Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razmisljao sam da ove sada(tj, jos se nisu rodili :haha:) prodam sa 3-4 dana,ali sam odustao od toga,jel imam dosta hrane ne znam sta cu sa njom.
По колико си продавао јариће прошле године, који је просек кила јарећег меса по кози годишње.
Чекај мало Сика, ако се већ прави ред пред капијом, ваљда проширујеш стадо а не да продајеш јарад.
Него, одај нам тајну, како си навукао народ на козје млеко и то да се грабе и још плаћају стотку. Јел си делио летке по Крагујевцу :osmeh:

velimire problem je dok ljudi cuju za tebe, i dok objasnis ljudima da kozije mleko "NE SMRDI" nego da je lek... U zadnjih nekoliko dana bar 5-6 ljudi me je zvalo da pita imam li mleka za prodaju jer im treba za lek. a svima trebam da nosim kuci, svakog dana po 1 litar udaljeni od mene oko 4-5 km :)

Pa prosle godine je bilo samo 4 koze,i od 9 jarica ko za inat samo 3 zenska,one su ostavljene i sada ce se ojariti sa ovim starijima.U medjuvremenu je kupljeno jos 2 koze i sad ih ima 9 ukupno.Pa cena jarica je ista kao i jagnjica od 200 do 260-70 din.Covek pored mene drzi pecenjaru pa ih je uzimao kako je koje dostizalo 30kg.
Nisam delio letke ali sam istampao oko 100 plakata i polepio po gradu. :osmeh:|

---------- Poruka napisana u 21:51 ---------- Prethodna poruka je at 21:49 ----------

Zaboravi da kazem,izgleda da je u Kragujevcu neki lekar koji dosta preporucuje kozije mleko bolesnicima,mnogo mi je ljudi reklo da im je lekar preporucio da ga piju pa i otud potraznja. :haha:

Tako cu i ja ove godine po mom gradu , letci vec spremni samo se ceka pocetak muze. Mogu samo da ti kazem blago tebi sto imas pecenjaru kojoj prodajes po toj ceni.

Pa prosle godine je bilo samo 4 koze,i od 9 jarica ko za inat samo 3 zenska,one su ostavljene i sada ce se ojariti sa ovim starijima.U medjuvremenu je kupljeno jos 2 koze i sad ih ima 9 ukupno.Pa cena jarica je ista kao i jagnjica od 200 do 260-70 din.Covek pored mene drzi pecenjaru pa ih je uzimao kako je koje dostizalo 30kg.
Nisam delio letke ali sam istampao oko 100 plakata i polepio po gradu. :osmeh:|

---------- Poruka napisana u 21:51 ---------- Prethodna poruka je at 21:49 ----------

Zaboravi da kazem,izgleda da je u Kragujevcu neki lekar koji dosta preporucuje kozije mleko bolesnicima,mnogo mi je ljudi reklo da im je lekar preporucio da ga piju pa i otud potraznja. :haha:

Za plućne bolesnike nezamenljivo.Jedan čovek iz Vrbasa koji je radio sa mojim ocem , je imao 40 koza i sve je prodavao u bolnicu.

Ја сам размишљао мало о том систему који је некад раније био. Свако јутро пред кућама чека празна амбалажа, ти узмеш и оставиш пуну, јесте петљанција и свакодневна обавеза али мислим да је исплативо ако већ нећеју да праве ред пред капијом. Код нас у продавници је козје млеко, ако се добро сећам, око 100 дин пола литра. Неко дуготрајно из Хрватске... тако да има простора за цену. А један наш пријатељ је ишао по млеко неких 20ак км од Љига и плаћао га по 150дин, узимао мало више јер је далеко па замрзавао.

Ma dobro bi mi bilo da ga dajem i po 100 dinara za litar. Bezuspesno trazim nekog otkupljivaca, davao bih mu i po 60 dinara ali bar znas dodju svakog jutra pokupe ti ispred vrata svo mleko a ::novac:: otprilike na vreme :osmeh:

Чуди ме Сика да је толика цена била код вас јагњади а поготово јаради. Чини ми се да је у централној Србији јагњетина углавном била међу најмањим.

Pa ne znam dali je to bas moguce u selima-pravim selima.Meni je kuca 10km od kragujevca pored same magistrale Kragujevac-Kraljevo bukvalno pored asfalta pa ljudi dolaze jel je blizu.A to da neko ide svaki dan na neke duze relacije ne znam,a i prodaja mleka u selu je veoma teska jel skoro svako drzi po 1-2 koze-krave pa ima mleka za sebe.

---------- Poruka napisana u 22:12 ---------- Prethodna poruka je at 22:09 ----------

Kazem ti zona A Kragujevca,sve je skuplje a i njega mrzi da ide po selima da trosi benzin i da se zeza da trazi jarice kada moze da se spusti 200 metara i da ga uzme kad hoce.

Ma ja sam udaljen od centra nisa samo 5-6 km, nije mi daleko da nosim do grada samo tu su mnogo veci troskovi i obaveze....

uvek se mora biti na oprezu, svakakvih ljudi ima. prosle zime su jednom coveku u susednom mestu preko noci izneli 6 jagnjeta.

Kad je već reč o lopovluku. Od kad se otvorio most preko Save u Obrenovcu krađe po okolnim selima su u porastu. Kradu sve šta stignu ne biraju od sitne stoke do mehanizacije.

nedo bog da uhvatim nekog da mi krade stoku, sudjenje po kratkom postupku a za mehanizaciju bi ga drao na zivo u centru grada, svi da gledaju za primer

Ako nije u okviru teme,urednik neka premesti.pricam nesto a jednim prijateljem koji ima farmu svinja i usluzno susi meso,o tom lopovluku po dvoristu.kaze,njegovom burazeru udje covek u dvoriste,vidi ga ovaj kroz prozor,lopov udje u pusnicu,a gazda brzo za njim,zatvori vrata i zakljuca ga u pusnicu.dodje policija,levo-desno,lopov pusten,a protiv gazde optuznica i 6 meseci zatvora na osnovu bespravnog lisavanja slobode.Pitam ja tog mog prijatelja kako on izlazi na kraj sa tim lopovima,kaze on:"lako.od jednog mozda i pobegne,mozda,al od dva sarplaninca bezanja nema":osmeh:

eeee ako ga izujes iz cipela on ce posle da tvrdi da je dobronamerno usao kod tebe u dvoriste a ti ga pretukao , pa opet ti ne gine apsana, a ovako kazes pojma nemam sta je bilo, uso nocu u dvoriste otkinuo se pas i bi sta bi :osmeh:

eeee ako ga izujes iz cipela on ce posle da tvrdi da je dobronamerno usao kod tebe u dvoriste a ti ga pretukao , pa opet ti ne gine apsana, a ovako kazes pojma nemam sta je bilo, uso nocu u dvoriste otkinuo se pas i bi sta bi :osmeh:

Samo Ti njega "izuj", ali pazi da nema svedoka.Koliko je njegovo da si ga tukao, toliko je i tvoje da nisi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh