Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo lako se primeti vec drugi dan da li jagnje jede kako treba i da li je sito oni koji su namireni kako treba imaju stomacic ko pesnica i vecinom se proliju vec drugi dan kad ovca ima kvalitetno masno mleko a ako je gladno samo se zgrci savije kicmu i slabine mu se spoje to se odmah primeti.

Ma ljudi koji imaju malo ovaca se stalno strecaju da ne dodje do nekih problema jel ih ima malo i zagledaju svaku sitnicu,kad bi i ovi sto imaju vise ovaca se tako strecali svi bi vrlo brzo ostali bez zivaca. :osmeh: (i ja sam takav)

To je mnogo gadno kad je neko emotivac po pitanju zivotinja znam po sebi svaki gubitak odbolujem zivcano poprilicno nekad mi dodje sve da prodam kad neide kako treba al onda bi tek poludeo bude par dana pa prodje teras dalje.

Šta mislite kako je meni bilo prošle godine.Ovce tretirane Ivermektinom i Poliovinom, paša do 11.12...debele, jagnjenje ne može bolje i onda se pojavila Enterotoxemija.Odnela 61 jagnje.Kad tada nisam poludio ili se ubio,neću nikada.Odem ujutro da hranim 2-3 mrtva,2-3 zavrću glave....tuga i jad.

Šta mislite kako je meni bilo prošle godine.Ovce tretirane Ivermektinom i Poliovinom, paša do 11.12...debele, jagnjenje ne može bolje i onda se pojavila Enterotoxemija.Odnela 61 jagnje.Kad tada nisam poludio ili se ubio,neću nikada.Odem ujutro da hranim 2-3 mrtva,2-3 zavrću glave....tuga i jad.
Nedaj Boze samo. Tele mi se razbolelo ima par dana nemogu da spavam ko lud samo mislim o tome iako znam da to nista nemoze da promeni al sta ces nemoze covek da bira kakav ce da bude.

enterotoksemija je gadna stvar prijatelju je odnela jesenas 42 jagnjeta,posle toga nije isti covek vise,i sam kaze da je sa zivcima popustio bar 30 posto od toga
kaze stane dan 2 pa opet haos a ne mozes nista da uradis...

Pisao sam vec da sam nabavio 4 jagnjeta od 1 dan i da ih dojim na cuclu i da je do sada bilo sve ok ali juce mi crklo jedno.Posle mesec dana nije pokazivalo nikakve simptome bilesti jelo kao svi i samo od jednom zabacuje glavu lezi a samo se okrece u krug i na kraju gotovo.To je sve trajalo 3,4 sata.Da li neko zna sta bi to moglo da bude?

VOJVODO,poliovin u kantu,uzmi kventodiz-meni se pokazao jako efikasan,dok sam davao poliovin na farmi uvek se sporadicno javljala enerotoksemija,posle kventodiza nikada.i uvek prvo trtman sa antiparaziticima ako treba ponoviti pa tek onda(posle dvadesetak dana)vakcinacija kventodiz,najbolje u kasnu jesen(novembar)

VOJVODO,poliovin u kantu,uzmi kventodiz-meni se pokazao jako efikasan,dok sam davao poliovin na farmi uvek se sporadicno javljala enerotoksemija,posle kventodiza nikada.i uvek prvo trtman sa antiparaziticima ako treba ponoviti pa tek onda(posle dvadesetak dana)vakcinacija kventodiz,najbolje u kasnu jesen(novembar)

Ovo je korisna informacija (kventodiz).Kod nas svi rade sa Poliovinom i prošle godine je bilo katastrofalno_Ove godine nismo ništa davali i za sada je u redu, nadam se da će tako i ostati.

---------- Poruka napisana u 22:35 ---------- Prethodna poruka je at 22:26 ----------

Pisao sam vec da sam nabavio 4 jagnjeta od 1 dan i da ih dojim na cuclu i da je do sada bilo sve ok ali juce mi crklo jedno.Posle mesec dana nije pokazivalo nikakve simptome bilesti jelo kao svi i samo od jednom zabacuje glavu lezi a samo se okrece u krug i na kraju gotovo.To je sve trajalo 3,4 sata.Da li neko zna sta bi to moglo da bude?

Nažalost to su simptomi enterotoxemije....tu nema pomoći.

Rajko,Rajko,velika razlika izmedju strucnjaka i savesnog cobanina,stucnjaci cesto nesto zeznu,a COBANIN e to ti je patologija,sve mu diraj al ovce nikako

meni najteze kad gledam jagnje kako se pati umire ja ja besmomocan e onda me uhvati al opet na kraju kad mi se neka ojagnji zaboravim na sve te ruzne stvari

RAJKO ne gine ti kilo belog i sifon,mislim da platis:ppozdrav:,petrovo bolje spreciti nego leciti zato ja kao veterinar nisam uspeo,ja od boce kventodiza koja kosta 950,00 din bacim dve trecine,(imam 15 ovaca a boca ide za 50)

29mpr8j.jpg
2ue43lk.jpg

ja vam kazem da je ishrana stavka koja ovcu leci od svih bolesti(bar ima imunitet na vecinu)oni misle ERA mlati praznu slamu
MILADINOVICU uskorojedno kratko pisanije o tragediji srpskog romanovca(zapisano kod Bata)DA SE NAJEZIS

Zahvaljujem,

Jos malo pomoci,
Nisam do sad vakcinisao ovce,tj tek sam ih zapatio... kada i kako da pocnem sa vakcinisanjem?Imam 5 sjagnjenih na pola odprilike i 5 ojagnjenih jagnjad su stara 20 dana

Da li sada da vakcinisem ili da prvo cistim od parazita pa onda?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh