To je suština propasti nekadašnjih zadruga-rukovodeća struktura. A i za buduće zadruge je jako važno.
Ajde da ponudimo ovom Stojkoviću iz gornjeg posta, da on bude glavni u zadruzi.... Da on otkupljuje , po dobroj ceni za proizvođača, a da prodaje ,po još boljoj, sa vidljivom razlikom u ceni...Da iz te razlike, plati sve troškove koje ta zadruga ima: struja, prevoz, razne rate kredita, koji su neminovni ( jer zadruga mora uzgraditui,ne znam, hale ,hladnjače , kancelarije, vozila i čega još, a kako, nego iz kredita), zatim plate za zaposlene, bilo koliko da ih ima, i normalno sebi platu. Pored ovoga on se mora angažovati i u svom voćnjaku od 8 ha.
Mislite da bi pristao? Ne verujem.
Da li od tih svih malih i velikih proizvođača ima nekog školovanog ( bez potcenjivanja Stojkovića), sposobnog , da rukovodi ovakvim sistemom? Teško.
Zato se angažuje "profesionalni menadžment" ( al sam ovo na savremeni način rekao) , da rukovodi...I tu odmah dolazi do problema...Da li će se takva zadruga bavi razvojem poljoprivrede na tom području , sa upravljanjem članova zadruge ( na nekakvim skupštinama ili upravnim odborima, ili kako će se to zvati), otkupljivati i plasirati proizvode svojih članova, obezbeđivati veštak i sredstva za prskanje, kao i traktore, plugove , berače , prskalice...Ili će se to rukovodstvo boriti da sebi obezbedi plate, prvenstveno( jer oni su tu zapošljeni i žive od toga rada i te plate koju tu ostvaruju), pa onda sve ostalo što osnivači zahtevaju ili trebaju. Tako se gubi ta ni i što reče Miroljub, pretvaraju se u trgovinu trange-frange, i samo preživljavaju na teret cele zajednice.
Teško će se naći rukovodioci koji će recimo za procenat raditi, ili posle završene prodaje i naplate recimo jabuka iz te sezone, osnivači kažu direktoru: " lepo si radio svaka čast , odobravamo ti , toliko i toliko, ili mu se zahvaliti na trudu i izbaciti ga i tražiti drugog. Ako uzmemo da je zakonska regulativa nikakva, teško ćemo mi doći do uspešnosti u zadrugarstvu