Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni se nocas na -19 ojagnjile dve troje jagnjadi danas kad sam otisao bogu hvala suvi i zadojeni. A temperatura u stali malo visa nego napolju za koji stepen.

Za Bijeljinu noćas javljaju najmanje -20, u mene ostalo još 6 ovaca da se jagnji i sve bih trebale ovih nekoliko dana. Kako W podnosi zimu bez sijalice i smederevca sada ćemo da vidimo, ovo mu je pravi test.

nek su srecne prinove momci:),poteralo vidim na ovom minusu...
kod mene veceras u snegu dvoje,napolju jedu sve...stiglo seno(napokon nekako) i dok su stovarali ona sve zavrsila,kaze mama stoje u snegu i drhte:)
trebalo bi da budu ok sisali su i na toplom su sad...

kolege neka su vam korisni i zivi i zdrav bilii! ja sam juce kupio infc. sijalicu., pa ako zatreba neka je.bas gledam veceras na bn tv prikazuju ovcare sa vlasica. dosli su u (ako se ne varam) trsic. tu su vec neko vrijeme. ovaj minus, a jagnje tek ojagnjeno, mokro jos tetura po snijegu. coban ga malo obrisa i pusti. uvijek sam se pitao, koliko svi mi koji imamo stoku, bar nas vecina tetosimo i hranimo sve po ps-u, pa vitamini, pa lucerka, pa ovo, pa ono i kako ovca mora imati ovakvu, pa onakvu ishranu da bi bilo sve kako treba. a sve one njihove ovce zive na okorcima i sto isceprkaju iz snijega a opet su kao gromade.manje su i bolesne i sve sto nevalja je kod njih u manjim omjerima nego kod nas. a usput da sam sebe opsujem i kazem, je** ti stalu bez hranidbenog hodnika. kad ih god hranim, a pogotovo kad im sipam zito iznosaju me kao budalu.veceras me jos i jagnjad uzjasila, a sunce ti kao da sam se sa medvjedima borio.usao u kucu sav poderan!

I ja sam gledao, u Trsicu su, kod Zvornika, ugreju oni jagnjad kraj vatre da se osuse, a onda ih puste majkama. Samo mogu reci ''tesko njima na ovakvom mrazu''

:osmeh: mislis ti da je lako biti savremeni ovcar
To sto vidis kod tih ovcara je ono sto pretekne i tako generacijama, selekcija bato i to ostra prirodna pa sta pretekne ali zato on ima jedva 70 jagnjadi na 100 ovaca a ti na jaslama oko 150 pa sad gde ko nađe racun
prijatelj ima pirotsku pramenku i karakacanku, mislim oko 500 ovaca oba stada, e sad on ima problema sa ljudstvom i sa privikavanjem zivotinja iz različitih buljuka na nove uslove ali više od 70 jagnjadi na sto ovca nije u predhodne dve godine imao, ako se sad popravi ali ova zima ima da odnese danak.

Hvala vam kolege na lepim zeljama i vama se vratilo stostruko.
Evo je upravo jos jedna pocela da se kozi... nadam se da veceras nece vise, premrzosmo ceo dan po stali

Jutros oko 8h šiljegica dala dva baš krupna jagnjeta, jedva smo ih izvukli, ali Bogu hvala sve je proteklo ok. Ako pregrme ova dva, tri dana sve će biti dobro, sutra najavljuju -24, sada sam gledao na termometru je -21 kod nas.

Kolko li je na Manjaci onda?:osmeh:
pa sobzirom da je Manjaca od mene oko 70 KM onda moguce da je tamo hladnije bar za 1 stepen:osmeh:
isao sam i psa obici, da ne nadjem ujutro kocku leda umjesto njega, tj nje.

---------- Poruka napisana u 00:20 ---------- Prethodna poruka je at 00:14 ----------

Ljudi idem na spavanje! Djeca vec odavno spavaju, zena me ceka, ko zna kakve namjere ima!:bravo:Pa tako, laku noc vam zelim!:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh