Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
milos dviska od 1000 eura svi mi mozemo slagat u jednu ruku al ti ga vala pretjera uhranis w ovcu od 80-100 kg prodas je za 80-100 eura

ja sam pristalica dobro platiti za kvalitetno grlo,kvalitetno grlo je potesko naci i naravno da genetika i kvalitet odlucuju cenu,ako neko prati malo strane genetske ovnove i ovce za prodaju ubrzo ce shvatiti da 3000-5000eu je normalna cena za kvalitetno grlo sto bih ja i platio kad bih mi se pruzila sansa

Miladinoviću ako nastaviš ovako postaćeš državni neprijatelj br.1 i zamenićeš mene i Mirka . Takvim natpisima rušiš ugled kako odgajivača tako i rase ovaca koji su perspektiva ove zemlje.

Posto se stalno pominje to kako virtemberg jede ko da je slon,da vam kazem odma da se sve sto pojede poznaje,cak i kad pije vodu,i to debelo vraca i koji je to domacin koji se boji od ovce i njenog apetita,nek drzi zeceve onda i prst u uvo,a ove godine preteklo mi je seno od 1400 kila lucerke i trista bala i jedna rogodza livade,mesavine,i trista snopa sasine, i trista bala ovsene slame,ove godine ako sve bude kako treba imacu pet puta vise hrane nego sto ovce mogu da mi pojedu i to da dajem da se ne krstim,imacu mesavine i lucerke i ovsa sa grahoricom,i ovsene slame,o zitaricama da ne pricam,zato ako nekog brine sto W jede mnogo mene stvarno ne brine,jer sam domacin covek,zivim od poljoprivrede,zato jedina briga mi je da izadjem barem na trideset vrhunskih grla do kraja godine i kupim jos neku masinu da pojeftinim svoju proizvodnju,a ovce nek su zive i zdrave imace pune jasle 24 sata i ja vajde od njih.

Druze,pa zar nije neozbiljno tako govoriti,svaka ti cast,ali otkud ti mozes znati kakva ce godina biti?Bilo je godina kad se na jutru nije moglo ubrati pet korpi kukuruza da valja,sta ces ako se to ponovi?

Posto se stalno pominje to kako virtemberg jede ko da je slon,da vam kazem odma da se sve sto pojede poznaje,cak i kad pije vodu,i to debelo vraca i koji je to domacin koji se boji od ovce i njenog apetita,nek drzi zeceve onda i prst u uvo,a ove godine preteklo mi je seno od 1400 kila lucerke i trista bala i jedna rogodza livade,mesavine,i trista snopa sasine, i trista bala ovsene slame,ove godine ako sve bude kako treba imacu pet puta vise hrane nego sto ovce mogu da mi pojedu i to da dajem da se ne krstim,imacu mesavine i lucerke i ovsa sa grahoricom,i ovsene slame,o zitaricama da ne pricam,zato ako nekog brine sto W jede mnogo mene stvarno ne brine,jer sam domacin covek,zivim od poljoprivrede,zato jedina briga mi je da izadjem barem na trideset vrhunskih grla do kraja godine i kupim jos neku masinu da pojeftinim svoju proizvodnju,a ovce nek su zive i zdrave imace pune jasle 24 sata i ja vajde od njih.

Druže, želim Ti da uspeš u tvom naumu, ali ako ovako budeš hranio....nećeš se Ti najesti 'leba od ovčarstva. :ppozdrav:

Sve je ovo lepo kolega ali imajte na umu da debelo grlo nije apriori i kvalitetno,Postoje grla koja su srednje uhranjena a daleko kvalitetnija od nekih utovljenih, dakle debljina nije merilo kvaliteta.
A poenta cele price u ovcarstvu je da i dobra i losa ovca isto jedu.
To su bile prve lekcije u ovcarstvu koje sam naucio od ovih mojih sa avatara.

Ako se ponovi imam jos petnest tona kukuruza od prosle godine i tri tone psenice i dve ovsa pa i da nerodi nista necu propasti,jer imacu i za naredne dve godine,e sad neznam sto me prozva kad sam lepo naglasio "ako sve bude kako treba"i kolege znam ja da debelo grlo nije znak da je dobro,videce te slike za neki dan kad posisam ovce pa ce te sami reci i oceniti,ja samo kazem da svaki stocar mora se ponasati domacinski i da hrane za stoku mora biti na pretek,a ne produzi zima a ovce nema da jedu zato sto je neko umislio da zna da cuva iste i da to moze,ja ujutru kad ustanem prvo ranim,ovce,kucice i macka,pa onda sebe,nit mogu nit umem da gledam stoku i zivotinje gladne,u redu je i ekonomika i ne preterivanje,to sto pricate,ja samo kazem moras biti dobar domacin i obezbediti hranu,i smatram da je tvrdnja da viremberg jede mnogo bezvezna i da jede srazmerno onome sto pruza.

Sve je ovo lepo kolega ali imajte na umu da debelo grlo nije apriori i kvalitetno,Postoje grla koja su srednje uhranjena a daleko kvalitetnija od nekih utovljenih, dakle debljina nije merilo kvaliteta.
A poenta cele price u ovcarstvu je da i dobra i losa ovca isto jedu.
To su bile prve lekcije u ovcarstvu koje sam naucio od ovih mojih sa avatara.
Priplodna grla u priplodnoj kondiciji = +
Priplodna grla u tovnoj kondiciji = -
2 Lepa ovce debele , ledja ko ladja 60cm u ledjima , jake ko slonovi jedva je sa mojih 100kg zadrzim da zena pomuze prvo mleko = uvek mi daju po 1 jagnje , najmanje mleka , prve zasuse , najvise jedu

---------- Poruka napisana u 23:32 ---------- Prethodna poruka je at 23:26 ----------

@milossoumi
Ja sam permanentno ratar , proizzvodim poljoprivredne proizvode da bi ih prodao i na tome zaradio , u selu vazim za jako dobrog i azurnog domacina , nikad bez hrane za stoku nisam ostao niti je kupio , al vodim racuna koliko mi koja stoka pojede jer ako mi pojedu vise nego sto mi donesu bolje da ih prodam jer se nisam sa njima vencao , da radim protiv sebe i u svoju stetu jos mi nepada napamet

pa ja sam prvi za to,samo pricamo o tome da nemoze svako gajiti W i da je neprihvatljivo da stoka nema hranu i da nije preteklo posle zime barem nesto.

Milose brate pretera ga.....Probaj da prodajes 1.5jagnejta po ovci godisnje za klanje pa ces videti koliko se isplati tako hraniti ovce.Jel uvek zaboravljas da se ovce drze zbog MESA,ne zbog lepote.

ti sika ulazis u ekonomiku,ovi ostali ulaze u neke druge stvari ja sam reko samo da W kolikopojede toliko vrati, i da moras bre imati hranu za zivotinje,a vi poceste sa desetim stvarima...citate li vi sta pisem.

Ja cu samo reci ako ti ovci dadnes puno dat ce i ona tebi,
-prvo sto ces imati dobre janjce za prodati
-drugo one ce izaci dobre iz zime a ko muze ovce zna sta znaci ako je ovcca dobra izisla iz zime

A ako joj ne dajes
-prvo janjci ce biti ni za sta morat ces ih drzati citavo ljeto i pitanje hoces ih moci prodati
-ovce ce biti nikakve i morat ces im i preko ljeta dodavati zito uz dobru pasu

Zato ja mislim ako das puno ovci i ona ce tebi dati jos vise 100%

milose sto se tvoje rase tice si upravu,w mora imati hranu i to dobru hranu da bih se izvuko maksimum,toj rasi ograniciti mislim da je greska jer nece se izvuci maksimum,medjutim milose mislim da i tu ishrana nedoprinosi toliko ako grla nemaju genetiku,ja te kapiram ali ti skrecem paznju na takav rad neocekuj neke rezultate pre par godina,to sto si kupio i sto ces kupiti nemora znaciti da ce biti ekstra kada se ojagnje,iz nekih svojih iskustva gde sam kupio i ja ali vise 29 komada ukupno od tri odgajivaca ali ipak danas imam 28 posle 3 godine iako ostavljam svoje jagance isto,sto se tice rezulttata ipak mislim da se sa ok ishranom dolazi do solidni rezultata djaba forsiranje ako grlo nema genetiku ti hranis ko lud a ono samo debelo i tu nema sta

Enes kod tebe je stvar drugacija nego kod milosa iako mislim da je i on previse njima dao
ti si na planini gdje zima traje 5-6 mjeseci i neuspjivaju zitarice ali zato ima pase a kod milosa obrnuto ali niucemu ne treba pretjerivati

@ernes 89
A kako vrati debela ili predebela ovca?

Debelu ovcu uvijek mozes prodati, debela ovca ce dobro hraniti u sebi jagnje kad se omrce, debela ovca je zdravija od mrsave i krajnji zakljucak od debele ovce uvijek imas koristi, svako ima svoje misljenje a ovo je moje, ne znam jesi nekad vidio u ovo doba godine preslabe ovce tj. premrsave i slabe jaganjce taj covjek od njih nema ni soli jer im nije davao dovoljno hrane a covjek koji je davao puno ovce su i vratile puno u to sam sto posto siguran barem su takvi rezultati kod ljudi sto drze moju rasu ovaca.

zdravo momci! Evo me opet da malo "uskocim", radim puno pa nemam vremena da pisem. Kad sam poceo da citam neke teme na cetu o ciframa priplodnih grla kad nisam pao na ledja. Svaka cast svakom, ali (bar ja tako mislim) dati za ovcu tolike silne pare kad se SIGURNO moze naci izuzetno grlo za duplo, troduplo manje para. Jer ovo nije svicarska pa se se mjesecni prihodi broje sa hiljadama. Hajde sad sta ovca koja kosta 5000 eura moze toliko dati da opravda svoju cjenu! Ne bih sad htio da ovaj moj post bude pocetak prepucavanja.Iznio sam samo svoje misljenje. A opet da spomenem ishranu. Naravno, ovce se moraju dobro hraniti. Ali one ce biti debele i kad im se da dovoljno, a nema potrebe i toviti kao guske. Jer ako je recimo ovci potrebno 3 kg sjena dnevno, 200 grama zita da bude zdrava i debela, a eto ja bih joj dao 4 kg sjena i 400 grama zita, zasto onda im stalno trpati u jasle. Jer to onda nije ni 3, ni 4 kg, vec 5, 6 ili ko zna koliko. Ta ovca ce vrlo brzo pojesti samu sebe. Nece moci jagnjad pokriti sve troskove. Ali kako god, mnogo pozdrava za sviju na forumu! A ko slavi sutra Djurdjevdan neka u miru, zdravlju i veselju proslavi:ppozdrav:

Pre 3 dana mi otrovali kuce , danas 4 ovce , sve zbog politkih partija :sjasi:
Debelu ovcu uvijek mozes prodati, debela ovca ce dobro hraniti u sebi jagnje kad se omrce, debela ovca je zdravija od mrsave i krajnji zakljucak od debele ovce uvijek imas koristi, svako ima svoje misljenje a ovo je moje, ne znam jesi nekad vidio u ovo doba godine preslabe ovce tj. premrsave i slabe jaganjce taj covjek od njih nema ni soli jer im nije davao dovoljno hrane a covjek koji je davao puno ovce su i vratile puno u to sam sto posto siguran barem su takvi rezultati kod ljudi sto drze moju rasu ovaca.
Dragi moj ti il neznas staje debela ovca il nepoznajes ovcarstvo , Debele ovce najcesce stradaju od ketoze i drugih bolesti jetre , zbog velike kolicine loja daje samo 1 jagnje a cesto ostanu i jalove tako da debela ovca nije rentabilna , ovca netreba biti debela , netreba biti ni mrsava treba da je malko vise od osrednje i nista vise , na ovu temu o priplodnoj kondiciji bi mogo jos mnogo da napisem , od komplikacija prilikom jagnjenja , konstrukcije kostiju i ......... al ovcari vec sve to znaju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh