Ljudi!!! Ni ja nisam Rusofil , a ni Evrofil ( ili Evropofil, ne znam kako je pravilnije, Evropejac, ja mislim da nije tačan naziv za simpatizera, ovaj izraz bi više značio pripadnost): Ja pokušavam da kažem da nama trebaju : pravila , mehanizmi, zakoni ili sve zajedno za funkcionisanje prave države, jer očigledno da mi to nismo. U zemljama koje čine EU , ti mehanizmi su kroz razne procese, uspostavljeni još početkom prošlog veka, i svih ovih decenija usavršavani , dok smo mi gubili vreme pod Titom ( moram priznati da sam se osećao komotno u tom vremenu, odrastao i veći deo života lepo proživeo, ali taj sistem je imao svoje vremensko ograničenje i svi znamo kako se završio , a po nas pogubno ,jer smo pored izgubljenih mnogih života ( što je najvažnije) izgubili i privredu i poljoprivredu i mnoge firme u suštini : izgubili smo vreme).
I ponavljam da ulazak u EU je potrebnije rukovodstvu ( sadašnjim a i budućim) , nego nama običnom narodu. Jer ovaj narod i pojedinačno i kolektivno je dokazao da može da se prilagodi svakom sistemu, pa čak mogu reći da smo među najboljima u svemu ( radnici , sportisti, vojnici i sl.)
Mogu navesti primer Italije: oni svako malo imaju izbore , za čas padne vlada, od drugog velikog rata ja mislim da imaju bezbroj saziva parlamenata , a sastava same vlasti mnogo više. Što se stanja ekonomske i finansijske strane tiče uvek su na ivici, na samoj ivici. Ali su ipak stabilni...STABILNI... Kod njih se zna " ko kosi a ko vodu nosi" i to ne od juče , nego imam utisak odavno...
E ima jedna stvar, mi smo na početku tog procesa, što za kod njih kažem "odavno"
Pa mi evo koliko godina ne možemo da ostvarimo privredni rast na nivou 1989 godine. A zašto? Pa zato što neznamo, zato što nemamo mehanizme, zakone, propise, da to ostvarimo. Odnosno naša rukovodstva ( i izvršna i sudska i zakonodavna) NE ZNAJU , da rukovode bez već pomenutih: mehanizama, zakona i propisa.Ti zakoni ,mehanizmi i propisi, moraju biti pravični, očišćeni od korupcije i efikasni.
Najkraći put do postizanja ovih i ovakvih standarda je upravo u procesu ulaska u EU, gde će se mnogi propisi uvesti na mala a mnogi i na velika vrata u naš sistem.
Na žalost mnogo naših porodica će dodatno osiromašiti u tom procesu. Mnogo ljudi će biti dodatno razočarano. Ili ne znam šta nas sve čeka.
Ali ja verujem (za razliku od nekih) da ovaj narod ima perspektivu, i da će imati potomstvo , i to časno potomstvo, i da trebamo sve uraditi da im ostavimo bolje uslove za život nego što su naši preci ( bliži i dalji) ostavili nama. Pod tim uslovima života , pored uspešne države podrazumevam i okolinu , zemljište i vodu koju pijemo, i koju trebaju piti još mnoge generacije iza nas....