Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mirko obavezna preventiva naravno nisam ja neozbiljan samo imao sam ruzne dogogovstine koje nisu kao bolest vec kao muke
ali ne tretiram ih pretjerano volim da i oni u sebe zdravo unesu

e al ga ubode Kvicoje,mislim sa pitanjem,sistem kada se jagnjad pustaju na podoj,prvih 7 dana ovca i jagne-jagnjad u posebnom boksu(gde se kontrolise stanje vimena-visak izmaza-nikako na prostirku),posle toga se formiraju grupe ovaca i jagnjadi iste(priblizne starosti-ne vece razlike od 5 dana starosti)sa istim brojem jagnadi,jedincad ili dvojke npr)i dalje vizuelno kontrolise vime a jagnjad mogu da prolaze u boks gde imaju hranu i vodu na raspolaganju,tek posle 20 dana jagnjad se luce(odvajaju) u poseban boks i pustaju prvih dana 4-5 puta pod ovce + hrana po volji(koju u istinu malo uzimaju),zatim 3 puta i hrana u obrocima-koncetrata koliko pojedu za 10-15 min 3 puta dnevno,posle 40-45 dana prelazis na dvokratno sisanje hrana takodje dvokratno.bitno je da da sve ide postepeno(najkriticniji period je posle 20 dana kada se odvoje mislim zbog stresa).MADA cu ja ove godine pokusati da ne odvajam jagnjad Francuzi kazu da ih ne odvajaju(izbegava se stres pa da pokusam i to)
Petrovo nisam ni mislio preterano vec koliko treba,tj neophodno

Sad malo listam knjige,uglavnom,literatura kaze da se enterotoksemija kod ovaca javlja kod naglih prelaza sa pase na stalsku hranu i obrnuto,znaci li to da su ovce koje ne idu na pasu bezbednije?da li se jagnjad zarazuje mlekom majki ili na neki drugi nacin?

aj da lupim pa da ostanem ziv,klostridije su prisutne u crevnom traktu uvek,samo kada nadju pogodne uslove(nagla promena hraniva -stres digestivnog trakta,ostecene sluznice creva-raznim faktorima) postaju patogene,i onda jbg znas sta ide dalje

nisam siguran,sta je bre sa dr.vet.medicine da pojasne situaciju,ma nebitno cobanin treba da primeni profilaksu(preventivu) a strucnjaci nek pisu knjige,nemoj savo21 bas sve citati

prvih 7 dana ovca i jagne-jagnjad u posebnom boksu(gde se kontrolise stanje vimena-visak izmaza-nikako na prostirku),posle toga se formiraju grupe ovaca i jagnjadi iste(priblizne starosti-ne vece razlike od 5 dana starosti)sa istim brojem jagnadi,jedincad ili dvojke npr)i dalje vizuelno kontrolise vime a jagnjad mogu da prolaze u boks gde imaju hranu i vodu na raspolaganju,tek posle 20 dana jagnjad se luce(odvajaju) u poseban boks i pustaju prvih dana 4-5 puta pod ovce + hrana po volji(koju u istinu malo uzimaju),zatim 3 puta i hrana u obrocima-koncetrata koliko pojedu za 10-15 min 3 puta dnevno,posle 40-45 dana prelazis na dvokratno sisanje hrana takodje dvokratno.bitno je da da sve ide postepeno(najkriticniji period je posle 20 dana kada se odvoje mislim zbog stresa).MADA cu ja ove godine pokusati da ne odvajam jagnjad Francuzi kazu da ih ne odvajaju(izbegava se stres pa da pokusam i to)
Ovo jesta skolski primer kako treba da se radi ali ja vec godinama ne odvajam jagnjad sve do konacnog zalucenja.U medju vremenu postoji poseban prostor u kom im je dostupna kvalitetna lucerka, cista voda i zrnasta hrana (industrujski koncentrat takodje vise ne praktikujem).Bez sumnje je ovakav nacin odgoja manje kvalitetan od ovog "Mirkovog" ali je meni (izmedju ostalog i zbog mojih godina ) mnoogo jednostavniji.

Citam sve ove postove ,vidite ovo

Jedna ovca mi je bila bolesna nismo znali sta joj je,simptomi zabacivanje glave unazad,oci iskolacene vesla nogama,tetura se...itd isti simptomi, koje do sad nisam znao, a sad sam procitao, znaci simptomi ENTEROTOXEMIJE.

Po svemu tome trebala je uginuti a nije. Da li je to neki blazi vid bolesti?

I sta sad,da li je vakcinisati kventodizom?
Ili noz dok nije zveknula?
Da napomenem normalno se ponasa,jede ,preziva ali nije bas raspolozena kao ostale.

pozdrav sviam dobio sam prinove koza al nemogu sliku postavit na forum kaze dami je ip adresa banovana zbog krsenja pravila foruma pa molio bi moderatore da vide u cemu ej rijec

@Galicu slicne simptome ima CENUROZA(vrticavost)ima i hronicni tok taman ozdravi pa opet, a slicno se moze desavati i kod LISTERIJE(posebno ako je silaza slabog kvaliteta u ishrani)BOLESNE OVCE SE NE VAKCINISU
@ZEMUN zato cu da probam i ja bez odvajanja i mene stizu godine eto danas 33 godine pune

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh