Gospodine @mucobieno,
evo da odgovorim na Vaša pitanja mada se jedan urednik buni!
Tačno je da se vršalica, sečka, heder, uredjaj za pražnjenje bunkera se pali pomoču elektro-ventila.Znači vršalica i pogon hedera pali se pomoću prekidača iz kabine.Isto i pogon uredjaja za prašnjenje se uključuje kod starijih modela prekidačem na podu kombajna (nogom), a kod novijih kombinovanim prekidačem koji se nalazi na poluzi za vožnju kombajna.Na ovim kombajnima postoje više linija hidraulike.Prva je za hidrostatski pogon upravljanja, radna hidraulika, hidrostatska transmisija, i linija niskog pritiska (oko 20 bar-a) za uključivanje navedenih pogona.Snabdevanje ove linije je iz napojne pumpe hidrostatskog pogona.
Jeste u onom ormaru pored stepenica se nalazi sva elektronika od kombajna, a one kocke su moduli za odredjene operacije kombajna (automatska regulacija vitla, auto contur, cebis, .....)
Kombajni Dominator su klasični kombajni sa tangencionalnim bubnjem i klasičnim slamotresima.Modeli Lexion su kombajni sa APS sistemom.Znači da osim tangecionalnog bubnja ima i jedan bubanj ispred glavnog bubnja.Njegov kapacitet se povećava za 20% u odnosu na običan kombajn.
Prednost je naravno uvek na noviju tehnologiju, ali je i skuplje održavanje.Ne odustajem ja ni od starije koncepcije samo je učinak ovih novih kombajna veći medjutim i servis mora da radi stručnije lice od onog što smo mi do sada navikli.
Što se cene tiče to neznam jer to nije moja delatnost nego servis.
Kod jedog Lexiona ima problem kod jednog modula, a to je kombajn koji je jesenas kupljen, a o čemu sam pisao na ovom forumu.Taj kvar vuče sa sobom, a gazda još nije spreman da plati modul.Ostali kvarovi su oko ležaja, remenja .....