Claas

Zdravo velik kombaj. U praksi se njegov za broj manji brat bas i nije nesto proslavio. Nista narocito osim sto na limovima pise claas. Recimo da nije mogao brze od jednog 17 godina starijeg JD. Osim klime i hidro pogona ne vidim nikakve prednosti u odnosu na zmaja. Ovo je moje misljenje i iskustvo, a imao sam priliku da vozim 108 sl maxi '91 u extra stanju i jos duzi niz godina da ga pratim u radu.
Mislim da su kombajni precenjeni, uopste marke Claas, odprilike to bih mogao da uporedim sa Golfom.

Hocu da kazem da je claas, po mom misljenju, precenjen. Da li je bolji ili losiji od rugih to je kompleksnije pitenje. Znam samo da nije bas nesto tvrdog kova i extra kvalitetnih materijala. Imam priliku da pratim vise claasovih kombajna, jednu megu 208 iz 2001 , dva maxija 108 iz '91 i '99. Mnogo su mekani, stalno ima nesto crkava, bar je to ovde slucaj. Panonstib zna o kojim se kombajnima radi i ko ih "tera". Ova mega uradi godisnje oko 600 hektara i u ocajnom je stanju, popucala je na sve strane. U sustini mega je brza od ova dva maxija jer ima aps ali ima vise i kvarova. Kad sus e gledali oci u oci maxiji nisu bili brzi od jd 975 ni za malo. Naravno imali su nesto veci ucinak zbog sirine hedera i veceg bunkera, ali kad se pgledaju svi parameteri oni nisu nista posebno. Ne kazem da su claas kombajni losi ili nesto tako, ne daj boze, vec mislim da su samo vise stvar nekog prestiza imati claasa.
U medjuvremenu je jedan claas maxi zamenjen sa jednim NX TX66 pa cemo imati jos bolju sliku o kombajnima marke claas. Ovi kombajn se odrzavaju jako dobro i spremnost nije nimalo upitna dok je mega ipak malo ispod tog nivoa odrzavanja.
Mega je jednom prilikom radila i moju soju:

Samo jedna ispravka.Jedan kombajn je 108 sl maxi, a drugi 108 VX.U principu su isti jedino Vx ima Lexion kabinu.
U daljoj diskusiji ne učestvujem ipak ovde ima DOKTORA za kombajne pa moje skromno znanje se i ovako neće uvažiti.

Paorpaor hoćete reći da su izvikani kombajni?Po nekom mom mišljenju krivi su vozači kombajna.Važno je da je Claas u njivi i da može da leti po istoj a nazad nema potrebe da se gleda.

Panonstib je dopunio jos jednom informacijom, ali ona u sustini nemenja mnogo osim vizuelnog izgleda.
Ta dva maxija se voze po propisu, a to zanci rastur se prati i redovno se odrzavaju na zavidnom nivou, ali i pored toga su ovog proleca strnjista posle njih imala samoniklog zita koje su ti kombajni prosuli.
Jedna vrlo bitna cinjenica jeste da su ovi kombajni extremno skupi, u odnosu na konkurenciju, ali mi nikako nije jasno zbog cega jer sve sto sam do sad video ne opravdava tu cenu. Ne mogu da opravdam cinjenicu da jedan maxi iz 1991 godine kosta sa kukuruznom adaptacijom 58000 eura, a da za dvadeset hiljada evra manje moze da se nadje kombajn slicnih perfomansi i stanja.

Ја поставих слике и питање, али добих штур одговор. Мислио сам на мане овог модела ако га има, учинак и остало...
Оно што сам могао да прочитам је да му се старији брат и није нешто показао и тиме генерализујемо то и на овај модел.
Иначе, цена овог комбајна је далеко испод те цифре коју си ти навео, наравно без адаптације за кукуруз.

Danas na parkingu preko puta auto pijace u bubanj potoku parkirano brdo kombajna .vidim da ima Klass Deutz i jos neki drugi .onako na oko izgledaju lepo mada se ja slabo razumem

Na parkingu preko puta auto pijace je Nole moja verna musterija za starije kombajne.

Riknul mi kompresor klime na 88. pa me zanima gdje i po kojoj cijeni bi se mogao nabaviti?
image.aspx

image.aspx

Gospodine Panonstib koliko kosta taj aparat za proveravanje ispravnosti lezaja??Cisto informativno moze i na PP.

Ne,ne,ne.... To je svetski alat ali je srpski naziv čekić a madjarski kalapač. Ustvari čita se kolopač ali recimo u mom okruženju obično kažu kalapač. Kish ispravi me ako sam pogrešio u izgovaranju.

Nazad
Vrh