Chat u voćarstvu

Nije dosao prodavati,slaba mu racunica ako je mislio profitirat prodavajuci sadnice u Istocnoj Europi.
Dosao je zbog jeftine radne snage.
Cijena jednog njegovog radnika tamo je kao 12 ovdje.

Sve bi to bilo ok kada bi oni otkupljivali od nas, i kad bi i mi imali kao i svi iste uslove, ali ne, on nece da kupi od tebe, vec samo da ti proda ili da na tebi zaradi

Ima trziste za svoj proizvod.
Ne treba njima nista od nas osim bijelog roblja,jeftine radne snage i neuredne zemlje koja omogucava rupama u zakonu da krsi radnicka prava unatoc tomu sto ce mu raditi za sitnis

ma mi smo lud narod,pre ce da kupe od Holandzanina na 3-4 evra nego od mene na 80-90 centi, i nesto mi sve govori da taj nem ani veze sa holandijom,to je neki nas funkciner koji ce to lepo da izvozi za Rusiju a mozda je ui holandjanin koji ce da izvozi za Rusiju **greška li ga,kako je krenulo kod nas ce samo bagrem da raste

Ma ljudi došao čovek da zaradi pare... nije on došao nikome da pomogne, nego samo sebi i svom džepu
I u pravu je Knez, jeftina radna snaga, ga je privukla. A šta mi imamo da ponudimo, osim toga? Nekome ko je pun para, željan da investira i još više zaradi, ima svoju tehnologiju(?) gajenja, šta mi možemo da ponudimo? Jeftinu radnu snagu, jeftino zemljište ili zakup , jeftinu struju, za benzine, nisam siguran, i šta još? Ako je u pitanju siromašna opština , verovatno će i komunalije da mu urade do njive ili objekta besplatno da bi zaposlio nekoliko rođaka aktuelne vlasti u toj opštini... Pošto je u pitanju severni deo zemlje, ima tu dobrih puteva , blizu su mu autoputevi i prema severu i prema zapadu, Surčin mu je blizu...
Ne interesuje njega ni naše podloge, ni naše voćarstvo ni naši kalemari (a to mu je inače sad konkurencija), on će dobiti ( ili kupiti, ovako ili onako na stolu ili ispod stola) sve moguće privilegije koje naši kalemari nikad neće imati. Zato što on spada u industriju , po obimu ulaganja i po tehnologiji , a naši kalemari su kućna radinost ( izvini Miroljube), bez obzira koliko veliki, ozbiljni i izvozno orijentisani bili. Tu je ta razlika u pogledu države prema jednima i drugima.Njemu je potrebna naša zemlja-zemljište, nezagađeno, ziratno , rodno...Oni su u svojoj zemlji upropastili zemljište zbog intenzivne proizvodnje... pa sad se preselili kod nas da nastave da rade i zarađuju, bogate se..
Neko će reći da smo prava "banana" država, a meni se ponekad čini da još nismo došli do tog stadijuma..meni više ličimo na neko izolovano pleme sakupljača i lovaca u prašumi , kod kojih dođu neki "beli ljudi" da im pokupe rude, zasade neke sadnice, naprave nekakve puteve i brane za hidrocentrale...a usput im prenesu sve belosvetske boleštine, podele neke šljašteće perlice... dovedu nam svoje sudove, zakone i monahe da nam i veru promene...Zato smo mi daleko od "banana " države, još se mi moramo izboriti da TO postanemo.
E to onda nazovu tranzicija...ulazak u EU...ili nešto treće...A kad se ti ciljevi ispune, mi ćemo se smestiti ispod one šljive( možda bolje kruška) , i lepo ćemo to proslaviti...
**greška te živote, ceo vek nam prođe ...uzaludno...

sve je to tacno,jos ce se poostriti zakon za poljoprivredu tako da nece imati ni konkurencije na ansem trzistu,sve nas male pozatvarace ili ce nas cepati sa kaznama,tako da nece ni imati proizvodjaca sadnog materijala,a cene sadnica bice 3-4 eura po komadu,i necete smeti da kalemite ni u kucnoj radinosti,sve ce se kontrolisati ;) tako da ce Srbija za 10-15 godina biti samo uvoznik vocnih plodova,sto se tice zaposlenih u toj firmi,ropdbina vlasti bice sefovi i direktori,a sadnice ce obradjivati neki sasvim drugi ljudi koji zive na ivici gladi

Veliki proizvodjaci (lopovi) unistavaju male (postene ljude) (velika riba guta malu ribu). To postoji samo kod nas i nigde vise u svetu. Svuda postoje male porodicne firme i male radnje, prodavnice koje nisu progutali veliki trgovinski lanci.
Na primer u Svajcarskoj mozete da vidite da pored samog LIDL-a radi mala prodavnica i opstaje. Kod nas kad dodje DIS i otvori market pozatvara sve male prodavnice 10km u krug.
U Italiji sam vidjao Vinograde od 10ari koji i dalje opstaju pored vinograda od 10ha koji obradjuje neka firma.

Najgore u svemu smo mi sami sebi. Na primer u seoskoj prodavnici u mom selu prodaje se suvo grozdje iz Turske, pored toliko naseg grozdja oni prodaju Tursko, ja ga recimo ne bih kupio nikad (ne zato sto ne volim turke nego necu da kupim turski proizvod niti bilo ciji strani, ako postoji domaci) ali budale kupuju posle se cudimo sto propadaju nasi domaci proizvodjaci. Ovo je samo jedan primer a ima ih na hiljade...

Ma vidi , sve je to na " neki način" u redu...Legitimno je to...i sa njegove strane i sa strane države...mi znamo šta nas čeka i kako ćemo proći...Ali nije mi jasno što ovi naši iz vlasti (to je trenutno vrlo širok i nesređen pojam) , se ne bave malo politikom, kao Tito nekada...Njima ( vlastima ) je jasno u kakvoj smo poziciji i šta nam treba za to ( ulazak u EU, privlačenje investitora, sređivanje i privatizacija komunalnih preduzeća ( ili dobre većine)) i sve te lekcije su naučili i polako grabe ...
Ali zar nisu mogli deo investitora usloviti na neki način da idu malo južnije...Ima ih južno od Save i Dunava, ali mnogo manje...još manje ih ima južno od Zapadne Morave...Drastično manje ih ima južno od Nišave...Znam...slaba infrastruktura...putevi , pruge, o aerodromima da ne govorimo...Tamo ljudi vapiju za poslom...radili bi i za manje, nego ovi u Sremu... Bujanovac, Predejane, Crna Trava, Vlasina...Pa jugozapad..Pešter....?

kome jos treba jak komsija i konkurentan,p anisu ludi da nas pomazu i da im budemo konkurencija,vec da rintamo za njih i da nam uzmu i to malo crkavice sto se zaradi,a valst nikada nece nista dati za prostore van Beograda,jer tamo je biracka masina,sto se tice Vojvodine i tamo se ulaze jer ce ona vrlo brzo otici,sta mislite kako ce s evratiti ti dugovi MMF-u pa za polovinu ce dati,tj vec daju Kosovo a za drugu polovinu ide Vojvodina zato nemci i ostali ulazu u fabrike preko save i dunava,to je realnost nasa ko hoce da sagleda
fabrike su sve pozatvarane tu radosti vise nema,vojska mora da bude u skladu sa NATOm sto znaci jos mnogo miliona novih kredita i eto ode sve u 3 lepe a i mi sa svim tim,ima da se porasturamo po belom svetu na sve strane

Ma za Vojvodinu u redu, na neki način to je oduvek bila "druga država"...dobro, malo drugačija, nego ostali deo Srbije...Ali za Beograd ....pa sve ode za Beograd. Što ne ode za Beograd ,ode u inostranstvo... Pa za nas "ostale" sve što je dobro ( u svakom pogledu: ljudskom, robnom, finansijskom...) ode za Beograd...A nama sve što je loše dođe iz Beograda...Pa zar nije mogao da se gradi Šabac na vodi...Niš na vodi ili Kg ili bilo koji drugi ( možda dva ili više njih )

Subvencije.rs:

Воћари у све већем проблему, а решење је у …
visnja-visnje-voce-morguefile-com-jpg_660x330.jpg

[h=1]Воћари у све већем проблему, а решење је у …[/h]у Вести март 21, 2015

jabuke-150x150.jpg
Нe знaм кoja oпциja зa прoдajу ми мaњe oдгoвaрa“ рекао је Maркo Стojкoвић, вoћaр из Чeлaрeвa кojи jaбукe гajи нa oсaм хeктaрa.“ Кaдa изнoсим jaбукe нa пиjaцу, губим цeo дaн, кaдa их дaм нaкупцу, oн ми прeпoлoви цeну, у мeгaмaркeтимa чeкaм нa плaћaњe буквaлнo мeсeцимa, a зa извoз, у кoм цeнa мoжe дa будe jaкo дoбрa, jeднoстaвнo, сa свojих oсaм хeктaрa, нeмaм дoвoљнo рoдa“. Стojкoвић, кao и вeћинa мaлих вoћaрa, смaтрa дa би му прoблeм рeшилa дoбрa зaдругa, или кooпeрaтивa, кoja би прикупилa рoд свих њих, склaдиштилa гa, сoртирaлa, пaкoвaлa и тaкo плaсирaлa нa стрaнa тржиштa.

image002-150x150.jpg
„Квaлитeт имaм, ниje дa нeмaм, aли прeскупo би ми билo дa сaм улaзим у тaкaв пoсao, кao штo je сoртирaњe и пaкoвaњe – кaжe Стojкoвић. „Кaдa би држaвa изaшлa у сусрeт нaмa мaлимa, пa дa нaм, нa нeки нaчин дa пoдршку у удруживaњу, дa нaс oслoбoди дeлa пoрeзa или дa нaм дa нeкe пoвoљнe крeдитe зa изгрaдњу пoгoнa зa пaкoвaњe и сoртирaњe. Aкo би тo успeли, ствaрнo би билo дaлeкo лaкшe. A тaквих примeрa у свeту имa. У Итaлиjи, видeo сaм, гoтoвo сви пoљoприврeдници су удружeни и тaкo дaлeкo лaкшe излaзe нa тржиштe, aли и штитe усeвe, нaбaвљajу мeхaнизциjу.“

Стojкoвић ниje jeдини кojи имa рaзлoгa зa бригу. Систeм je, у Србиjи, кaкo кaжу стручњaци, тaкo „пoдeшeн“ дa мaли прoизвoђaч избoрa jeднoстaвнo нeмa. Oд висoкe цeнe, кojу пoтрoшaчи зa њихoвe прoизвoдe плaтe у нeкoм oд мaркeтa или нa пиjaци, кaдa сe тргуje нa мaлo, oни дoбиjajу jaкo мaли удeo, a чeстo их дуги рoкoви исплaтe дoдaтнo угрoжaвajу.
„Пoзнaтo je дa пoвртaри и вoћaри, aкo нe извoзe, имajу двa „кaнaлa“ зa плaсмaн прoизвoдa– нaвoди Рaткo Вукићeвић, прeдсeдник Удружeњa „Плoдoви Србиje“. „Кaдa мaли прoизвoђaч дoвeзe нeкoликo пaр тoнa свoje рoбe нa квaнтaшку пиjaцу, ту гa дoчeкуjу нaкупци, кojи су нeмилoсрдни кaдa je диктирaњe цeнe у питaњу. Oни, знa сe, плaћajу кeшoм, бeз икaквих рaчунa или фискaлних кaсa, aли, цeнa je, у нajбoљeм случajу зa 20 oдстo нижa oд мaлoпрoдajнe“. „Имa и гoрих случajeвa, кaдa сe плaћa сaмo пoлoвинa рeaлнe цeнe. Ни прoдaja вeликим лaнцимa супeрмaркeтa“, дoдaje Вукићeвић, ниje мнoгo бoљe рeшeњe. Oви лaнци, уз рeткe изузeткe, oбjaшњaвa Вукићeвић, oдoбрaвajу oдлoжeнo плaћaњe и нa вишe oд 200 дaнa, a мaли прoизвoђaчи нису у ситуaциjи дa o тoмe прeгoвaрajу, пoштo рoбa кojу нудe, ниje упaкoвaнa, „дoтeрaнa“, a имajу и мaлe кoличинe нa рaспoлaгaњу.
„Нaрaвнo дa мeгaмaркeти „крeдит“ кojи дajу пoтрoшaчимa нe финaнсирajу свoиjм срeдствимa“– прeцизирa Вукићeвић. „Нaплaтa идe нa тeрeт прoизвoђaчa. Нaрaвнo, дaлo би сe гoвoрити и o тoмe кaкo сe „улaзи“ у лaнцe супeрмaркeтa, и o случajeвимa кoрупциje, пa и криминaлa, кoд oних кojи рoбу примajу.
Рeшeњe oвoг прoблeмa, кaкo нaвoди Вукићeвић, мoрa сe трaжити у прoмeни систeмa, oдноснo, у удруживaњу мaлих пoљoприврeдникa у кooпeрaтивe или зaдругe, кoje ћe, кao штo je тo случaj у вeћини зeмaљa Зaпaднe Eврoпe, прикупити вeћe кoличинe вoћa или пoврћa, упaкoвaти гa и плaсирaти кao рaвнoпрaвaн прeгoвaрaч нa тржишту.
„Нa жaлoст, oд oвaквoг рeшeњa смo joш дaлeкo, иaкo oнo нe трaжи пунo нoвцa, вeћ трaжи сaмo дoбру вoљу, прe свeгa држaвних oргaнa, и дoнoшeњe aдeквaтних зaкoнa“ – кaжe Вукићeвић. „Кaдa би сe oнo примeнилo, сигурнo je дa би и крajњи пoтрoшaчи били нa дoбитку, jeр би мaли пoљoприврeдници мoгли дa сe пoсвeтe сaмo прoизвoдњи, и дa, уз „пoштeнe“ цeнe плaсирajу вeћe кoличинe квaлитeтниjих прoизвoдa нa тржиштe.
Зaдругe
%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%99%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B5.jpg
У свeту, укaзуjу упућeни, зaдружни пoкрeт oкупљa oкo 800 милиoнa члaнoвa. Србиja, мeђутим, кaкo сe прoцeњуje, у зeмљoрaдничким зaдругaмa имa сaмo oкo 34.000 члaнoвa, a зaдругe, кaкo упoзoрaвajу стручњaци, oстaвљeнe су „нa вeтрoмeтини“, умeстo дa буду зaмajaц рaзвoja и спaс зa свe прaзниja сeлa у Србиjи. Oвaквa ситуaциja, кaкo нaвoди прoф. др Mилaдин Шeвaрлић, шeф кaтeдрe зa aгрoeкoнoмиjу, нa Пoљoприврeднoм фaкултeту у Бeoгрaду, мoрaлa би, у интeрeсу свих нaс, штo прe дa сe прoмeни, и дa зaдругe дoбиjу oнo мeстo кoje зaслужуjу, и кoje, истинa, пoд рaзличитим нaзивимa, имajу и у вeћини зeмaљa EУ.

„Глaвнa ствaр у oвoмe, трeбaлo би дa будe измeнa систeмa пoдстицaja у пoљoприврeди“ – кaжe Шeвaрлић. „Tрeбaлo би, умeстo пoдстицaњa пojeдинaчних пoљoприврeдникa дa пoдижу oбjeктe зa склaдиштeњe, дoрaду и прeрaду пoљoприврeдних прoизвoдa, дa држaвa зa oвaквe пoслoвe стимулишe зaдругe, и дa oд тaквих oбjeкaтa oндa имa кoристи ширa друштвeнa зajeдницa, a нe сaмo пojeдинaц“.

ova drzava nikome nece izaci u susret,zadruge su rasformirane,pogasene a i one koje zive su agencije za nekretnine,takva je i moja,direktor i sekretarica,direktor prodaje i izdaje zadruze objekte koje je jos moj pradeda pravio,sve sto ej vredelo je prodat traktore,prikolice ma sve zivo,cak je i rezerne delove dao na kilo otpadima, i ne odgovara ni za sta,jos samo cekam kada ce drzava da mu uruci orden za zasluge

To je suština propasti nekadašnjih zadruga-rukovodeća struktura. A i za buduće zadruge je jako važno.
Ajde da ponudimo ovom Stojkoviću iz gornjeg posta, da on bude glavni u zadruzi.... Da on otkupljuje , po dobroj ceni za proizvođača, a da prodaje ,po još boljoj, sa vidljivom razlikom u ceni...Da iz te razlike, plati sve troškove koje ta zadruga ima: struja, prevoz, razne rate kredita, koji su neminovni ( jer zadruga mora uzgraditui,ne znam, hale ,hladnjače , kancelarije, vozila i čega još, a kako, nego iz kredita), zatim plate za zaposlene, bilo koliko da ih ima, i normalno sebi platu. Pored ovoga on se mora angažovati i u svom voćnjaku od 8 ha.
Mislite da bi pristao? Ne verujem.
Da li od tih svih malih i velikih proizvođača ima nekog školovanog ( bez potcenjivanja Stojkovića), sposobnog , da rukovodi ovakvim sistemom? Teško.
Zato se angažuje "profesionalni menadžment" ( al sam ovo na savremeni način rekao) , da rukovodi...I tu odmah dolazi do problema...Da li će se takva zadruga bavi razvojem poljoprivrede na tom području , sa upravljanjem članova zadruge ( na nekakvim skupštinama ili upravnim odborima, ili kako će se to zvati), otkupljivati i plasirati proizvode svojih članova, obezbeđivati veštak i sredstva za prskanje, kao i traktore, plugove , berače , prskalice...Ili će se to rukovodstvo boriti da sebi obezbedi plate, prvenstveno( jer oni su tu zapošljeni i žive od toga rada i te plate koju tu ostvaruju), pa onda sve ostalo što osnivači zahtevaju ili trebaju. Tako se gubi ta ni i što reče Miroljub, pretvaraju se u trgovinu trange-frange, i samo preživljavaju na teret cele zajednice.
Teško će se naći rukovodioci koji će recimo za procenat raditi, ili posle završene prodaje i naplate recimo jabuka iz te sezone, osnivači kažu direktoru: " lepo si radio svaka čast , odobravamo ti , toliko i toliko, ili mu se zahvaliti na trudu i izbaciti ga i tražiti drugog. Ako uzmemo da je zakonska regulativa nikakva, teško ćemo mi doći do uspešnosti u zadrugarstvu

Rtv.rs:

[h=1]Основана Кооператива воћара[/h]АРИЉЕ - У Ариљу је основана Кооператива воћара из 12 региона Србије у циљу решавања нагомиланих проблема у овој области, који су последица неорганизованости и уситњености произвођача воћа у делу централне и западне Србије, рекао је вечерас Танјугу координатор Кооперативе воћара Божо Јоковић.

Циљ Кооперативе воћара је, по речима Јоловића, да постане европски модел организоване и контролисане производње, прераде и пласмана воћа.
maline-morguefile-com-jpg_660x330.jpg
Илустрација morguefile.com

"План новоформиране Кооперативе је да будемо репрезентативни према институцијама и партнери са великим извозницима воћа. Не желимо да повећањем садње малине будемо плен накупаца, већ да се повећа извозна количина, а да цена малине не буде променљива у великим размерама. Имамо потенцијала, само нам треба разума и слоге да остваримо своје циљеве", казао је Јоковић Танјугу.
Он истиче да је циљ Кооператива воћара унапређење производње и пласмана целокупног произвођачког и прерађивачког асортимана, као и организовање подизања складишног и прерадног простора.
"Планирамо сарадњу са институцијама у области пољопривреде и надлежним министарствима. Циљ нам је да учествујемо у изради националне стратегије у оквиру регионализације у сектору воћарства. Радићемо и на изради пројеката у оквиру Руралног развоја и ИПРД фондова зелене агроиндустрије", рекао је Јоковић.
Он истиче да је крајњи циљ оживљавање села и спречавање одлива младих кроз покретање локалног развоја и побољшање квалитета живота на селу.

Mislim da ne sece koren , podrivac ide u dubinu 60-70 cm , a i nozevi koji su namenjeni za tu svrhu idu dublje ukoso prema stablu , mozda gresim ..

Nazad
Vrh