Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad druga strana medalje. Na izložbi u Valjevu upozno sam gospodina koji je pre desetak godina uložio u ovce objekte i zemlju 300000 maraka. Tvrdi da njegovo stado 100 ili više plotkinja nemože da izdržava samo sebe već mora da dotira sa strane. Ja sam zaključio da svi koji su počeli sa malim brojem grla preležali su dečije bolesti bez veće štete. Sireći stado godinama stiče se iskustvo i polako napreduje. Ljudi nekad vide jagnje 100evra a imaju pare pa misle da zarade još. Kad može tamo neki čobanin mogu ja još bolje. Zalete se ulože velike pare i propadnu u tom poslu. U ovčarstvu nema ni velike ni lake zarade. Puno je zamki do uspeha. Predlog početnicima da krenu sa manjim stadom i da polako uče i šire stado. Evo mi smo živi primeri da je moguće raditi zaraditi i proširiti stado. Kako vidim svi radimo više od deset godina. Ovaj forum je pomogao dosta.

Podržavam 100%.Svi vide samo krajnji rezultat kada se jagnjad proda i uzmu pare.
Prošle godine se kod nas na salašu zatekao moj prijatelj...vreme gadno, susnežica, duva vetar...Izađemo da nahranimo ovce kad smo završili bili smo mokri do gaća.Gledam ga dok je sedeo pored šporeta, skupio se k'o miš i pitam kako mu se čini. Kaže : Ne bih ovo radio svaki dan ni da svako jagnje košta 200 evra.

Pratim ove vase postove i samo da dodam da je sve isto i u zivinarstvu.Samo u vasim postovima umesto ovca i jagnje stavite pile.:osmeh:Neki na forumu zeljni brze zarade su pitali koliko je zarada po piletu.Cak su u svojim pretpostavkama isli i do pune cene pileta.Znaci ulog NULA.Sve sto prodas cista zarada.Nema ljudi nigde lake zarade.Zavisimo od platezne moci gradjana,uvoza,izvoza,pa cak i nekih vladinih socijalnih mera.Nase je da radimo,sa nadom da cemo zaraditi.Ali to nam niko ne garantuje.Da znamo za bolje,verovatno bi to i radili.Drzali bi po malo zarad ljubavi prema tim zivotinjama i to je to.
Mnogo je ljudi dobilo otkaze,firme propale,ovi sto rade rade za tepsiju ribe.Nije da se tesimo tudjom nesrecom,ali makar nismo gladni.
Pozdrav kolegama s nadom u bolje dane.:ppozdrav:

Kod vas živinara je još gore. Uvozi se nelegalno piletina i lat amerike koja se hrani gmo sojom i hormonima rasta pa ima nisku cenu i obara vrednost domaće proizvodnje. Ja nisam protiv uvoza ali nek se uvozi roba u kvalitetu za EU kad već hoćemo tamo.

Predlog početnicima da krenu sa manjim stadom i da polako uče i šire stado. Evo mi smo živi primeri da je moguće raditi zaraditi i proširiti stado. Kako vidim svi radimo više od deset godina. Ovaj forum je pomogao dosta.
Samo jos da dodam da je retko kome uspelo da kupi dobro stado, ono se uglavnom mukotrpno stvara.
Pre nekoliko godina sam bio u situaciji da mi jedan nas poznati politicar ponudi za 5 ovaca i ovna (za mene ) velike pare.Posto nisam bio siguran da li je u pitanju ozbiljna ponuda ili provokacija odbio sam.Tip je bio uporan pa mi je ponudio jos vecu, rekao bih cak nepristojno veliku sumu, za koju sam u tom trenutku mogao da kupim ozbiljan polovan automobil, uz obrazlozenje da je sve na prodaju i da sve ima svoju cenu pitanje je samo koja je adekvatna.Novu ponudu sam jos lakse odbio nego predhodnu i time na nekoliko dana ozbiljno ugrozio svoj brak, jer je moja supruga (koja je inace doktorirala psihologiju) tvrdila da samo kreten moze da odbije tolike pare za 5 ovaca i jednog ovna.

Ja sam svoje stado rasprodao prošle godine, pa počeo da stvaram novo, do sada ima pomaka unapred, mada mogu reći da sam više o ovcama naučio na forumu za ovih nekoliko meseci nego sve ove godine gajenja ovaca.

ljudi da kazem i ja nesto o ovom,moji su imali ovce non stop,vrtelo se w i bergamo ali kada se baba razbolela smanjili smo na 8 komada,ja sam se nervirao uvek kada koljemo jagance nebitno koje kilaze mi je bilo malo mesa ubacio sarole ovna i tako sve pocelo,ulozio sam dosta para neznam dali smem da kazem ali kupio sam u pocetku 9 dviski i 2 ovna sarole rase,posle toga povucem i mog pasu da zajedno radimo ovo pa kupimo 4 ovce i ovna iz sedlara rase teksel,podignemo objekat,prosle godine kupimo 20 zenki iz murgasa,i danas najzad na granici mi stoje ovnici iz madjarske nadam se da sutra stizu,ekonomiku nevodim zasada ali znam sta hocu i kako,nadam se dacu iz francuske da uvezem jos ovce i ovnove ove godine,mi se trudimo da imamo kvalitet i na tom radimo a dali cemo uspeti videcemo,dali smo sebi rok od 5 godina a posle toga bih trebalo polako da i ima zarade,vreme ce pokazati zasad smo zadovoljni,pozdrav

stavrno neznam zasto ste svi zaludjeni sa EU i ustvari niko nezna sta se tamo krije kakve tajne i zavjere se odigravaju pa zasto njima trebaju balkanske drzave mislite zato sto smo jake i imucne zemlje ne vec zato sto oce da nas izmuzu da nam sve oduzmu da domacine ljude otjeraju u propast da vise u svom rodjenom dvoristu nemogu peci pecenje i rakiju cast onima koji stvarno teze za necim boljim ali on nje se tome nebi nadao

Hvala svima koji su se odazvali na moje pitanje,a pozivam i ostale da se odazovu.Dodao bih jos samo da bolje terapije za pocetni stadijum sizofrenije od ovaca nema:osmeh:
Rajko i Miladinovic ce sigurno znati o cemu pricam.Ja radim u gradu,a znate kakav je gradski narod prema nama sa sela,i onda kad dodjem kuci,prvo odem da posetim stado,pola sata-sat dvnevno provedeno sa njima i svaka nervoza izlecena.jaganjci trckaraju,pocinju da mandzaju detelinu i granulice,ovce tarupiraju sojinu slamu na jaslama,a ovnic kao stari macak prilazi ogradi cim me vidi,hoce da se mazi-neprocenljivo...

Hitno mi treba savet. Prvi put se susrecem sa prolivom kod koza. Kod dve koze (ojarene pre 10 dana) sam prekljuce primetio proliv, dali smo im caj od gunja, koji smo davali i teladima dok smo drzali. Juce je taj proliv imao najgori moguci stadijum i pozvali smo veterinara, on je dao po jednu injekciji svakoj, medjutim to se ni dana s nije smirilo, sta da radim? Jedu isto sto su jele i do sada, seno cista kvalitetna detelina, kazu da je moguce da su od hladnoce, ili hladne vode dobile proliv. Sta da im dam da prestane proliv. narodni lek?

Hvala svima koji su se odazvali na moje pitanje,a pozivam i ostale da se odazovu.Dodao bih jos samo da bolje terapije za pocetni stadijum sizofrenije od ovaca nema:osmeh:
Rajko i Miladinovic ce sigurno znati o cemu pricam.Ja radim u gradu,a znate kakav je gradski narod prema nama sa sela,i onda kad dodjem kuci,prvo odem da posetim stado,pola sata-sat dvnevno provedeno sa njima i svaka nervoza izlecena.jaganjci trckaraju,pocinju da mandzaju detelinu i granulice,ovce tarupiraju sojinu slamu na jaslama,a ovnic kao stari macak prilazi ogradi cim me vidi,hoce da se mazi-neprocenljivo...
Ima nas jos sto smo se pronasli u tvom tekstu. Sto ti rekao ''neprocenljivo'' :osmeh: Samo sto vi uzivate svako vece, a ja svaki drugi-treci vikend. ::lose::

meni kad trefi odem prosetam do sume vidim srne odma mi je lakse a tek moje ovce nema veceg opustanja il odem kod komsija da vidim kako su njihove ima li sta novo tako da nema ti para koje mogu uzivanje da zamjene jer nezam kako neko sa sela moze da sve ostavi ode u grad u cetiri zida i kaze da je dobro a ja pustim ovce u aprlu na pasu jagnjad skacu trce a ovce pasu polako legneporad ma nema veceg odmora i kako Savo rece neprocjenljivo

kao prvo mogu da cestitam odgajivacivima koji ovce gaje duzi niz godina,video sam da je neko spomenuo 10 god,ja ih imam 10 meseci,znaci apsolutni pocetak prosle godine,kupovao sam jaganjce,siljegane pa ih kasnije prodao pa kupio ovce i eto...pocelo je tako...planovi su naravno povecanje stada al polako,kao sto rece Sava21 kad dodjem kuci prvo kod njih budem pa onda rucam.Malo ih obidjem,vidim jel sve ok,pa onda dodje ovnic koji mi je omiljeni jer je umiljat i samo bi da se mazi..

imao sam aparat zajebalo vek al sam ga ispustio kazan neki kad sam slikao i nemam kameru ni na tel.

Hitno mi treba savet. Prvi put se susrecem sa prolivom kod koza. Kod dve koze (ojarene pre 10 dana) sam prekljuce primetio proliv, dali smo im caj od gunja, koji smo davali i teladima dok smo drzali. Juce je taj proliv imao najgori moguci stadijum i pozvali smo veterinara, on je dao po jednu injekciji svakoj, medjutim to se ni dana s nije smirilo, sta da radim? Jedu isto sto su jele i do sada, seno cista kvalitetna detelina, kazu da je moguce da su od hladnoce, ili hladne vode dobile proliv. Sta da im dam da prestane proliv. narodni lek?

Kolega ja sam prosle godine kupovao neki prasak u veterinarskoj apoteci za jarice, razmuti se kasika praska sa mlekom i da im se 2 puta dnevno. drugi dan vec prodje proliv. Inace ako se ne spreci na vreme posledice su katastrofa, skroz iscrpi grlo...
ujutru pravac vet. apoteka i dace ti neki prasak

---------- Poruka napisana u 05:01 ---------- Prethodna poruka je at 05:00 ----------

inace juce mi jos jedna ojarila 2, isto musko i zensko. za sad 2:2 :bravo:

Ima nas jos sto smo se pronasli u tvom tekstu. Sto ti rekao ''neprocenljivo'' :osmeh: Samo sto vi uzivate svako vece, a ja svaki drugi-treci vikend. ::lose::
ja se trudim da idem kuci svaki vikend(moja devojka time nije odusevljena nikako),radim u bgu do 10 -11 uvece,petak zadnji voz u ponoc i u selu sam oko 3 ujutru,prvo obidjem sve stale(nekad i zateknem jagnjenje u toku) pa idem u kucu da malo odremam do zore
za mene je to sto rece Sava pravi antidepresiv i antisiz:)

Ja sam bogami svaki dan pored stada bar po par sati pa na posao i kad bi jedan dan preskocio skrenuo bi desavalo se da sam pod jakom temperaturom isao samo da bi ih video i namirio. Na srecu moja zena se nebuni cak hoce da pomogne:osmeh:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh