Chat u svinjarstvu

Sad san na TV AS slusao udruzenje iz sapca, ako oni ovako nastupaju nema od nas nista ! Jedini zahtev da drzava odkupi svinje trenutne u robne rezerve. I jos kaze da nece biti nista od protesta i barikada. I da ocekuje da mu drzava kaze sta ubuduce da radi ! Mene interesuje a sta na prolece, a sta letos raditi a sta na jesen kad opet bude situacija ovakva a drzava ne otkupi za rob. rez. ! cccccc veliko razocarenje

САд да скочи цена товљеницима и прасцима на 200 динара опет ће народ заборавити и на протесте и жалбе,револуције...иако ће та цена бити 200 дин и онда опет јово наново кукњава...КАд не гледамо у будћност,само да ухватимо који динар више.зато и јесте овако.

Kazu kad udjemo u EU imacemo uredjenu plansku proizvodnju i nece se desavati viskovi.Onomad,kad su tovljenici bili jako jeftini,problem smo imali i mi i Hrvati itd,a Nemacka imala drugi put u svojoj istoriji vise tovljenika nego stanovnika.Isto se desava i danas,kad im se pojavio visak planiran za Rusiju.Toliko o njihovom planiranju.Njihovo planiranje se zasniva na drzanju nas i slicnih kao podcinjene drzave,koje moraju otkupiti njihove viskove,bez obzira sto imaju svoje.Zato licno ne vidim resenje problema ni ulaskom u EU,osim ako resenje nije totalno unistenje naseg stocnog fonda.Tako mi nebi imali viskova,a bili bi im kakvi takvi kupci.
Bojim se da poslednje investicije u svinjarstvo treba da budu prvi korak ka unistenju nase proizvodnje i ostvarenju njihovog cilja.Pored takvih prijatelja,neprijatelji nam ne trebaju.

U Hrvatskoj svinjarstvo vise ne postoji ono je unisteno. Tako ce biti sa nama , ako nebudemo gledali dalje od par meseci. Ali kad predsednik udruzenja kaze mi necemo praviti drzavi nikakve probleme sta ocekivati. Od tih pregovora nema nista...

Ne treba mi da pravimo problem drzavi,ali ni ta drzava ne treba da pravi problem nama.Bez uzajamnog respekta nema srece.Samo da prepisemo zakon EU o kvalitetu mesa,tj rokovima za upotrebu i zabrani MOMa i eto resenja.Nikoga ne vredjamo,samo ne dozvoljavamo da oni vredjaju i ponizavaju nas.Pa zar mi moramo da jedemo ono sto je kod njih zabranjeno.
Ako i to ugrozava nesto,makar se izboriti za obelezavanje na proizvodu od cega je napravljen,tj da jasno pise da je od MOMa,pa nek kupi onaj koji mpora,a ne da kupci budu i oni ne obavesteni koji imaju naovac da plate sveze i zdravije meso.

To za efikasnije i bolje zakonodavstvo si u pravu , ali za stalno okrivljavanje EU i njihovih farmera za kretanje cijena nemogu da skontam. Prvo nije u pitanju samo EU , ima još svijeta , drugo neprodaju npr Švabe svoje tovljenike ovde nego u NJemačkoj . Šta bi trebalo neko da im zabranjuje da tolko proizvode , pa to nemože njihova država a kamoli naša .Trgovac odavde , tj koji planira da prodaje ovde kupuje meso tamo , bira šta će kupiti , a uglavnom traži najjeftinije . Isto tako roba koja je ovde jeftinija vrlo lako nadje kupca iz vana , ali nemože nešto da se natovari na kamion i poveze u inostranstvo (jedino ako imaš svoju firmu tamo ) , nego se nadje kupac , ovde mu se fakturiše tj trgovina se obavlja ovde i samo mu se isporuči. Reće neko kakve ima veze , al da pojednostavimo jer često se stvara pogrešna slika , laički rečeno "ne postoji izvoz" nego samo uvoz druge države .

Ne krivim ja EU krivim nasu drzavu. Neka digne carine i neka stavi van snage SSP. I drzava ce da puni kasu od carina. A ne ovako da se uvozi da narednih godinu dana ne treba ni jedan tovljenik da se proizvede u srbiji. A mi ne mozemo nigde da izvezemo.... U tome je cela poenta. I kad krene izvoz za Rusiju neko sabotira i ne odgovara. Da su tu klanicu koja je prepakivala meso stavili pod kljuc vlasniku oduzeli imovinu, da li bi se neko od drugih klanicara usudio da napravi opet nesto tome slicno, cisto sumljam !

To za efikasnije i bolje zakonodavstvo si u pravu , ali za stalno okrivljavanje EU i njihovih farmera za kretanje cijena nemogu da skontam. Prvo nije u pitanju samo EU , ima još svijeta , drugo neprodaju npr Švabe svoje tovljenike ovde nego u NJemačkoj . Šta bi trebalo neko da im zabranjuje da tolko proizvode , pa to nemože njihova država a kamoli naša .Trgovac odavde , tj koji planira da prodaje ovde kupuje meso tamo , bira šta će kupiti , a uglavnom traži najjeftinije . Isto tako roba koja je ovde jeftinija vrlo lako nadje kupca iz vana , ali nemože nešto da se natovari na kamion i poveze u inostranstvo (jedino ako imaš svoju firmu tamo ) , nego se nadje kupac , ovde mu se fakturiše tj trgovina se obavlja ovde i samo mu se isporuči. Reće neko kakve ima veze , al da pojednostavimo jer često se stvara pogrešna slika , laički rečeno "ne postoji izvoz" nego samo uvoz druge države .

Možda si ti i u pravu ali mi nismo u položaju da možemo da izvezemo naše svinje zato što nije ukinuta vakcina od svinjske kuge,i o kakvim mi to ravnopravnim uslovima govorimo.Znači da je naša država kriva odnosno vlast odnosno vlada(ne bih da ovde iznosim mišljenje o premijeru),toliko sam besan zbog takvog odnosa prema tovljačima da bih svašta napisao.Tovim svinje ali mi to nije jedini prihod tako da nisam zavistan samo od tog prihoda ali mi je toliko žao pravih poljoprivrednika da mi dodje da ujedam od muke.

Naravno da ne dolazi direktno iz Nemacke,ali iz EU dolazi.Ono o cemu sam pisao o cenovnim debaklima je uzrocno posledicna veza kad oni priznaju da imaju velike viskove.Pri tome mislim na EU.Mi ne uvozimo polutke iz Nemacke i Belgije i od koga vec,ali iste uvozimo iz drugih zemalja EU.Iz Nemacke i Belgije se uvozi MOM,koji takodje utice na cenu kod nas.Kada sam to pisao,aludirao sam na toliko hvaljenu uredjenost i plansku proizvodnju,a mi toboz svojom ne planskom narusavamo harmoniju.E to je cista laz i kod nas se ispostavi ne planska proizvodnja,bas kad oni imaju viskove.Slucajno ili ne,prosudite sami.
I dodajem da je zabluda,koja se plasira,da cemo mi urediti proizvodnju ulaskom u EU.Naravno,ako se pod uredjenjem ne smatra totalno unistavanje.

Mi jednostavno ne možemo da se dogovorimo i da se ujedinimo.Da smo normalni trebali bi da se skupimo pošaljemo predstavnike i tražimo smenu ministarke poljoprivrede zato što se uopšte nije oglasila povodom stanja poljoprivrede,tu mislim i na situaciju sa mlekom i na sve ostale poljoprivredne proizvodjače.Za ovakav odnos neko bi trebalo da odgovara.

Sa kim da se ujedinimo, vidis da udruzenja gledaju svoje d**e. Bitno je da ovu turu sto imaju da provuku po nekoj ceni da ne budu u gubitku, to je najvaznije. A za par meseci kad opet dodju u ovu situaciju opet ce tako. Od danas do sutra niko ne gleda siru sliku. Ja sam rekao toviti vise necu imam 15 krmaca i ostavio sam 3 nazimice, sve ce ici u prasadima. Kad nebudem imao racuna ni to da radim rasprodacu. Prodacu i zemlju i masine i sve... Sad mi je u planu da ubacim 8-9 krava kad isteram bikove da vidim kako ce to da ide... Kad ovde na forumu nemogu da se sloze 10 ljudi koji posecuju ove teme sta ocekivati na nivou cele zemlje.

Sa kim da se ujedinimo, vidis da udruzenja gledaju svoje d**e. Bitno je da ovu turu sto imaju da provuku po nekoj ceni da ne budu u gubitku, to je najvaznije. A za par meseci kad opet dodju u ovu situaciju opet ce tako. Od danas do sutra niko ne gleda siru sliku. Ja sam rekao toviti vise necu imam 15 krmaca i ostavio sam 3 nazimice, sve ce ici u prasadima. Kad nebudem imao racuna ni to da radim rasprodacu. Prodacu i zemlju i masine i sve... Sad mi je u planu da ubacim 8-9 krava kad isteram bikove da vidim kako ce to da ide... Kad ovde na forumu nemogu da se sloze 10 ljudi koji posecuju ove teme sta ocekivati na nivou cele zemlje.

Ako misliš da ce da te izvuku tih 8-9 krava grdno grešiš.Imam neke prijatelje koji drže od 50-90 krava i mogu ti reći da se ne zna ko je u goroj situaciji,mi koji se bavimo svinjarstvom ili oni koji drže krave ili goveda.Trenutno imam 54 kom svinja oko 110kg.neću da ih prodajem još ali ovakav odnos naših klaničara i države je sraman.Imam odličnu platu jer radim za stranu privatnu firmu i da sam realan sve bih bacio u tri lepe m.......,ali ne mogu oni da skontaju koliko ja mogu da izdržim.Svestan sam da obični proizvođači pucaju ali dok god onaj(premijer.da ga ne kvalifikujem) ne bude osetio da mu se ne drma pzicija nema nama boljeg.Zato mi nije jasno da niko ne traži smenu ove gluvoneme ministarke poljoprivrede nego čekamo da nam to neko drugi ostvari.Ne želim da mešam politiku ali ova država nije zaslužila ništa lepo.tako da je bolje da ne pišem sve što mislim jer mi je moderator već poslao privatnu poruku zbog vređanja premijera(samo sam rekao njegov nadimak),ali i dalje mislim da ljudi koji nemaju dana radnog staža(Čeda,Vučić,Dačić,Tadić...........) u proizvodnji,privredi nisu sposobni da vode ni neku firmu a kamoli državu.Mada kod nas je dokazano da svako može biti na čelu države(Nikolić).
Još jedna konstatacija,čim počnu ovi Tenis-i i ostali stranci da rade ovi naši klaničari više neće dobiti ni jednog tovljenika od mena upravo zbog ovog sadašnjeg odnosa prema tovljačima.

- - - - - - - - - -

i još nešto evo ja sam spreman da natovarim kolko treba svinja(da napunimo kamion) i da ih pošaljemo pred kabinet premijera i da ih pustimo u Beogradu(po uzoru na Francuske farmere).Mislim da to nije problem jer nam je Eu uzor i da niko ne bi imao ništa protiv.Ako je već to normalno u EU zašto ne bi moglo i u Beogradu.

Pa hade da idemo za Bg, evo ja cu natovariti moje krmac suprasne i isterati pa neka ih ministri prase i neka gaje prasice ili neka ih poklone Tenisu za dobrodoslicu. Ja sam spreman sutra da idem za Bg ako se dogovorimo. Ali necu da idem zbog jednokratnog resenja tipa neka uzmu sad ove svinje sto imamo pa za kasnije cemo videti. Znaci ako se ode da se zna sto se ide, zna se koji su problemi i koje su muke ne samo stocara vec svih poljoprivrednika. Znam da se sa kravama necu usreciti, ali nesto da vrtim pored prasadi moram, bikovi se takodje vise ne isplate raditi osim ako nemas svoje tele.

Upravo zato nam i jeste tako kak nam je. Nemamo strategiju, nismo slozni... i svako gleda to na nacin ajde da resim ovaj problem koji danas imam a za sutra to je daleko ima vremena.

Svakako mislim da se moramo organizovati jer niko za nas neće ništa isterati,i ovakva ministarka poljoprivrede NE ZASLUŽUJE ni da joj se ime spomene.Ona bi svakako trebalo da radi u korist poljoprivrednika ali njeno ćutanje i odnos prema problemima u poljoprivredi je u najmanju ruku diskutabilan.Mislim da dok god ne budemo mogli da komuniciramo i otvoreno pričamo sa ministrom nema nama boljeg jer oni misle da su oni rešili sve probleme samim tim što su u Vladi.Koliko je prošlo od dolaska na vlast,pre koliko je počela da pada cena svinja i ne da se ministarka ne oglašava nego se niko iz ministarstva poljoprivrede nije ni javio da je svestan da postoji problem.
Ni saopštenje nisu izneli da kažu zašto je nastao zastoj,zašto se uvozi MOM,zašto ne usklade propise sa EU o roku čuvanja zamrznutog mesa,zašto nisu stvoreni uslovi za ukidanje vakcine od svinjske kuge,zašto se uvozi mleko u prahu(mislim da su i proizvođači mleka u istoj priči),šta je s pričom o izvozu za Rusiju(mi nemamo dovoljno ni za Moskvu) i ako je neko nešto za...ao zašto mu nije zatvorena firma i rečeno ko je kriv.
I u Republici Srpskoj pokušavaju nešto da poprave a kod nas kao da je ISIL došao.

Poslednja izmena:
Docemo do toga da je nas problem zakoni, a sta misliti o uvozu mesa mleka u prahu itd ko ima korist? Oni koji nemaju veze sa pojoprivredom, da kazem blize su politici nek poljoprivredi. A mi se pitamo zasto ne prepisu zakon da bude nama dobro.....

Pilici drze ne rentabilnu cenu vec mesecima.Lici mi na zdruzeni napad na stocarstvo.::samo bes::::samo bes::::samo bes::

Nazad
Vrh