Claas

Znaci u tom grmu cuci zec? :) Sala mala! Pretpostavljam da je iz tog razloga veca povrsina sita i mozda protok na apcuzima na kombajnima sa APS-om u odnosu na klasican vrsajni aparat?

@ Panonstib
mene zanima kako se ukljucuje vrsalica na lexionu 405 i 410, da li je preko elektroventila ili rucno, gledao sam jedan 405, al to nisam video, bili smo u nekoj zurbi. da li tamo pored stepenica u onom ormaricu stoje svi osiguraci na lexionu? i sta su one kocke sto su ubacene u slotove iznad osiguraca.

kolika je razlika u kapacitetima kombajna izmedji dominatora 88VX i lexiona 405? kome dajete vi prednost s texnickog aspekta i strane odrzavanja.
kolika je cena tome VX-u ako mozete to podeliti s nama.

u cemu je bio kvar na tim lexionima 440? sa slika gore, u elektronici ili?

P.S. mozete mi i na pp odgovoriti ako vam je tamo lakse. hvala.

Poslednja izmena:
Gospodine @mucobieno,
evo da odgovorim na Vaša pitanja mada se jedan urednik buni!
Tačno je da se vršalica, sečka, heder, uredjaj za pražnjenje bunkera se pali pomoču elektro-ventila.Znači vršalica i pogon hedera pali se pomoću prekidača iz kabine.Isto i pogon uredjaja za prašnjenje se uključuje kod starijih modela prekidačem na podu kombajna (nogom), a kod novijih kombinovanim prekidačem koji se nalazi na poluzi za vožnju kombajna.Na ovim kombajnima postoje više linija hidraulike.Prva je za hidrostatski pogon upravljanja, radna hidraulika, hidrostatska transmisija, i linija niskog pritiska (oko 20 bar-a) za uključivanje navedenih pogona.Snabdevanje ove linije je iz napojne pumpe hidrostatskog pogona.
Jeste u onom ormaru pored stepenica se nalazi sva elektronika od kombajna, a one kocke su moduli za odredjene operacije kombajna (automatska regulacija vitla, auto contur, cebis, .....)
Kombajni Dominator su klasični kombajni sa tangencionalnim bubnjem i klasičnim slamotresima.Modeli Lexion su kombajni sa APS sistemom.Znači da osim tangecionalnog bubnja ima i jedan bubanj ispred glavnog bubnja.Njegov kapacitet se povećava za 20% u odnosu na običan kombajn.
Prednost je naravno uvek na noviju tehnologiju, ali je i skuplje održavanje.Ne odustajem ja ni od starije koncepcije samo je učinak ovih novih kombajna veći medjutim i servis mora da radi stručnije lice od onog što smo mi do sada navikli.
Što se cene tiče to neznam jer to nije moja delatnost nego servis.
Kod jedog Lexiona ima problem kod jednog modula, a to je kombajn koji je jesenas kupljen, a o čemu sam pisao na ovom forumu.Taj kvar vuče sa sobom, a gazda još nije spreman da plati modul.Ostali kvarovi su oko ležaja, remenja ..... :cao:

spreman
a41wxs.jpg

5drp8j.jpg

a evo i onog o cemu sam pricao
azjw42.jpg

sutra idem ne Rumenecki vasar da nadjem neke gume

Evo ovaj je kostao 20 000chf ili 16 000e. Ali kad sam ja pozvao njemu je vec bio prodat adapter za kukuruz , a danas sam navratio uzputnio , da vidim sta ima od kombaja i rece mi gazda da je i kombajn prodat.

2eprsco.jpg
1dypow.jpg
fmku4z.jpg
zk3ltx.jpg

Gospodine @panonstib hvala na odgovorima. cena modula sigurno nije mala, ali i terati takvu masinu je mnogo lakse u odnosu na kombajne sa manje elektronike.
cena modula je jednaka onoj kolko placate nekoga da misli umesto vas, a verujem da nije malo. ko ima pare za taj kombajn imace i za modul. naravno ako masina nece da stoji.

da li su moduli medjusobno isti? tj ako se zamene dva modula jedan s drugim da li dolazi do promene u radu kombajna?

lexion kojeg sam gledao nije imao module u skroz gornjem ili gornja dva reda nisam siguran.
trebao bi pogledati na slici ali sad nisam u mogucnosti.

noc je, kasno je, gasimo svetla... :D

Sto su bitne godine ako je kombajn garaziran i ocuvan.Jedan iz okolnog sela prodao 142 zmaja za 16000E!!!Kombajn nije ovroo vise od 10 hektara od kad je kupljen 87,89,,a svake godine dolazili serviseri iz zmaja menjali mu ulje,motor,reduktori,podmazivanje,provera i sve to>Ima covek napismeno sve.Jbg imao pare a,ne pamet.

Gospodine mucobieno moduli medjusobno nisu isti i nemogu se menjati jedan sa drugim jer svaki ima svoju funkciju.Neki moduli su dodatna oprema kao što je auto-pilot i to mesto bude prazno ali su sve žice razvučene i nakon ubacivanja modula i još nekih delova imate tu funkciju!

Nazad
Vrh