Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I da,ENTI,owo nije nista licno,ja tebe gotivim skroz,dobar si decko skroz,ali imas taj SWERCERSKI GEN,dusevna ti hrana da otkines makar malo,ja to razumem i znam da ti nikada neces propasti u bilo kojem poslu,bile owce,bikovi,avioni kamioni!

Do pogodbe ciganski od pogodbe bratski , e to neverujem da cu nekad dozvoliti.
Volim kad dodje cika velje kod mene kuci , pa popijemo pice pa onda gledamo robu pase pase , nepase nepase a ako mu netreba on ne dolazi .
Ovi svrceri kojima je prva rec znas netrebami trenutno al ajd da vidimo jos ne planiram da trgujem sa njima jer ...... ciganski do pogodbe ne prolazi .
Svinje sam nosio sa aut prikolicom u umcare sa autom koji je tad imao tek 4500 km u dve ture (pred macvansku bunu) jase za svoje trziste borim

Ako se dobro secam mi smo se oko cene, maticenja i kilaze bili dogovorili? Nemoj sad da svaljujes na mene ono sto nije bilo do mene, vec do tebe... To ako neko placa i moze da plati ovna 300-500 ili 5000 evra ne znaci da treba i da mogu i ja da ga platim toliko nekome on vredi te pare i isplatice mu se se ja sam ti rekao koliko maksimalno mogu dati i sta sad. Ako mislis i smatras da sam te ucenio onda ja se nikad vise na ovom forumu oglasiti necu, pokricu se po usima i neka ti bude, al nemoj mi taj rad da sam ja los covek iz okola a neko drugi je dobar jer je ispostovao sto si mu trazio. Nije cena ono koliko mislis da nesto vredi vec za koliko se prodaje.

A najvise sam mrzeo kad odem kod nekog da kupim jagnje i pitam posto,a on me zagleda,osmatra,pokusava da proceni jesam zagrizao i kaze:'pa ne znam,vidis jagnjad su..pa tu sijaset hvalospewa..pa tuc,pa muc..pa cena da se useres',brate mili twoja roba,odgovori odmah,sta me pripremas pola sata,kao da ces reci da sere zlatne brabonjke pa je zbog toga takva cena.

---------- Poruka napisana u 22:58 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------

Sine Dragane,sta ti je,covece,ja brate uwek pričam direktno,nikad izokola,nisam rekao da si los covek,niti da si me ucenio,nego ti si se postavio kao da sam ja doterao na pijacu nekog krlju,ja te razumem,jer ti nikada nisi kupovao jagnje od nekog ozbiljnijeg odgajivaca W rase!

e pa posto teras priplodna grla na pijacu i ja bi tako se isto postavio,prvo bi pomislio ako je dobar sta ce na stocnoj pijaci,kao i kolega,zato deki opravdano sve

Dejo upravu si i ja sam za priplod uzimao ovnove koji su me izlazili pa cak i po 6-7 eura kg ali ne zalim jer vratilo mi se to petoduplo dobio sam ekstra jagnjad za priplod, a isto tako i ja kad prodajem rasne ovnove tako se krecu i nikad se niko nije zalio cak se ljudi kasnije i zahvaljuju sto znaci kvalitet nikad nije skup jedino ako je covjek svercer onda ga nigdje nema kad kupuje skupa grla ali mi koji drzimo za priploda kupovinom skupih ovnova samo unapredjujemo svoja stada, zato jos jednom kazem Dejo svaki tvoj post je za 10.

Pa upravo tako,cena je za onoliko koliko se prodaje,a onakav ovan sigurno se ne bi prodao po ceni od 2,5eu/kg-klanicnoj!Drugo,ja sam ti javio odmah kad me je doticka Maticarka zeznula,i rekao ne moras ga uzeti,a ti nisi rekao necu,nego si hteo ali da ti ga dam kao klanicnu robu,nego nije to bitno,nego ne treba zaliti 20,30,50eu ako vi za nesto procenite da ce doneti napredak vasem stadu!

---------- Poruka napisana u 23:17 ---------- Prethodna poruka je at 23:12 ----------

Soumi to sto su moja prosecna jagnjad izgledala kao vecina priplonih pa zavrsavala na pijaci i raznju to je druga prica!Pravi ovnici nikada nisu isli na pijac,a prodao sam za 10godina 34 komada i nikad mi se niko nije pozalio,Obrenovac,Ub,Pancevo,Pirot,Kula,Loznica,Sabac...!

ma sve je to ok,al ovcu bez pedigrea da je ko avijon neplacam vise od klanicne cene,sa papiricima moz da pricamo o nekoj drugoj ceni,a naravno svako zna svoje,to sto si mu trazio preko klanicne cene po meni nema nikakvu opravdanost osim da si svoju robu cenio kako je tebi bilo drago

Ti si Dejane prodavao za priplod samo ono što bi ostavio i sebi. Neke kolege ne razmišljaju tako. Ko veli sto umatičenih ovaca dvesta priplodnih jagnjića po 150 ili 200evra i da te bog vidi. To u praksi izgleda malko drugačije.

Soumi moje ovce su sve pedigrirane bile,i kod nas ti papir ne znaci nista sto se tice kvaliteta,ja sam imao problem sa sluzbom licne prirode,a videces kad jednog dana budes tetovirao jagnjad kako se to kod nas radi i swe ce ti biti jasno!Ja da se ne zovem Dejan Zilic,mogao bi da umaticim Sarplaninca kao Virtemberga samo ako hocu da ispunim sve 'sto treba'!

Soumi druze nisi u pravu, ekstra ovcu iako je bez papira mozes platiti koji euro vise. Postoji puno razloga zasto neko grlo nije umaticeno iako je cistokrvno. Ukoliko mu znas poreklo a grlo je ekstra ja bih ga uzeo iako nema papire. Papir trpi sve. Dali bih pre uzeo ovcu kao avion bez papira ili solidnu umaticenu ovcu? Ja bih pre ovu kao avion, opet kazem ako joj znam poreklo. Pricali smo o kinologiji, u tom si kraju gde ima dosta odgajivaca pa verovatno znas sta se sve radi i kako se sredjuju rodovnici. Tako i kod ovaca covek prodaje grlo za koje je mozda namestio papir i ti ga uzmes a ovamo si imao bolje grlo bez papira koje bih poboljsalo karakteristike tvog stada.

Soumi,sa takvim stavom o papiricima dalje od pijace mrdnuti neces,pocetnik si pa ne znas bas mnogo o papirima i svemu sto to prati!

papiric?iskreno s njim mozes da se slikas,svako ce ti dat papiric i za 10 eura,idi kod prvog prijatelja koji ima maticena grla i zavrsit ce ti to za dz
dok ne dodju cipovi tako ce bit a i onda ce moci da se hakuje to
vrsno grlo nikad nije skupo i tu je kraj svake diskusije
evo primera biram musko jagnje,njih 2 iz trojke,iste tezine i cene,jednom iskace plecka lomio nogu kao mali ali eksterijerno neuporedivo bolji
ja stao i razmisljam sta da uzmem,na to moje mozganje prijatelj koji je bio tu samo kaze,sine nece on nogom da pari ovce(u fazonu dal si ti corav da je ovaj copavi genetski superiorniji od brata),nema tu razmisljanja...kvalitet nema cenu,njegovi potomci ce tih mozda 50 eura vise vratit vrlo brzo...

Poslednja izmena:
Pa kazao ja Entuzijasti,ewo ti pedigreji oca i majke,idu tu kod sebe i odmah ga umatici na svoje ime kao da si ga ti odgajio i postani slavan a on nesto nije bio voljan!

svaka cast svakome al ovcu bez pedigrea necu da drzim nikad,drugo je sto imam dva mesanca sa krvi bretona bato,ali se ne predstavljam kao neko ko gaji bretone ,bez obzira sto su vrhunski psi,dok sam ih gajio imo sam pedigre za svakog psa,ako sam odgajivac w,onda u stadu necu da imam nista bez pedigrea,svako jagnje cu tetovirati i maticiti,ako je za klanje upisacu ga i prodati po trzisnoj ceni,ako nemogu tako,necu onda nikako,ja sam pobornik legalizma i zakona,samo tako mozemo unaprediti stocarstvo,a to sto neko tetovira i matici kako hoce i stahoce zivi bili pa videli dokle ce moci,jedan kad bude uhapsen i izgubi licencu nece vise nikom pasti na pamet,

Hehe, da ti platim koliko kazes i jos da idem ja da trcim da maticim, jel ima to negde (kod nekog ozbiljnog odgajivaca)? Deki al iskreno izvrces stvari i navlacis na svoju vodenicu, stvarno mi je mrsko da se raspravljam sa tobom a znas i sam kako je bilo od pocetka, po prvom dogovoru on bi me izlazio umaticen oko 150-160 evra meni je to bilo prihvatljivo i jesam ti rekao sta tad osim da sam se slozio sa cenom (da mi je prihvatljivo to, uostalom sam si i rekao tako i cenu i kilazu) i rekao da javis kad dodje ta mamlazkinja, poceo sam se neckati kad si ti poceo odugovlaciti sa preuzimanjem i to se oteglo do kako kazes 80kg plus ne umaticen i da tacno nisam ti rekao da necu vec sam rekao koliko mogu da ti platim jer sam na tu cenu imao i 30setak evra prevoza meni je to u tom trenutku bilo sasvim previse i sta sad. Ni jednog trenutka ti nisam rekao da je kako kazes krlja vec naprotiv, problem nije bio u robi vec u ceni koju ti zelis i ja mislim da mogu da platim...

Tako je Soumi,legalitet na prvom mestu,ipak sam ja bio u zabludi swe ove godine a mozda,voleo bih samo da krene to,pa da se uradi tipizacija krwi pa da önda cujem Soumija!:)

Ma Soumi druze niko ti ne garantuje da si to grlo koje si kupio sa papirima cistokrvno. Eto npr Dekijev primer, nije uspeo umaticiti ovcu, zar ti ne bih kupio od njega jagnje pa ga ti umaticio. Znas i sam da je kvalitet. Opet ti kazem papir sve trpi, ljudi kupe jagnjad na pijaci pa matice kao svoje i upisuju da je ovca ojagnjila po dvoje-troje zenski i da se jagnji svakih sedam meseci. TO sam licno video kod jednog odgajivaca u Bijeljini. I ti ces sutra od takvog coveka kupiti grlo.
Ma kakvo hapsenje, kakvo gubljenje licence, pa evo kerovi se cipuju pa se svasta radi. KAda budes sa Momom ili nekim bretondzijom ili sa bilo kim ko prati 7 grupu pitaj gde je ostenjen Mito di san Mamiliano, da nije slucajno u Miljkovom komsiluku, a prijavljen na Italijansku odgajivacnicu i tamo postao Ch.

Enti nije ovo rasprava ovo je diskusija o paritetu kwalit /cena,a nas neuspeli slucaj se tu samo namesti,ne bih ga ni pomenuo da ti ne ponavljas jagnjad od 65kg sijaju,owo ono,pa se ja tu prönasao jer znam da mislis na mene,ali neces ljudima da kazes,wec okolisas!:)

znam ja to bato znam i za tog psa,al ja kazem da necu to da radim i da me ne interesuje takav vid vodjenja odgajivacnice,nek radi ko kako hoce po svojoj savesti,ovo je zemlja srbija,al ja sam srbin i verujem u nju i nadam se boljim danima,samo tako mogu da zivim i razmisljam,takav sam i sta cu,a da prodam jagnje sutra pa da me neko maze za sto evra,nepada mi napamet,sirot sam ja za mnogo vise,al za sto evra nisam,hvala generacijama koje su pre mene bili domacini,i ne bi da brukam ni sebe ni njih

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh