Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A i moja jedna sarena ko slona da nosi a ima jos oko 20 dana do kozenja

Ma ja moje koze samo mogu da poljubim,prosle godine 3 prvojarkinje po 2 i ova matora 3 komada.9 jarica od 4 koze pa to nigde nema :osmeh:

Sika vidi se napredak cuvas pazis nemam sta da kazem ali ovo moje je vise sala nego neko namecanje
vjerovali ili ne kod mene kosija od 3 koze dobijo 10 jaradi jedna 4 ove dvije po 3 prije 5 godina sjecam se svi bjeli milina trce jurcaju po njivi

Kolege da vam ja kažem svoje iskustvo,veliki broj jarića je prava stvar samo za one koji nemaju prodaju mleka ili sira aonaj koji se bavi preradom mleka za njega su jarići čist gubitak.Jare za 1 kg žive vage posisa cca 9 litara mleka a pošto sam video na foromu da pojedinci mleko prodavaju kod kuće po 100 dinara ispadne da bi kg žive vage trebao biti 1000 dinara a da nekažem koliko ispadne ako se mleko preradi u kvalitetniji sir.Ja sam bio najsretniji jedino kad mi prvojarka ojari 2 jareta zbog formiranja vimena a posle dovoljno je 1 samo da koza dođe u laktaciju.

a vestacko mleko gde nabavljas i koja je cena? jel u veterinarskoj apoteci. Nikad do sada to nisam radio pa zbog toga da pitam

slazem se da je cist gubitak da jarici sisaju (2.5-3 meseci) i jos na kraju ih jedva prodas po nikakvoj ceni, znaci ili ih prodati sa 5-10 dana starosti i odmah prekinuti gubitke ili na vestacko mleko

Razmisljao sam da ove sada(tj, jos se nisu rodili :haha:) prodam sa 3-4 dana,ali sam odustao od toga,jel imam dosta hrane ne znam sta cu sa njom.

jedno od rjesenja je podbacivanje koje se vise praktikuje kod ovaca ali i kod koza bi bilo pomaka jarad podbacujes kod jednu kozu koju odvojis ili neznam da li imaju kante za mlijke za ovce i koze u koje naspes vjestacno mlijeko zatim primjese koje se mogu dodati u malim kolicinama mlijeku ali najvatnije je da jare posisa kolosstrum 50 ml tri puta dnevno u razmaku 2 sata ili jagnje poskle se hraani obicnim mlijeko a vjestacko mlijeko se ne preorucuje dok ne napune 15 dana starosti zbog proliva koji dolazi i kada se prelazi ne naglo vec polapola pravo pola vjestacko a pomalo se smanjuje na samo vjestacko

Da ne kvarim temu nastaviću ovde. Prijatelju Velimire tamo gde planiraš da živiš tvoj odnos sa komšijama zavisi od tebe. Svud ima dobri i loši ljudi. Generalno u ovim krajevima Valjevo, Ljig, Mionica, Lajkovac, Ub još uvek se unekoliko poštuje tradicija tako da neće biti problema. PS. Ovaj tvoj bivši posao i nije tako loš jer ima kandidata i sa foruma. Pisalo se svašta na tu temu. Ako imaš metod za odvikavanje od nikotina dobrovoljno se javljam.
Тад док сам био управник у центру, живели смо близу Лознице (код Дрине) и некако сам стекао утисак да је генерално народ у западној Србији бољи него ми овде. Можда и нисам у праву али тако ми је остало у сећању.
Ти можда памтиш време а можда и не кад је реч била довољна и није се газила... а данас и написмено и уговори и ништа на крају.
Што се тиче наркомана, нисам приметио да их има овде на форуму, или нисам довољно читао. Овде једино видим да су се људи навукли на овце и козе.
А пушење, поред тога би ставио и кафу, по мени две можда највеће преваре. Не верујем да се неком свидело први пут кад су пробали и једно и друго, али на силу се људи навукли и кад схвате после нема назад, ем трује, ем кошта, ем укус катастрофа. Оба сам пробао на време и згадило ми се при првом покушају тако да не знам како се одвикава али мислим кад би се човек озбиљно замислио да би нашао начина. Неки схвате тек кад им здравље озбиљно буде нарушено а тада је у доста случајева већ касно.
На терапији код нас није било пушача који су се лечили од пушења иако су већина били пушачи... А тебе Шарбанац, једино да закључам код нас у кућу и не пуштам док те дуван не прође јер код нас у кући је пушење строго забрањено.

Moje komšije su proške god išle u okolin Koceljeve i kupovali jarad po 1000 dinara. Taj gazda ih prodaje posle par dana a mleko daje nekoj mlekari za oko 60i nešto dinara prošle god. Kao što kaže Milan po toj računici ne isplati se gajiti ih.

isto Velimire nit pusim a kafu ne podnosim jednostavno ali kad je cojek u teskim situacijama sve poce ko je slabiji
sto se tice komsija jos je to ne nekom pristojnom nivou ali ni priblizno kako se nakad radilo jedni drugima su isli kupili sjeno brali kukuruz i ostalo sada samo pare ja tebi ti mne platis

Ja sa komsijama nemam nikakve probleme jel ne pricam nisakim. :haha: Sve prevaranti i muljatori.
A to sto neko napisa nema katanaca po stalama,isto je i kod mene zna se ko zgazi na moje (dedino) a da nije dobrodosao,obrao je zelen bostan. :osmeh:

Moje komšije su proške god išle u okolin Koceljeve i kupovali jarad po 1000 dinara. Taj gazda ih prodaje posle par dana a mleko daje nekoj mlekari za oko 60i nešto dinara prošle god. Kao što kaže Milan po toj računici ne isplati se gajiti ih.
Velimire za duvan i kafu si u pravu. Moram hitno da rešavam kako ću. Danas sam bio kod lekara posle pet godina nadam se da nisam zakasnio. Sutra ćemo videti šta kaže doca.

Drugari,jel imao neko lazne sjegnjenosti?

Nalila vime,onda sam imao problem sa njom lecio je dosla sebi i sad polako povlaci vime ni mrnjau od jagnjenja...ja sve cekam ...

A nije pobacila proslo je od lecenja 3 nedelje?

poslao sam danas mejl niskoj mlekari sa pitanjem dali kupuju kozije mleko u Nisu i po kojoj ceni. Jos nema odgovora a cisto sumnjam da ce ga i biti :osmeh:. i jesenas sam ih isto pitao pa jos uvek nema odgovora

Ja sam jariće odbijao otprilike odlučivao od koza čim je mleko moglo da se koristi za ljudsku ishranu a to je 8-10 dana a jarad sam hranio zamenicom za mleko i to za jaganjce.Najbolje je bilo od Uljarice iz Obrenovca dok nije privatizovano dolazili su sa farmi koza iz Vojvodine i kupovali.Zamena za mleko nije idealna stvar treba biti pažljivi da ne dođe do naduva jaradi jer onda nisu za dalju reprodukciju,treba imati neko od sredstava za rešavanje problema hitno ali pored svega kad se vidi zarada trud nije uzaludan.Tačno je da jarići ako piju kozje mleko najbolje napreduju kod mene i kad sam im davao kozije mleko ja sam im davao na cucle iz kofa ili iz korita.

Evo neko moje vidjenjne ljudi u Srbiji iz neutralne perspektive, posto sam dobar deo Srbije obisao hodajuci za dzukelecom pamecu i mogu reci da je ovaj deo gde je Velimir ziveo i Macva dao po najbolje ljude, dobri, vredni, posteni i u svakom slucaju hoce da pomognu (nije sto mi je komsiluk ali tako je). Vec kada se krene prema Valjevu i okolina Valjeva su ok likovi ali vole da se hvale da ne poverujes, jedan dan slusas jednu pricu, a drugi dan vec drugu i uvek je njihovo najbolje opet kazem cast izuzetcima. Kraj oko Kraljeva, Knica i taj deo su dobri ljudi, posteni, i dalje cuvaju obicaje i oseti se ta hijerarhija sto je vladala pre 100 godina, zna se ko je glava porodice, ko odlucije, ko ima pravo glasa a ko nema. Vec ovamo kada se krene prema Cacku malo su ljudi ''pitomniji'' Milanovac takodje ok ljudi, dobri posteni kao i kraj sumadije oko Natalinaca, Lapova, Topole itd.

vidi s nekim veterinarom sta se dogadja s njom, dal je uopste i bila sjagnjasta

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh