Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
proslog proleca jedna matora ovca (12god) ojagnjila jedno jagnje i jedva ostala ziva, na ime danima je izbacivala krv i smrdelo je na trulez bar jedno 20 dana.nekim cudom je prezivela. od jula krenula da se pari sviki mesec i znajuci da ne moze da ostane sjagnjena oteramo je na pijac da je prodamo.naravno dobijali smo 4000 dinara za nju pa je uredno vratismo kuci da je utovimo i zakoljemo kad ponestane mesa. ostavimo je sa ovnicem koga smo tovili za slavu i taman kad prodje ovaj minus ona poce da naliva vime i od prilke za jedno mesec dana ce se ojagnjiti.hocu da kazem da ako neko kao ja misli da skoro sve zna o ovcama sad mora da trpi zezanje svih u kuci

kvicoje nas je kritikovao što "moljakamo" umesto da pravila sprovodimo, sada se članovi bune i izvrću moje reči koje kažu da ignorisanje nebrojanih molbi urednika povlače kaznu. Da ste prelistali starije poslove dok je Maestro bio moderator videli bi da su se svi posetioci ovog foruma (i stari ovčari među njima) složili da se umanjene slike ubacuju radi njih/nas samih, čak su i jedni druge opominjali na to. Iz istog razloga se ovaj deo foruma sada dovodi u red i nema potrebe za dizanjem prašine.

Detaljno objašnjenje za brzo postavljanje umanjenih prikaza:

-otvorite ovu stranicu: http://www.imagebam.com/,
-kliknete SelectFiles i izaberete slike sa računara koje želite postaviti na forum,
-ispod toga imate opciju Select Type: (required) i tu obavezno izaberite FAMILY SAFE content,
-kliknete UPLOAD NOW! i slike se prebacuju.

Kada se to završi kopirate ceo kod sa leve strane gde piše BB-Code u poruku na forumu.

Poštovane kolege čobani i kozari!!

Vidim da je u mom odsustvu bilo malo žučnije rasprave, za kojom nije bilo potrebe.Svi koji redovno prate forum, mogli su saznati da nekoliko kolega , a verovatno i gostiju imaju problema sa pregledom slika, pa je zbog toga odlučeno da se postavljaju umanjene.
Urednik Futurefarming, iako ne uređuje ovaj deo foruma, aktivno učestvuje u "našim" temama pa se ponudio da postavi obaveštenje kako postaviti fotografije i to radi već 10-tak dana. I meni je u početku bilo neobično,da se "prebacim",(i ja sam čoban, a ne informatičar) ali kada se krene nije strašno.
Znamo :eek:jagnjiti ovcu ili ojariti kozu, vršimo meleženja između rasa, dajemo injekcije, planiramo godinama unapred...a da nećemo ovo savladati.
Nadam se da ćemo prevaziće nastale nesuglasice i nastaviti i dalje da pišemo i postavljamo fotografije u duhu kolegijalnosti prema članovima sa slabijom internet vezom, da oni ne bi ostali uskraćeni za novosti iz naših štala,obora torova .....

pa ako se dozvoljava da se objave slike koje se direktno na racunaru smanje, tj manji format da bude. zasto onda da se komplikuje i ide na to dodaj.rs. kad je 5 puta lakse slike formatirati na racunaru?

ova slika je smanjena 573x430, ima li problema sa otvaranjem?

nysl61.jpg

kod mene pocunju da lizu koncentrat sledece nedelje kupicu granule i sjeno grickaju stvrano se zeleni koda je juce sadjeveno pa ga rado jedu

---------- Poruka napisana u 17:29 ---------- Prethodna poruka je at 17:28 ----------

imace preko 50 kg vjerovatno najmanje akobude ovako nastavio

jesam dosta je manji nego tvoj sto si napravio samo mogu oni da ulaze ja samo hranu sipam sa strane ali sluzi super sad polako prelazim na granulice bolje je uvidio sad je nema prljnja pojedu do kraja i za prezivare bolje
Savo kakvo sjeno dajes jeduli samo sitno detelinu ili i slamu

Manji?ja se kajem sto nisam veci napravio.6 jaganjaca i guraju se,svakako bi jaslice trebale biti duze i kako god je moguce spreciti rasipanje jer bas puno raspu deteline,pa posle jedu sa poda.vidi,ja mojima stavim da imaju non stop granulice 100 posto.i 5i i 6i otkos deteline,nekako ona bude najlepsa,mekana stabljika,a ostane sav list na njoj.onda kad ih odvojim dodajem tritikal i kukuruz u granulice po tri jednaka dela,nastavljam sa lucerkom i postepeno uvodim i livadsko seno(bude krupno pa kasnije pocnu da jedu),a sojinu slamu dajem tek kad predju recimo 50 kg,kad malo ojacaju.tako radim za sad sa manjim brojem jagnjadi,nadam se da cu moci tako i kasnije jer sam zadovoljan.ocistim i ih od parazita kad imaju preko 3 meseca:ppozdrav:

kod mene kad je neki dan vetrinar vakcinisao ovce dao je jagnjadima i inekcije protiv parazita, iako nemaju 3 mjeseca. pitao sam ga da li tako valja rekao je da to uopste nema veze. a dobar je veterinar, nije neki salabajzer. ali pitacu ga da me nauci davati inekcije ovcama. da ga ne moram i zato zvati. jer koliko vidim touopste nije problem raditi.

Zavisi koliko si dobar sa njim.ja sam to sam ucio,a uvek mi savete o lecenju daje ovdasnji doktor veterine,ali se covek time ne bavi,radi drugi posao.sto bi te ucio da dajes sam kad on moze da te osisa za jednu inekciju 5 evra?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh