Pre svega Župa100, hvala ti na odazivu!!!
A to što pričaš...pojma nemam o čemu...naravno reč je o mom neznanju...prvi put čujem za te podloge ...
Ja sam mislio da iz mog vinograda skinem i podloge i plemke...ne znam, možda ti čudno (ili glupo) zvuči...alio na to sam mislio...
Tjt. ,da li je to uopšte moguće...
Znači tu imam nekih dvadesetak sorti grožđa...tri vinske ( prokupac, rkaciteli i vranac) a ostalo su stone sorte. E sad, među stonim sortama ubrajam i one koji se razmnožavaju reznicama ( plavdina, drenak, telo belo,crveno i crno ) a ostalo su sve bili kalemi...
Moje pitanje je bilo: " koje od ovih sorti da uzmem za podloge...???"
Pa ne znam da li mogu iz datog stanja da ustanovim koje su bolje...šta... da brojim.... razmak od kolenca do kolenca???
I kolika je ta razlika u ovim pomenutim podlogama? Mislim na razmak tih kolenca...
I ja imam prokupc na špaliru...a još tad kad je sađen, onaj što nam je prodao je rekao da takav prokupac nije dugovečan...E sad, da li je to zbog podloge, ili nešto drugo, ne znam. A činjenica jeste da se upravo prokupac dosta proredio ( sađen 83-će) , od šezdeset čokota u jednom redu ,ostalo 44...a recimo rkaciteli i vranac ne fali ni jedan!!! Kod sorti ( stonih sorti, kod nas kad kažemo sorte , mislimo na stone sorte, a vinsko je vinsko) , nešto veći gubitak je kod hamburga i kardinala , a afus i ono makedonsko ( demir kapija) nema gubitaka ( mada je to kod mene izmešano....) a sa onim starim sortama ( plavdina, drenak i telo) nema nikakcvih problema...
E sad koje su na koje podloge kalemljeni ...ko će ga znati (?)...