Chat u vinogradarstvu

Pa koliko ja znam sad se ne prska od plamenjače...
Možda protiv pepelnice... pa i ja sam hteo da postavim pitanje u vezi pepelnice...
Ali već sam pitao u temi o zaštiti....
 
Rtv.rs:

[h=1]Bogosavljević: Pomoć Francuske u vinogradarstvu[/h]PARIZ - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je od francuskog kolege Stefana Le Fola dobila obećanje da će ta zemlja, s obzirom na ogromno iskustvo i primat u proizvodnji vina, pomoći Srbiji u uspostavljanju vinogradarskih regija.

Bogosavljević Bošković i Le Fol saglasili su se da obim poljoprivredne razmene dve zemlje može i mora biti veći i dogovorili saradnju u više oblasti, među kojima je pomoć Francuske u uspostavljanju vinogradarskih regija u Srbiji.
)
oplenac-topola-vinogradi-grozdje-rtv-(jan-valo)-jpg_660x330.jpg

Bogosavljević Bošković je juče u Parizu imala bilateralni susret sa ministrom poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Francuske Le Folom, nakon konferencije "Poljoprivreda u svetlu klimatskih promena".
Ističući da je susret sa Le Folom rezultat odličnih odnosa dve vlade, posebno nakon posete premijera Manuela Valsa Srbiji, Bogosavljević Bošković je u izjavi Tanjugu istakla da je od tada povećano interesovnje francuskih kompanija za investiranje u oblast zaštite životne sredine i poljoprivrede u Srbiji.
"Sa ministrom sam imala otvoren i konstruktivan razgovor i zajednički cilj nam je veća saradnja u oblasti poljoprivrede između Srbije i Francuske", rekla je Bogosavljević Bošković.
Kako je dodala, u razgovoru je konstatovano da se obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije i Francuske u prethodnim godinama kretao od 110 do 120 miliona dolara.
"Iako je prošle godine zabeležen blag rast u odnosu na 2013. godinu, nismo zadovoljni i smatramo da obim razmene može i mora biti veći, posebno ako se ima u vidu da je među zemljama iz kojih Francuska uvozi poljoprivredne i prehrambene proizvode Srbija tek na 15. mestu", rekla je ona.
Kada se radi o uvozu tih proizvoda u Srbiju, dodala je, Francuska je na 12. mestu.
Prema njenim rečima, ministar Le Fol je najavio da će pozvati francuske kompanije da više sarađuju sa srpskim, a istakao je i da je Novosadski sajam prilika za uspostavljanje novih veza i kontakata.
Ministarka Bogosavljević Bošković je rekla i da je pozvala francuskog ministra i francuske kompanije da u što većem broju učestvuju na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Navodeći da je Francuska jedna od poljoprivredno najmoćnijih zemalja sveta, ministarka je navela da je sa francuskim kolegom dogovorila podršku srpskoj poljoprivredi u procesu evrointegracija, ali i ekspertsku pomoć u oblasti veterine, bezbednosti hrane, zdravstvene zaštite i dobrobiti životinja, zaštite bilja...
Ona je dodala da je Francuska najveći proizvođač semena u Evropi i da poseduje jedan od najboljih sistema priznavanja novih sorti, sertifikacije semena ispitivanja kvaliteta semena, zbog čega smatra da će za Srbiju biti izuzetno korisna dogovorena saradnja sa Francuskom u toj oblasti.
S obzirom na ogromno iskustvo i primat u proizvodnji najkvalitetnijih vina koje Francuska ima, Bogosavljević Bošković je istakla da je dogovorena i saradnja u vidu pomoći Francuske u uspostavljanju vinogradarskih regija u Srbiji.
"Francuska je jedna od zemalja koje imaju izuzetno važne investitore u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u Srbiji i prenela sam naša očekivanja da i u narednom periodu francuske kompanije, u svetlu odličniih odnosa dve zemlje i dobre saradnje dva ministarstva, srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju prepoznaju kao dobro mesto za investiranje", rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.
U Parizu je juče održana konferencija "Poljoprivreda u svetlu klimatskih promena", koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.
Na skupu je, osim velikog broja učesnika, poput ministara i ekspertskih timova iz različitih zemalja sveta, učestvovao i francuski predsednik Fransoa Oland.
 
kad smo već kod toga...
Neki u mom selu su dobili neke upite od nekog iz Niša ... radi se o upitu ,koliko ima gidža , koje sorte po broju, zatim starost uzgojni oblik i sl. Ja nisam dobio ništa slično... Ljudi se pitaju , odakle im adrese i ko ih je prijavio i čemu , treba da odgovore i kome?
Jel još neko dobio nešto slično?
Jel znate o čemu se radi?
 
Dobro sam napisao plamenjaca treba mi naziv preparata i cena radi poredjenja sa cenom u inostranstvu (lipa nasa) pitam jer nemam ni cokot loze hvala na razumevanju.:ppozdrav:
 
Pa sad kod orezivanja vinograda spremiš jednogodišnju lozu negdje u podrum i kad se vrijeme proljepša odrežeš je na nekih 45cm dužine donji kraj gledaj da odrežeš ispod samog koljenca ili nodija jer u njemu ima najviše hormona rasta i tu će se najlakše ožiliti potom je ukopaš negdje u rahlu plodnu zemlju i redovito zaljevaš možeš i odma na mjesto sadnje ali stavi dvije ako se jedna ne primi ito ti je to. Ali ima caka to pali sa nojama francuzima i sličnim međuvrsnim križancima takozvanim direktorima (zato što se mogu direktno saditi) primiti će ti se i plemenita loza na isti način ali one nisu otporne na zemnu uš Filokseru koja napada korijen i zbog koje su se loze uopće i počele kalemiti na otporne korijenjake koji su uglavnom križanci američke loza koja je otporna na filokseru i europskih koje nisu. Na taj način dobijene su loze otporne ali sa lošim mirisom ili kvalitetom vina (noje francuzi delaweri i sl) Sad ti možeš posaditi neku od njih ako ti se sviđaju i to je to a možeš na njih i nakalemiti neku europsku plemenitu lozu sad osobno ako ti netreba puno najlakše je ipak u rasadniku kupiti nakalemljenu lozu koja ti treba pa ju posadiš.
 
Aha shvatio sam, znaci dovoljno je reznicu "pobosti" u zemlju i odrzavati je vodom... Na taj nacin sam nekoliko americkih loza posadio, kad juce sam ih provjeravao, bile su se osusile, ne znam razlog, s obzirom da su imale vlage...
 
Ne valja ni previše vlage mogu lozu napasti gljive truležnice ili plijesanj ne znam kako da opišemjednostavno da nije baš u bari. Bitan je i rez na tj tik ispod nodija a ako možeš nabavi i hormon za ožiljavanje drvenastih reznica trebalo bi ga biti u poljoprivrednim apotekama pa umočiš donji kraj i ne zabijaš ga u zemlju nego iskopaš rupu i lagano zagrneš pa nabiješ da prah tj hormon ostane na reznici. Bitna je i povoljna temperatura ja sam jedne god na taj način u saksijama na prozoru iznad radijatora ožilio 50 reznica i do jedne se primile.
 
Bizlife.rs:

[h=1]Vinogradarski atlas Srbije[/h]

U Srbiji, bez Kosova i Metohije, vinova loza se gaji na ukupno 22.150 hektara, od čega je u centralnoj Srbiji 17.118 hektara, a u Vojvodini 5.032 hektara, objavio je Republički zavod za statistiku.
vinograd.jpg

Sorte loze čije se grožđe koristi za jelo su na 4.667 hektara, odnosno na 24,3 odsto ukupnih površina pod vinogradima. Proizvodnjom grožđa se bavi 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, 12,7 procenata od ukupnog broja gazdinstava u Srbiji.

Poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom grožđa u proseku ima 0,28 hektara pod vinovom lozom, objavio je RZS u publikaciji "Vinogradarski atlas".

Popisom poljoprivrede koji je RZS sproveo tokom 2012. godine, nakon više od 50 godina su prikupljeni i podaci o stvarnom stanju poljoprivrede, uključujući i vinogradarstvo.

Istovrememo, Ministarstvo poljoprivrede je posle više od 40 godina, uradilo novu reonizaciju vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije.

Posebna publikacija "Vinogradarski atlas" na sistematičan način prikazuje važne informacije o vinogradarskim regionima, reonima i vinogorjima Srbije do kojih se došlo u okviru ta dva projekta.

Atlas treba da omogući jasno sagledavanje stanja i potencijala vinogradarstva. U okviru tri vinogradarska regiona, u Srbiji postoje 22 reona sa 77 vinogorja i više vinogradarskih oaza.




 
Prosle godine posadjeno 30 tamjanike,ove 50 merlo i 50 kaberne sovinjon,planiram jos lastu da posadim.Vremenske prilike ovih godina su mi jako ostetile vinograd .....ma bice dobro

zna li neko ko ima rasad bele tamjanike pozzz
 
Moje sadnice su sada u drugoj i trecoj godini .Imam utisak da loza ove godine nesto sporo i tesko krece,ili se varam .Sta vi koji ste iskusni mislite o tome?
 
Kod mene masa vinograda je za vadenje nema nista od loze ,loza je nespremna usla u zimu rano je otpustila list i nije sazrela
 
Moje sadnice su sada u drugoj i trecoj godini .Imam utisak da loza ove godine nesto sporo i tesko krece,ili se varam .Sta vi koji ste iskusni mislite o tome?

Nista ne brini krenuce. Godina kasni bar 15-ak dana. Juce sam zatezao zicu tu i tamo, krece polako.

Bolec, sacekaj malo poterace "iz glave". A nisi jedini, puno njih se zali na isti problem, prosla godina je bila zla do Boga.
 
Nazad
Vrh