Chat u vinogradarstvu

Hvala takodje srecan praznik
Ove godine re trifuna zavrsena rezidba ostao jedan manji deo oko 300cokoti da se oreze na dan trifuna al nas kisa zeznula pada ceo dan

I mi malo reda radi orezali koju lozu, zalili vinom cokot i grlo, al se uz vino i kulen druzenje oduzilo.

Pozdrav poznavaoci gorzdja. Imam jedno pitanje, hteo sam u dvoristu da posadim neko grozdje u dnu dvorista. Interesuje me ova grozdja koja se ne prskaju, hteo sam Moldava i Lasta. Posto bih malo "zdraviju" varijantu. Pa me zanima ima li jos koje grozdje za jelo a da moze minimalno da se prska? Svako dobro.

Moldava mozda moze da prodje sa manje (ili cak bez prskanja) ali po meni nije bas grozdje koje hoces da jedes.. Bude kisela jako dugo tek u poznu jesen dobije neku slatkocu i nekako mi je odbojna.. Najbolje probaj pre nego sto se odlucis mozda tebi odgovara..

Iskreno ne znam, ja prskam sve ali gledam da smanjim maksimalno broj prskanja.. Jedne godine sam prosao sa 3 prskanja i bilo je top, susna godina. Dok sam jednom imao 6 prskanja i glavno sam promasio..

Od sorti koje volim da jedem to su najvise Hamburg i stara Smederevka ali i Prokupac i Marlo kad nakupe secera budu bas lepi.. (ali sa procentualno malo vecim semenkama pa ko ne voli ili pljuje semenke moze da mu smeta) Imam jos i Afus Ali koji retko kad uspem da sacuvam u fulu jer je dosta osetljiv, Rajinski Rizling, Tamjaniku, Italiju, Strazinski koji takodje samo jedem ili poklanjam ali nije nesto sladak i Moldavu koju jedem kad nema nista drugo 😂

Nazad
Vrh