Chat u svinjarstvu

To ti je danska genetika + Sano Forte.

Svi mi jedemo to meso.Dobro sto je to meso uvezeno i staro nekoliko godina i sto je na akciji to je zdravo??

Nisam neki strucnjak a pogotovo u vezi biologije ili tehnologije hrane ali onako sto sam primijetio laicki , sve nove napredne tehnologije u proizvodnji hrane , bilo biljne ,povrce, voce , ..bilo mesa , jaja ,mlijeka ,... svode se na MANIPULACIJU SA MASOM,ZAPREMINOM I KOLICINOM VODE U ODNOSU NA SUVU MATERIJU .
Bolje se snalazim sa fizikom koja kaze otprilike da se svaki dobitak u materiji mora nekim gubitkom nadoknaditi (ovo sam sad izmislio , ali tako otprilike ide ☺)

Ништа што се не користи на западу. Ипак су они то измислили а не ми. Али има једна зачкољица, у европи поштују хасап. Зна се врло добро када се купи месо у продавници шта је јело и сходно томе и цена. Постоји неколико класа квалитета.
Ми тренутно полако губимо квалитет меса због цене коштања производње 1 кг меса. А она чувена референтна лабораторија која ће утврђивати квалитет меса млека итд... Па ништа.
Кога занима и хоће да се информише нек пронађе квалитетне месне производе и прерађевине по државама-великим произвођачима свињског меса.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Sta ce nam hasap , imamo zene u kuci ili majke koje bi trebale znati od koje paprike,paradajza ,slanine ,jaja i slicno kada se isprze,spreme ostane koliko jela i kakvog ukusa a koliko ispari u kuhinjsku napu . Nije to svemirska nauka . Nije svaka kila slanine ista .

Е видиш и за то има хасап. Шта су кокошке јеле, којег квалитета је вода којом је заливано воће и поврће. Који препарати су примењивани, каренца итд. У склопу фирме је мини кланица која је испунила хасап норме. Све је регулисано да глава заболи од папирологије.
Није ретко да кад домаћини закољу велике свиње(купљене) на полутке и оставе да преноће ујутро затекну велику количину воде која је исцурела. И кад се месо обради буде велики кало. А месар ради по кили живе ваге. Па буде и тога да вичу да су покрадени, заврнуо месар, вага није ваљала итд.

Колега коме сам продао прасад јуче је продао товљенике. 24.2 кг улаз 58 дана стари. 111 дана у тову просек 120.5 кг.
Дневни прираст ~860 грама.
Цена 145 динара паре одма.
Није данска генетика.
У недељу ћу знати тачну конверзију али је највероватније између 2.7 и 3 кг.

Poslednja izmena:
Чека се Митрос

IMG_20200905_175242.jpg

IMG_20200905_175252.jpg

IMG_20200905_175317.jpg

IMG_20200905_175351.jpg

IMG_20200905_175411.jpg

За прошлу недељу је било 185 +пдв
Нисам звао у петак да видим колика је цена
На Митросу се чека на ред и до месец дана због смањеног клања, моји су на реду између 10. и 15. овог месеца

Nazad
Vrh