Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedna ovca mi se ojagnjila pre 10ak dana nije imala mleka,jagnje crklo... Jel moze onda sad da se kolje ?

Pre 3-4 dana sam pipao vime nije skroz zasusila pa sam zbog toga mislio dali to moze da smeta ako nije skroz zasusena.. ?

Da budem i ja jednom kontras radi ukusa mesa nije isto da je odmah zakoljes, ako ovca jede pusti je jos 15-ak dana pa onda zakolji :D

Vesko ledja su dovoljno nabijena od ostalih poslova. Nego imam jedan objekat 32 kvadrata, sanja tvoja ledja::namigivanje:: za tebe je to laksi trening:osmeh:. Obezbedjene nove vile, rostilj, pivo i sve sto pozelis ::suncanje::

Bogami Batica ima ledja,sirok masala,a ja mislio neki zgoljavi:osmeh:,visok,povijen od ucenja,kad ono medjutim pravi delija:ppozdrav:

Pokusavam da se setim ali mislim da ne bi valjalo mislim bar pre 35-40 dana posle jagnjenja,Spensi sigurno ima odgovor na ovo pitanje,odlicno pitanje,mada je prouzrokovano nuzdom,sta da se radi glavu gore

Eness trazi drugi nadimak ovaj je rezervisan

To joj je bilo prvo jagnjenje proslo je kako je proslo al nece imati priliku za popravni.. Odma cu da je skartiram da ne mislim za sl put.

Hehehehe Mirko druzee oprosti sto sam ti uzeo nadimak :p ljudi veceras sam vidio da kafana nije za nas cobane dzaba pare kad ljudi imaju predrasude jbg zato vise ne izlazim xD

Pokusavam da se setim ali mislim da ne bi valjalo mislim bar pre 35-40 dana posle jagnjenja,Spensi sigurno ima odgovor na ovo pitanje,odlicno pitanje,mada je prouzrokovano nuzdom,sta da se radi glavu gore

Eness trazi drugi nadimak ovaj je rezervisan

Po zakonu o zabrani klanja mislim da se radi od 8 dana nakon poroda zivotinje. Isto tako nije dozvoljeno klanje u zadnjoj trecini graviditeta.
Pozdrav

Bravo Sika:bravo:,sedi 5-ica

Spensi nisam mislio na zakonsku regulativu vec cisto koliko je potrebno da se sve dovede u red posle partusa,znam da kolju i posle samog partusa kad se mora(npr. krave) ko da baci meso,u PKB kad sam bio sta sve ide na klanicu majko moja.Hvala na odgovoru

E vidis eness kad je kod mene na Zlatiboru pastir morao da cuci po ceo dan pored stada(pocelo od 2004) ja sam savio sipke i razlaz.tad je ovcarstvo postalo ne islatljivo,do tada ,izjutra otvoris tor i uvece dodjes i zatvoris milina,koze nismo ni brojali jer su bile onako usput same se jarile same dolazile i odlazile uhvatis sta ti treba i to je,ovcama samo obezbedis sena i zita za zimu,i radis ostale poslove.kod mene kad su zbrisali skoro celo stado(za noc 52 ovce) ti jednom rece zar to treba biti razlog za prestanak,ma jok ne treba,treba mu dati da kolje po volji ili ograditi 1000 ha pasnjaka,ili placati cobanina(al po vecim cenama nego kod tebe)

Ovo mi je opomena nadam se da se nece ponoviti pa da i ja moradnem ko i ti dici ruke ali valjda nece doci do toga od danas veci oprez i shvatio sam jedno on kad hoce napast mozes imat 50 cuka nema efekta svaki pas se njega boji ako vjerujes sinoc nismo ni lavez culi u zoru oko 6 sati se ovo desilo, psi ko popisani ali ne trebam njih krivit ipak divljina je divljina mora biti stete.

Steta kolega ali idemo dalje,sto kazu stari :'Sva steta u tom' bila.'Uvek me je kopkalo kod nas ovcara:'Zasto bilo koja posast uvek se prvo navali na najbolje grlo?',Kod mene je uvek tako bilo,kod ovih mojih terenskih drugara isto,vidim i ovde na forumu isti slucajevi...kad imam krzljavca molim Boga da rikne,jer nemam srca da ga likvidiram, da ga ne gledam,ali jok brale,na njega nece nista...Da li samim tim nasim divljenjem i shvatanjem da nam je to neko grlo najbolje,najdraze navlacimo neku negativnu enenergiju na isto ili je to jednostavno neki ovcarski usud pojma nemam?

Dejane mozda zvuci glupo ali stvarno je bila najbolja samo zao mi sto je jagnje ostalo sad bez majke morao sam ga svuci kuci jer nema ni 15 kg mlado je ali moze da pase valjda ce se izboriti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh