Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Voleo bih da postavim jedno pitanje svim clanovima koji imaju neke prihode od svog bavljenja ovcarstvom,bilo bi nam svima zanimljivo da cujemo kako je tekao put stvaranja stada koje donosi novac(koliko-toliko).konkretno ja,2010 sam kupio 5 grla,i posle toga jednog ovna,sad imam 13 grla ukupno,4 ovce,2 dviske,5 zenskih i jedno musko jagnje i ovna,pitanje je sta dalje?imam novca da i dalje spremam hranu i sirim stado i to cu i uraditi,iako do sada nisam dobio dinara kesa od njih,pa imam zelju da cujem kako je to kod vas islo i kako i danas ide?pozdrav svim kolegama...

Uh ja bi moj put trebao opisivati danima davne 99-e posle zavrsetka srednje sam isao u pecurke po obliznjim sumama 3 meseca za vasar na Ilindan otisao i za to para kupio 2 ovce otac video da sam poludeo pa mi on kupi jos dve i polako izadjem na 20 pa pola prodam te napravim senjak posto nista nisam u selu imao osim stare stale od blata. U medjuvremenu se zaposlim podignem kredit kupim traktor i prodam jos koju ovcu pa napravim stalu od to para sto je ostali i tako kad god treba nesto kupiti prodam po neku taman izbijem na 30 opet neka kupovina ali hvala bogu stajem na noge sad ih je 25 smestaj i mehanizacija obezbedjeni kredit izlazi za dve godine i mogu razmisljati o prosirenju bez dugova svoj na svome. Puno odricanja 5 godina peske 3km od kuce pa do u selo svaki dan dok auto nisam kupio mnogo se radilo ali nezalim ima se sta i videti posle 10 godina rada a na vreme sam poceo u 19-oj. To je to ukratko.

Sto puta sam se bio s pamecu da osustanem ali kad se setim svega sto sam prosao unazad ispao bih budala . Da nespominjem dranje za ovnove od mesetara koji su mi samo uzimali pare a ja mlad zeleo sto pre do dobrog stada sad tek vidim da nista nemoze preko noci. Ovo bi izdrzao samo lud ili istinski zaljubljenik u ovaj posao.

Uploaded with ImageShack.us

Pošto sam obećao slike ovnova, a nisu u čistoj rasi ovo ih ovde.Ovaj veće je u ovakvom stanju pošto je jesenas imao upalu zglobova i nakon lečenja je odbacivao vunu.Al' udara k'o pravi.
Takođe i forografija jedne interesantne ovce, kojoj rog raste na nosu.Vrlo retka pojava, koliko ja znam.

I ja sam počeo 99 kad sam ostao bez posla. Ameri bombardovali Prvu Iskru Barič. Do tada se nisam nešto angažovao oko poljoprivrede. Kupili smo 20i nešto ovaca a sledeće godine još. Od ovčarstva živi ko mora. Ja inače volim ovce. Sad se vrtimo na oko 60 odraslih. Letos je bilo skoro 100 ali zbog suše i slabog roda kukuruza smanjili smo opet na 60. Broj i nije toliko bitan. Ja radim sinhronizaciju te tako nekako zaradim neke pare. Za božić sam prodao 100evra kom. Što više paše što plodnije ovce i terminalni ovan. Meni fale te plodnije ovce ali radimo na tome pomaka ima. Sve u svemu može da se zaradi dinar. Zavisi koliko jagnjadi po ovci proizvedeš godišnje. Ako prelazi 1,6 može da se zaradi od 60 do 80 evra po ovci. Plodnost ispod 1,5 štalsko držanje cele godine je samo za ličnu upotrebu i ljubitelje ovaca i mlade jagnjetine. Još da kažem mladim kolegama ne zapostavljajte svoja seoska imanja bez obzira ako ste završili školu i imate dobar posao. Nikad se nezna šta nosi dan a sta noć. Održavajte kakvu takvu proizvodnju zlu ne trebalo. Da mi je ovo neko imao da kaže pre 30 god danas bi bilo drugačije.

Ja sam prvu ovcu dobio sa 6 godina, kad aje majka u firmi dobila ovcu verovatno zbog neisplacene plate jer je tada bio rat. Tu ovcu je poklonila meni i od toga sam poceo. Kasnije kada se malo stado prosirilo obolele su od zarazne sepavosti i sve sam prodao. posle nekog vremena sam od tih para opet kupio ovce i poceo da stvaram stado. Kada sam upisao srednju veterinarsku skolu malo sam vise citao literature iz stocarstva i resio da poboljsam rasni sastav. kada sam bio treci razred komsija je dovozio W iz Srbije i tada sam od njega uzeo 2 zenska i musko jagnje i to poceo sam da melezim sa pramenkom koje sam vec imao. Kada sam upisao fax imao sam vise dostupne literature i resio sam da predjem na cistog W i poceo polako da cistim stado. Kupovao pedigrirana grla i oformio stado od nekih 20-25 ovaca. E onda sam resio da uvedem malo rigorozniju selekciju i sada imam 20ak ovaca na jagnjenju i 4 siljezice sa ovnom. Najstarija ovca je trece jegnjenje, sem 2 ovce koje su starije i ostale su jer su odlicne u priplodu. Sada je to mlado, perspektivno stado dobrih proizvodnih osobina koje puno obecava, a u sadasnjoj turi jagnjadi ima zenskih koja obecavaju tako da ce biti sirenja stada. Ovo je ukratko inace kada bih poceo da pisem o mom pocetku ovcarenja i sta mi se sve desavalo trebala bih mi citava strana :)

U kracim crtama samo,kod dede po majci su uvek drzali ovce od 20 do 30 komada...Kao mali sam se uvek petljao oko ovaca i janjadi i jagnje koje sam totalno razmazio su rekli da ce bit moje,imao sam 4 godine,od te ovce sam prodavao jagnjad i kupovao grla koja su mi se svidjala,sa 7 godina sam kupio kod komsije prvo z jagnje,platio sam ga 60 maraka tada,jagnjila se kod mene 10 puta:)
Petljao sam uvek sam i od svojih para,od stipendije koju sam dobio kupio sam prve 2 z romanove,ovnica rom i texel.tada pocinjem da melezim i da se zezam s tim ozbiljnije
kad sam zavrsio fax i poceo da radim pre 18 meseci ima se vise novca pa i vise ulazem u genetiku,napravio sam 2 nova objekta povrsine nekih 130 kvadrata od tvrdog materijala,skoro 50 odraslih grla,samo prosle godine ulozeno oko 2000 eura u genetiku itd...naravno ovo je samo pocetak onoga sto planiram napraviti...

Svaka čast i Savi i Vladi Miladinović. Mladi i školovani ljudi koji ne luduju za splavovima dzipovima i ostalim kičom nego rade pametne stvari za sebe i svoju budućnost. Da tako razmišlja naša omladina drugačije bi bilo i u državi.

Vrlo mi je drago da ste se odazvali na moje pitanje.Mi smo uvek imali 4-5 ovaca,pokojni deda kupio neke bele ovce u Senti,tad su te ovce bile najblize virtembergu.to su moji drzali za sebe,i uvek jagnje koje se ojagnji u zimu se klalo sledece zime za slavu.to su uvek bili ovnici oko 120 kg.ali i hrana domacinska.kad je deda umro,naisla neka bolest i ovce su uginule.za 16 rodjendan dobijem ja neke parice,100 evra.i nagovorim ja caleta da mi za te pare kupi jaganjce.kupi on meni 5 muskih jaganjaca cigaja rase starosti 2-3 dana,tad smo imali krave i hranio sam ih mlekom mesec dana,posle ih tovio i stigle su kilaze oko 40 kg za jesenje slave.zaradio sam oko 380 evra od prodaje.najsladje pare,ja klinac,a vec zaradjujem.sledece godine pokusam opet tako,po nekoj preporuci odem kod jednog coveka opet pazarim isto,kroz koji dan dva uginu.tu je palo razocarenje,i odustao sam od takvog tova jagnjaca.kad sam zavrsio skolu,od kako sam se zaposlio jedna od prvih stvari je bila kupovina zenskih jaganjaca i ovnica.od tad unapredjujem sebe,najvise uz pomoc ovog foruma,i ucim da sve oko nege ovaca i veterine radim sam.ove god su se ojagnjile 4 ovce,6 jaganjaca i od toga 5 zenskih.dva para zenskih blizanaca.mislim da je to neki znak.ostavicu ih svih 5 ako Boga da.posto sam misljenja da se danas preko noci ostaje bez posla,pored sluzbe gradim svoje stado za koje potajno zelim da mi jednog dana postane jedini i dovoljni izvor prihoda.

kod mene su drzali prije ovce do onga rata 2. svijetskog imali su 40 i vise komada posle rata i podjele jednom velikog imanja moj djed je imao nekoliko za sebe posle ih ukida skroz a otac 2003 ponovno nabavlja rat je ucinio svoje velika stada ko je imo su propala jer u svoj toj trci i jurnjavi samo je ziva glava bila bitna danas se oporavilo ali nema toga vise ko prije

Eh da i ja napisem koju rec.Dakle 2006 godine su deda i otac odlucili da uzmu neko stado ovaca i to su uradili kupljeno je 15 ovaca "w" rase koje nisu ni licile na w ovce ali posto su deda i otac bili totalni laici nisu imali pojma(ja sam tad imao 13 god i prvi put video ovcu).Posle toga je kupljen ovan od Spiljevica i malo se poboljsao rasni sastav,ove matore su polako pocele da se prodaju i ostajale samo mlada,nije islo lose dog ovce iz jos uvek nepoznatog razloga su se parile samo 1 godisnje a dviske nisu mogle da se pare bez 18+ meseci (ojagnji se u januaru pa se tek u septembru iduce godine pripati).I polako sam nagovorio moje da sve to lepo prodaju jel i onako nije bilo neke koristi od njih.2010 je prodato nekih 35-40 ovaca ne secam se sad i pare su ulozene u neke druge poslove jel otac nije dao da se gaje ovce vise misleci da tu nema nekih para.I onda sam ja izkukao na pocetku prosle godine da opet kupimo ovce i tako sam dobio pare za 2 rom z jagnjeta i ovnica.Sad treba da se jage zenske ostaju a polako prikupljam pare za prosirenje stada jel ove stipse nece da daju. :haha:
Planiram da sledece godine u ovo vreme imam bar 10 ovcica spremnih za jagnjenje.Trenutno sam u gradu zbog skole ali posto sam napunio 18 god i mogu da teram kolca od proleca prelazim u selo(tj tamo da su ovce to nije selo al aj sad :haha:).

@Vojvodjanin,kako mislis da ovnovi nisu u cistoj rasi?meni izgledaju skroz ok.a,kako ovca moze da zaradi upalu zglobova?i zasto nekim jaganjcima seces rep,a nekima ne?biras za priplod ili?bilo bi lepo da i ti napises kako se tvoje stado sirilo,ipak imas ovde najvise iskustva.

Savo,W je možda i čist, ali nema tet.broj i pedigre, a Idf sigurno nije pošto 95% njegovih jaganjaca ima žute vrhove ušiju.Taj ovan je imao zglobove otečene kao jabuka i nije mogao da ustane dva dana.Veterinar mi je rekao da je upala zglobova.Jagnjad što vidiš bez repa ima jedno dvadesetak komada ženskih, pa ćemo videti kako se razvijaju.

pocelo i kod mene sa :sjasi: , okozila se jedna 2 komada. musko i zensko... sad ce u ovih desetak dana i ostale

moj pocetak je bio 2000-te, na tastov predlog da od para koje su mi ostale od svadbe ulozim u kupovinu ovaca sa jagnicima. tada sam kupio 4 ovce i 6 jagnjadi i spojio ih sa njegovim ovcama koje je on vec imao 12 kom.od tada kada sam se ukljucio i posle neverovatnih pehova koji su se desavali sada imamo 35 ovaca 6 siljegica i 1 ovna.sta smo od njih stekli je sledece 1 traktor sa prikljuccima (polovan), napravljena ovcarnik,napravljena supa za seno, prikolica za auto, ogradjene livade i jos nekih sitnica vezanih za kucu.

Zapoceo si lepu temu Savo izgleda da smo svi sapatnici manje vise na isti nacin prosli smo i prolazimo svi trnovit put na isti nacin nadam se da cemo istrajati u svojim pokusajima da jednog dana izrastemo u prave odgajivace kojima ce ovo biti osnovni izvor prihoda. S verom u Boga:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh