Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E momci stvarno ste "zmajevi!" ! Svaka vam cast!:ppozdrav: I moleraj i fasade i ostalo sam savim slucajno poceo raditi i evo i dan danas to radim. To volim da radim a tako i ovcarstvo. Volim to i sto se kaze da Bog da zdravlja i srece pa ce biti svega! Moram jos ovo reci, posto je cet pa smijem malo izaci iz teme.Do prije dvije godine sam nosio pirsinge i mindjuse, Obrijana glava ( nista sa narkomaniom nisam imao nikad, to mnogi odmah pomisle:ppozdrav:) i da mi je tad neko rekao da cu doci zivjeti na selo i jos uzgajati i ovce opalio bih mu samarcinu! Ali ne kajem se ni malo sto mi je zivot u ovom pravcu krenuo! Sasvim slucajno, nije me hvala Bogu muka natjerala. Sad trud i rad i pomozi Boze! I neka smo svi zivi i zdravi!:ppozdrav:

Taman posla tu smo da se nadjemo jedni drugima, jedna velika porodica. Ovde sam vise znanja i saveta dobio nego da sam iso jos 100 godina u skolu. Pre cu poslusati sta mi ljudi govore iz iskustva nego neke dr.mr. :osmeh: nadam se da ce mo se svi zajedno jos dugo dugo ovako pomagati i saradjivati a dace bog da iz toga proizadje svakom po jedno brdo ::novac::
. Gram prakse = tona teorije

Реци ми Милатина, који је учинак у кошењу са тим мотокултиватором. Распон косе и колико отприлике ари на сат може да смакне и како се сналазиш са густом и полеглом травом? Делују згодни ти бензински мотокултиватори што се управљања тиче и што могу свугде али бојим се да нису преспори.

Sirina kose je jedan metar na ovim manjim nisu bas tako spori ali treba ledja njih pratiti ali zato mogu pokositi svaki teren gde moze rucna kosa sa pologom se muce kao i traktorske kose to je rana svih tipova kosacica sa reznom letvom. Ima moj brat goldonca benzinac 6ks pa zato i znam podatke.

Mogu samo da potvrdim ovo sto je rekao rajko,imam i ja neku frezicu staru pre smo je koristili a sada eno je na tavanu skuplja prasinu. :)

Slazem se da je mnogo sporijie nego traktorom, poleglu travu jedino da kosis kontra od polegnuca i onda je ok. Moja kosa na frezi je mislim 1.2 ili 1.3 metra, samo sa strane moraju da se montiraju i oni plehovi inace bez njih onda mora neko da ide za tobom da odgrce :( . Ko ima njih onda nema problema sa odgrtanjem trave, samo teras. Najbolja stvar je da sa frezom ides da kosis tamo gde sa traktorom ne bi ni lud usao, nov noz za nju mi je oko 7 evra. Moze sa njom dosta da se pokosi, sporije nego traktorom ali ipak dok se ne nadje para za njega ona je zlata vredna (samo da se ne mlati rucnom kosom)

za imt 509 mislim da je raspon 1,6 m
2,5 ha za dan laganim tempom se moze pokositi(toliko imamo u jednom komadu i obicno to za dan pokosim)

Ja sam se opremio sa mehanizacijom pre jedno mesec dana,kupljena grabulja balerina i kosacica imt-ova,msm da je 2m (kaci se pozadi na poteznije),pa ce da vidimo kako ce da ide u prolece.

Ja sam imao IMT 407 sa dizel motorom kosa 1,2 m.kosila je kao brijac nego ceo dan trci kao lud,jos bolje su muta gorenje,samo Miladinovicu tesko 2,5ha.zanimljiv podatak za 509 kod mene beze od njega kao djavo od krsta sto se tice kosenja a je za ostalo babaroga ne kvari se(pricam o Zlatiboru)e sad zavisi i od terena.u pozegi ova sranja rotacione traktorske osim brzine sve ostalo je k...c

Bez klasicne kose sa reznom letvom nema sena ja imam rotacionu ali je kvalitet sena mnogo losiji nego dok sam imao klasicnu u smislu da ima puno prasine i necistoca u senu. Jedino sto sam se odmorio odgusivanja izlazenja iz traktora i sl sednes i teras ceo dan dok ti zadnjica neotrni.

Miladine da sam hteo da odgrcem ne bih svoju prodavao:haha:,salim se zovi rado cu doci:na ::suncanje:: i :svinja:.ma ima da sljustimo pola Lelica dok se kusifator ne usija

I ja da se priključim, kultivator gorenje muta stari tip sa kineskim motorom kama 7ks širina kose 1,2m, traktorska kosačica bočna OLT msm1,4, grabulje sunce i presa someka 05 sa time radim seno. Sa kultivatorom po voćnjacima i gde ne može traktor

421119_231778343577144_138717526216560_508041_1958188071_n.jpg

@Mirko kad se bude kosilo u junu zovem te da odgrces i uveris se dal moze ili ne:)
teren je kombinovano brdovit....

Napisah vec, postave se sa strane plehovi ko na traktorskoj kosi i ona sama odgrce, ja za moju mutu nemam te plehove ali videcu nekako da nabavim ove godine ili da ih pravimo. Moj burazer kosi mutom gde su manje povrsine i strmine i po vocnjacima a ja sa ocem idem traktorom u kosenje i za njim dosta puta treba da se odgrne pogotovu gde je visoka trava il daleko bilo kad udari u krtinjak, onda odbacuj travu i cisti kosu... Ali kako god mnogo je bolje kultivatorom nego rucnom kosom...

druze petrovo dobro je dok mozes pogoditi vrata!Ako pocnu skakati po kuci i bjezata na suprotnu stranu od one na koju pokusavas izaci, e onda je vrijeme da prestanes piti! :ppozdrav:

Kod mene pocela mecava oko podneva, poso bager negde oko 11 da rascisti put, da bi mogli ljudi na zadusnicu da izadju pa i meni u produzetku da pocisti (100 metara sam od groblja). doso jedno 20 m od groblja i ugasio se, dok nalio vrucu naftu crkne mu alanser, podje kuci da donese drugi i eto ti mecava poce. Bager mu se sad maltene i ne vidi koliko nanelo snega... ono sto cistio kao da nije... ujutru radna akcija prvo da iskopamo bager pa ce valjda da pocisti put... ma kad te oce :sta:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh