Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
hvala vam na isrpnim odgovorima i pomoci obavijesticu vas o cemu je rijec zvacu veterinara

Eness ovo na snimku je veterinarski bilet i nema veze sa ekonomijom i racunovodstvom(ne izrazava vrednost grla),vec sluzi da bi se pratilo kretanje zivotinja i izdaje ga ovlascena vet.stanica,jedino sto ima veze sa ekonomijom je sto se placa vet.stanici

Mirko ja i ti se nikad ne razumijemo obrazac sam postavio samo da dokumentujem na forumu i zato sam pomenuo nacelo dokumentovanosti u racunovodstvu :D

---------- Poruka napisana u 23:20 ---------- Prethodna poruka je at 22:58 ----------

View My Video Ewo Mirko mnogi ne vjeruju da stizem sve da imam ovce i to dobre rasne ovce da studiram da obavljam praksu u ovom preduzecu tzv. Unis Energetika vodim dnevne izvjestaje i ne zalim se ni na sta u zivotu ..

Hehehe mah sta je sve danas zabranjeno moj kolega a ja bez cigare nigdje ne idem ako si gledao moje druge klipove uvijek je tu :D a drug je uvijek prisutan u njegovoj drzavi dedo je imao preko 400 komada pa zato njegova slika me svugdje prati :osmeh:

E da ga j.....m sad je jos tito zasluzan bio i za ovcarstvo,a koze unistavao.Ja mislio da ga bravari trebaju drzati iznad glave a ne cobani:haha:

Ne znam kolega nisam bio rodjen u njegovo vrijeme, ali znam da se prije komotno moglo ici po Slavoniji i Posavini s ovcama i zato smo imali toliki broj ovaca a sad ja i neko od mojih mora preuzeti veliki rizik da ode tamo u nomadjenje ima takvih ali ne ko prije.

Poteraj kod mene na Zlatibor castim te 100 evra mesecno,ima jedno 300 ha na raspolaganju,vode u izobilju,i jedno 10 ha zagradjeno,kuca za smestaj,trebe povedi ovde nema ni za mene,Uslov prvo da opasu ovih 10ha

Mirko ja kad bih znao da si ozbiljan ja bih vec ozbiljno poceo da razmisljam da vec jesenas dodjem tamo poveo bih 170-ak komada na dvije ture u veliki dvospratni kamion bi to moglo sve stati :D

Jel mislis za pasnjak,ili za ovih 100 evra,Aj mi reci samo sta ces jesenas na Zlatiboru majke ti.pa mene zima oterala sa Zlatibora,sto nisi zimi na vlasicu vec leti,cudan si ti momak moram priznati,a izmedju ostalog da si blize lako bi se dogovorili(tj bilo bi dogovoreno u dve reci) a ja resio odrzavanje imanja

Smestaj nadam se da bi odgovarao

teras dokle te noge nose,sa druge strane brda je Priboj

Ali trebalo bi tu dosta papirologije tako da je nemoguce :D

---------- Poruka napisana u 19:28 ---------- Prethodna poruka je at 19:27 ----------

Spustili bi se mi negdje u ravnicu bitno bi bilo samo do tebe doci heheheh

Enese ajde ti ove zime u Sprecansko polje pa da vidis kako je lijepo imaju sta da pasu detelina i klasirka po koja nema snijega kao na brdima jedino pazi da te koja mina ne digne u zrak:haha:naravno ocisceno je ali i dalje se muka muci
zimi polja su prepuna ovaca a i lako je za hranu

Ljudi godine su pred nama sta znas mozda u buducnosti nesto i iskombinujemo.

Mirko hehe mah salim se ni pomocu trikova do tebe ne mogu doci sa ovoliko komada ipak je to druga drzava do petrova mozda nekako bih i mogao a zelja mi je da kroz naredne godine ako uspijem u svojim planovima tj. ako napravim stado velicine kao sto sam postavio u temi vlasicka pramenka od moga komsije da odem i ja negdje u nomadjenje ovako sa 150-ak komada nema racuna nigdje dalje od Turbeta i Vlasica.

znas gdje ima rekao sam ti uvjek ti je na raspolaganju koliko samo ovcara iz Travnika ima skoro svi su odatle u Sprecanskom polju upoznao sam neke

Idući za Novi Sad prešao na novom mostu u Obrenovcu. Kad sam video travu na nasipu srce me zabolelo što niko ne čuva ovce. U razgovoru sa jednim meštaninom saznao sam da je tako do Novog Beograda. Ko zna koliko stotina hektara stoji dzaba. Da imam neko veliko stado da ga prebacim preko Save čim spadne sneg pa da ostanem do sledećeg snega. To bi bio poso zajebalo vek. Za takve uslove gde nema troškova osim čuvanja pramenka bi bila najisplativija.

Pa sarbanac o cemu ja pricam citavo vrijeme tako je kod mene na Vlasicu sve dzaba sem cobanije jos plus i nakosim sijena, a ima jos jedna planina napustena u blizini Turbeta planina Komar prevoj izmedju Turbeta i Donjeg Vakufa hektri napustene zemlje a nikog nema s ovcama na mjestima Pacavre i Gornja Trebeusa da ja mogu na vise strana sutra bih otisao ali dosta meni Vlasic :D

---------- Poruka napisana u 23:08 ---------- Prethodna poruka je at 23:07 ----------

Jos samo mi fali preko zime da negdje odem da imam pasu za dzaba da ne moram sijeno pripremat onda bi to bio raj.

U K.Dubici jedan momak napasa stado po nasipu. Nasipi izgledaju super a ovce site. Napasanje i po nekim planinskim pustarama je ok, ali napasanje po nizinama gdje je gusto naseljeno i gdje su usjevi žita i djetalina nije u redu. Bez obzira što je kod nas na snazi zakon o zabrani nomađenja čobani i vlasnici ovaca se oglušuju na to. Svake godine plaćaju kazne, čak neke i deportuju do polazne tačke i sve to plate i opet isto. Jednostavno su navikli na takav način života, a posebno je primamljiva prizvodnja sa minimalnim ulaganjima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh