Sve osim iskrenosti je glupo, naravno.
Otrovno je prejaka rec.
Tu vec zalazimo u domen etike i filozofije.
Upotreba pesticida je kompleksnija od fraza koje su aktivisti, koji su najcesce laici iz te oblasti, nametnuli kao ispravane...zdravlje nama cenu, sve su to otrovi i slicne. Ove kojima vocar u svom neznanju barata. Nije mi cilj da vredjam vec da kazem ono sto mislim. Vocar je i po svom priznanju laik, dakle njegovo znanje je veoma diskutabilno samim tim, a ja tvrdim da ne samo da je dikutabilno vec da ne postoji.
No, oko upotrebe pesticida
Ako pesticidima pridjemo na taj nacin, ako prihvatimo da su to opasni otrovi koji zahtevaju striktno propisanu, strogu zastitu pri rukovanju i upotrebi to znaci da mi voce tretiramo opasnim otrovima. Imamo li onda moralno pravo na to? Sta mi to onda proizvodimo?
Da li su nasi proizvodi opasna, nezdrava hrana ako ga proizvodimo pod gasmaskama?
Sta zanci karenca ako je nesto tako opasan otrov?
Kako nesto prestaje da bude otrov ako ga kao takvog unesemo u biljni organizam ili cak u jestiv deo biljke?
Sve su to pitanja na koja trebamo prvrenstveno sami sebi da odgovorimo ako prihvatimo za cinjenicu da je cak i kontakt sa pesticidima opasan.
Primecujes li da ne postoji statistika koja upucuje na korelaciju izmedju broja obolelih, broja umrlih i kolicine upotrebe pesticida vec se sve svodi na pausalne izjave aktivista i onih koji su im poverovali?
Probaj da nadjes konkretne statistike. Neces uspeti, ne postoji.
Nasa licna iskustva su previse subjektivna da bi imala neki siri znacaj. Ti imas iskustvo to koje navodis, ja imam decenijsko iskustvo kontakta sa raznim pesticidima bes striktne zastite i nemam nikakvih posledica. Eto, dva razlicita suprotna iskustva i koje sad uzeti kao parametar?
Iznenadio si me i pristupom da seljaci ne znaju pa da se ne cuvaju. To naprosto nije tacno. Verujem da imam vise kontakata sa seljacima od tebe i moje iskustvo je sasvim suprotno. Seljaci se veoma plase pesticida. Nije retkost da kada im ja tretiram voce beze iz vocnjaka da slucajno na njih ne bi dospela koja kap iz atomizera. O dobronamernim (zaista dobronamernim) savetima meni da nije zdravo sto prskam bez zastite i da ne govorim.
Pricam o ljudima koji su niskog nivoa obrazoivanja a jasno je da su takvi najpodlozniji uticajima kampanja.
Nemoguce je empirijski dokazati ni da su pesticidi manje opasni od onoga sto o njima govore aktivisti zelenih i slicni ali..
Hajmo da pogledamo neke svima poznate cinjenice.
Malo je danas ljudi koji nemaju neki kontakt sa pesticidima bilo direktni ili preko hrane koja je proizvedena uz njihovu primenu.
Ako danasnju takvu populaciju uopredimo sa onom iz vremena kad pesticida nije bilo videcemo da je prosecan ljudski vek preoduzen, da broj dugovecnih ljudi raste i da ti pokazatelji u direktnoj srazmeri sa porastom upotrebe pesticida. Naravno ovde ne mislim da pesticidi produzuju ljudski vek, ali ovaj podatak na velike muke stavlja one koji zagovaraju teoriju da su oni opasni po zdravlje. Oni za svoju tvrdnju nemaju ni jedan jedini valjan pokazatelj.
Pogledajmo jos jedan zanimljiv detalj, sa cisto logickog stanovista.
Pesticidi su otrovi pravljeni da uniste organizme mikronskih dimenzija, pravljeni ciljano za njih, dakle prateci njihov organizam i trazeci im slabe tacke. I takav otrov, nastelovan za njih ne uspeva uvek da taj organizam unisti a covekov organizam deluje na sasvim drugom principu i neupredivo je jaci. Kolike su sanse da taj otrov osteti covekov organizam?
Vazno
Ne tvrdim da su pesticidi apslolutno bezbedne supstance ali tvrdim da nisu opasne u meri koja im se pripisuje od strane protivnika njihove upotrebe.