Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ti ovcaris ? imas ogradjene pasnjake ili normadski

Stado mi je na Vlasicu cuva ih coban znaci nomadim od 03.05 pa sve do prvog snijega otprilike je to tamo do oktobra, kod kuce imam trenutno 10 kopilica i jednog ovna priplodnjaka i 11-ero jagnjadi koje su u ogradjenom postavljo sam video ne znam jesi li imao priliku da ih vidis, u mom kraju nomadski vid stocarstva je najisplativiji jer dobijes hektre slobodnih pasnjaka a nomadjenje je nama u krvi ali nisam od onih koji idu dalje postavio sam u temi vlasicka pramenka video od komsije koji je bio u daljem nomadjenju i vratio se sa stadom boljim nego sto mu je otislo razgovarao sam juce s njim imao je neke gubitke pri jagnjenju ali bliznad su mu to pokrila tako da je prezadovoljan i vec sutra i on abd ide na Vlasic.

Nadam se da sam ti odgovorio na sve sto te zanimalo ako ima jos nesto slobodno pitaj....pozz

---------- Poruka napisana u 14:25 ---------- Prethodna poruka je at 14:22 ----------

Petrovo vjeruj da ne znam na koju rasu vise da udarim tornjaci su me razocarali svojom lijenoscu po citav dan spavaju a i noc ewo sad i sarplaninci ali drzim se jedne recenice ne smije pas na vuka ja sam imao slucaj da je lajao na njega samo zato sto sam ja bio tu a ovako navece da je nekome spasio tor to bih jos volio vidjeti i cuti skidam kapu takvim cobanima i volio bih ako ima neko da mi preporuci koju rasu da nabavim jer ziv vise ne znam.

Ja do sad nisam cuo da je pas udario na vuka,te godine kad su meni nastradale ovce vukovi su o mom kraju zaklali preko 80 ovac(sa mojih 52) kod jednog prijatelja je bila sarplaninka a kod njegovog komsije muzijak,sarplaninka je spasila stado od veceg stradanja tako sto je uletela na vrata u kucu cvileci i nije htela daa izadje(vrate bila ovorena zbog vrucine avgust mesec a inace se kod zlatiboraca retko i zakljucavaju)do tada je kuja uvek bila uz stado ili nocu pored tora,tu noc je pobegla,jedino resenje je otici na Sarplaninu i uzeti pse bar stare godinu dana ali iz stada koje su napadali vukovi,samo sto ima jedan problem takve pse niko ne prodaje i jako su retki a ako ih proda vrede citavo bogatstvo,ako su ovce u toru(ogradjen prostor) jedino vezati vise pasa npr.5-10 sa ogrlicama pa dok vukovi njih pokolju valda ce cobanin ustati sa puskom.

Da da al ovo je jedini uverljiv snimak,kao sto rekoh u mom kraju nisam cuo da se pas borio sa vukom,a zapamtio sam dedu i njegove price a on svog takodje,e sad vukovi su na Zlatiboru u manjem broju nego na Srplanini

Bome kod mene na Ozrenu bilo je incidenata i sa medvjedom vukovi su vec uobicajeni a i sakal se pojavio psi su do neke granice hrabri ali dosta njih je bilo poklano od strane vuka ali neki vec nabavljaju kvalitetne pse i donekle se stada spase
pricali su mi ljudi da su kupovali od ovcara koji u svom stadu odhrane tornjake ciji su se roditelji sretali vise puta sa vukovima i davali im otpor

ljudi da vam ne pricam ovde o psima,ali moras ih poznavati i razumeti da bi znao odabrati,bas kao i ovce,a svaki pas moze napasti vuka,obuka je bitna,a rasa nebitna,i stojim iza toga,e sad da bi pas preziveo i mogao da zakolje vuka bira se rasa prema tome,znaci krupan i snazan pas,problem nastaje sto takvi psi laju na lancu i preko tarabe,al kad sretnu sa vukom hrabrost im nije vrline,zato obuka i samo obuka,i to cim se odvoji od sise i kucke,do sest meseci obuka se sprovodi u vidu igre a onda krece ozbiljno,imo bi da vam pisem pola sata,umoran sam drugi put,podsetite me,nisam obucavao za vuka al znam ko jeste i to uspesno

pa malo brate kad samo stene,hrana i obuka jednog psa kosta oko 2000 eura bez troskova onog ko ga obucava,i onda kom da ga prodas,a oni koji mogu da obuce psa za pet puta manje pare nerade to jer ili neznaju ili im netreba jer nemaju ovce,ovde kod mene nema vukova retko se vide,mozda u deset godina jednom i uglavnom samci,pa nisam razmisljo o tome,ali svako ko zivi gde ih ima,i sa malo volje i rada moze dobiti vrhunskog ovcara i ubicu vukova,a oslanjati se na genetiku i trazeci u njoj resenje svojih problema je trazenje igle u senu,jer ti psi koji imaju u krvi ubivanje vukova su nestali,delom umiranjem sela,delom ljudskom nepaznjom i nemarom,zato naci jakog i pametnog stenca i obucavaj,

Ima li kakvih vesti sa Sajma i slika,ko su pobednici u ovcarstvu

Sika,Bato I Soumi izgleda zevali samo za suknjama nit su sta videli niti imaju kakvu info..a zaboga padala kisa i bilo hladno,kazu sve promoterke bile u pantalonama:haha:

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh