zameniti) samo to mesto gde je probijeno ili mora ici drugi slamotres!

Neznam koji je kombajn u pitanju. Ovako sa slike mi se čini da je nešto dopravljeno. Djeluje kao da je bolcn zavaren na korpu ili bar za ovaj zaštitni lim. Na dominatoru 96 se skida korpa bez ikakvih djelova na njoj. Imam slike i ako zatreba postaviću ih. Ipak malo možemo pričekati jer ima ovdje dosta iskusnih glava i problem će biti riješen.

To su ručice za otvaranje i zatvaranje klapni na korpi sa kojima se poboljšava izvršavanje, ako je potrebno, kulture koja se vrše.Ako nema klapni onda one stoje tu samo figurativno.
Može da se zavari, a nastaje u radu kukuruza ako nema lim umesto češlja na korpi.

U pitanju je dom. 88 sl 91 god hidro. Imaju klapne koje se mogu pomerati (stelovati) pomocu obelezenih rucica,podeljene 40 % jedna i druga 60% klapni . Nego mi nije jasno usled trenja sta ih drzi na zadatoj poziciji.Bojane , daj pr.edlog za onaj slamotres

klapne se nepodesavaju i nesteluju,vec kad ti treba samo zakrenes rucicu na dole ili vratis ako netreba(ukljuceno iskljuceno),ona sama stoji,kad namontiras korpu kasce ti se samo,sto se tice slamotresa mislim da moze da se nabavi komplet taj segment,tako da zamenes ceo taj deo koji je ispucao,pitaj clana @panonstib da ti nabavi

- - - - - - - - - -

sad kad sam se malo bolje zagledao vidim da je upitanju prvi red na slamotresu,evo kako sam ja to resio trajno da mi se nebi dogodilo kao kod tebe.....i nema skidanja
294i97k.jpg

119xijc.jpg

nista nije slicovano,ako hoces postoji fabricki takav lim koji ide na sarafe i sastoji se iz dva dela za jednu kaskadu sto znaci 10 kom. ukupno,za cenu pitaj Gore navedenog clana foruma(moderatora),a kao sto sam ti rekao ima i slicovana tabla komplet samo da se zavari,konsultuj se na PP sa Bojanom

Pitanje za dangera@ da li ovaj deo ide na zitnu varijantu ili se montira nesto drugo izmedju grla i zitne korpe.Ova nazovi (vratanca sa sarkama) bila su pricvrscena na kukuruznu korpu srafovima a na zitnoj namaju mesta gde bi ga pricvrstio(namaju rupe sa lozom za sraf).Mozda postoji neki drugi lim koji nisam dobio od proslog gazde ili se nemontira nista

Evo ako mogu ja da odbovorim.To je zatvarač hvatača kamena koji se podiže u kukuruzu a spušta u ostalim kulturama.Znači on se ne montira na korpu nego na hvatač kamena.

Pa gde si bre@ panonstib. Naravno da mozes odgovoriti (pomoci).O cemu se radi , taj zatvarac je bio prcvrscen jednim delom za kukuruznu korpu (srafovima kroz sarke) a drugi deo samo spusten na hvatac kamena . Na koji nacin se montira , ako mozes objasni ili neka slika ili da sacekam tebe

On se montira u hvatač kamena i kada se montira kukuruzna korpa on se podigne i zatvori hvatač kamena.Kada se vrati žitna korpa taj lim se spusti i i hvarač kamena je otvoren.Znači taj lim ide u hvatač kamena.

mislim da mu nije jasno iz vise razloga jer taj lim i hvatac kamena nemogu da se upare,imao sam isti problem i na kraju radio bez tog lima kuruze,pa je verovatno prosli gazda imao isti problem i onda te sarke od lima zavrnuo za korpu jer nije imao drugo resenje,tu nesto nije uredu ili nisu uparu lim i konstrukcija hvataca

taj lim se zove zatvarac sakupljaca kamena i koristi se samo u kukuruzu zato i moze da se zasrafi samo na kukuruznu koprpu a podigne se i one tri polugice sluze da ga drze u gornjem polozaju a pravi se sa sarkama da bi od dole imao pristup korpama
poklopac-sakupljaca.png

montiranipoklopac-sakupl.jpg

- - - - - - - - - -

slike su od mediona ali je princip isti

Poslednja izmena:
Шта мислите о овом моделу комбајна?

imag1591.jpg

imag1592.jpg

Како се показао у раду? Оно што знам, то је да је мотор од око 270 коњских снага. Значи није за прчкање по мало, по њивицама већ за мало веће површине.

Nazad
Vrh