Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala eness za sve informacije,vidis da sam sa pravom kritikovao Petrova kad je rekao randman 50%.Ipak sam bio u pravu kad sam rekao da je 60%.Jos jednom me bude zvao neko iz Bosne za Idf ,ima tako da ga rezilim da mu vise ni jedna rasa ne padne na pamet osim vlasicke.BRAVO SAMPIONI NAJJACISTE,Iskljucujem se iz teme VLASICKA,nema smisla da sam sebe ismejavam.Oprostite na mojim povrsnim i pausalnim zakljuccima i ako sam nekog podcenio ili nedaj boze uvredio.

Ok je eness89 ima covek, neka ima, sebi ima. Ukupno sa jagnjadima ima 120 ovaca i najbolji je odgajivac a postavio oglas, pa to bih trebalo da se proda bez oglasa. Ne moras nista dokazivati sto se mene tice, meni ni iz dzepa ni u dzep.
Procesljaj malo teme o drugim rasama pa ces videti da su se svi predstavili sa svojim stadima.

Samo sam htio da vidite da imaju ovce i ovnovi od 100 kg i vise :D a opet podvlacim vlasicka nije najbolja rasa ja sam samo rekao njene karakteristike pa ako neki po karakteristikama mogu da zakljuce da je najbolja onda i jeste.

Mirko nema potrebe da se iskljucivas covjece pa budi covjek pa priznaj da si napamet pricao o ovoj rasi eto ima i drugih uzgajivaca da ne mislite da sam samo ja taj koji dize ovu rasu u "nebo" ali ova rasa kad dodje kod nekog ko ni psa ne zna nahraniti onda je to zalost a kod nas takvih ljudi ima najradije da mogu oduzeo bi im svu stoku da je ne pate.

---------- Poruka napisana u 12:41 ---------- Prethodna poruka je at 12:38 ----------

Siguran sto posto ako jagnje ima 33 kg kad se zdere ima od 17-18 kg peceno 11-12 kg sve zavisno od debljine

Imam video juce sam klao jagnje tok deranja i pecenje i zavrseno snimio sam kilazu veceras ce bit video kad prebacim a takodje i siljezica mi se juce ojagnjila Petrovo vidjeet ces sile od kopileta :D

Poslednja izmena:
Opet me vracas ali smo na trenutak,iskljucujem se jer PRIZNAJEM DA SAM NA "PAMET" DISKUTOVAO,IZVINJAVAM SE,dobro cu razmisliti sta da radim sa svojim ovcama,do sad nisam prodavao jagnjad ljudima za koje znam da slabo hrane,od sada NI JEDNO MOJE JAGNJE NECE PREKO DRINE.sto bih nekoga zezao.Karakter mi je ovakav kakav je, zato se iskljucujem iz teme Vlasicka,da ne ispadam smesan,prati cu naravno tvoje postove ali bi ispao takva budala ako se usudim komentarisati.pozzzzz.Nadam se da si me razumeo mada cesto bude da nisi.zelim ti uspesan rad sa stadom i u buduce,i nemoj da sebe demantujes po iznetim rezultatima vlasicka jeste najbolja

sta je sad ovo pa gdje ces idf mjerit sa vlasickoj jesenas sam posjetio stado vlasicke u kojem su bile 2 idf ovce od njegovog druga koji ih je vjerovatno kupio u Srbiji cjena im je bila 185 eura komad vecih ovaca do sad nisam vidio i mogao sam ih bez problema usporediti sa najboljom vlasickom ni blizu idf je ko bure zbog svoje fizionomije i nema dalje

Svjež sam na forumu i prihvaćen sam ljubazno i na tom sam zahvalan.
Nemam iskustvo u odgajanju ni koza ni ovaca, ali mi nešto nije jasno. Zašto je odgajivač kao eness89 dočekan sa ovakvim nepovjerenjem? Ja razumijem njegovu zanesenost jer je mlad, ali nesumnjam da je napravio nekakav uspjeh i to mu daje malo elana (uzeću i da se malo i zanio sa uspjehom). Većina na ovom forumu ga ne bodri i ne daje mu ni moralnu podršku. Okačio je link da dokaže da ima još jedno stado koje on misli da ima kvalitet. Kako sam ja shvatio to stado ne valja samo zato što je taj link u stvari oglas za prodaju! Da te ovce valjaju ne bi im ni trebao oglas.
Uglavnom sam pročitao oko 80% foruma o stočarstvu ali niko nije ovako pogažen kao ovaj mladi momak.
Ne znam da li se samo meni ovo čini.

E jesam corav pa ovo je CHAT,ja uporan da sam u temi travnicka.Petrovo hvala za ovaj post,prezivese mi ovce

Poslednja izmena:
Evo ovako sada ne pisem kao clan nego kao moderator, svi da smirimo strasti i spustimo loptu, diskusija vise nigde ne vodi. U ponedeljak kada dodje kolega Vojvodjanin bice ::jako_besan:: zato da ne idemo u dalji :off_topic:

Jeste li ikad vidjeli da ovan ima pola metra duge rogove ? Veceras ce biti i taj klip moja 4 velikana smijem slobodno reci da ih Bosna nema a cetverooki je jedini covjek koji me razumio ja sam samo htio da vam kazem nesto vise o ovoj ovci 22 mi je godine i nikad mi niko nije davao podrsku ali unutrasnja ljubav prema stocarstvu je pobijedila i guram i ustrajavam, a i ja kazem nema potrebe da vise diskutujemo :ppozdrav:

"::spreman na sve::,nisam znao da u chatu ima oftopicenja
Novi talas poskupljenja stocne hrane(koncetrata)soja na berzi ako sam dobro video 45,90 a kukuruz 21,06 sa tendecijom rasta

Pa razumio te covek koji sam kaze da nema iskustva u ovcarstvu i kozarstvu, u redu je to sto imas i zelis da napreduje u tome ce te svako podrzati, to nije dovedeno u pitanje, ali da imas radman 60% e to ce malo ko poverovati(niko).

Mirko ja kupio kukuruz po 20 dinara, mogao sam i za 19 ali je bio sumljivog kvaliteta, tako da me rast cene kukuruza ne brine, nego me brine kvalitet sojine i suncokretove sacme, posebno suncokretove, sve sam otpad, ljuspice, nigde sacme.

Suncoret je los strasno,a soju preprodavci miksuju sa kukuruzom i kredom-cim vidis da je sitno samlevena bezi od nje

bato87 u pravu ste 100% da nemam iskustvo. Imam samouko iskustvo od 2 godine i dve koze i 5-oro jarića. Sve što pročitam ovde na mene uglavnom utiče pozitivno. Dosta stvari i meni izgleda nestvarno jer i sam želim postići najbolje u ovom što imam. Uglavnom imam prosječne uslove gdje držim ovo svoje malo stado, ali za hranu se ne stidim i ne štedim na njoj. Koze mi nisu baš u top produktivnosti sa mlijekom, ali sam sam shvatio da količina i kvalitet hrane utiče na samu količinu mlijeka koja je meni bitna. Ja kad prilikom muže dobijem 2dl više meni je uspjeh, ali znam šta sam im taj dan dao. Meni je samo neshvatljivo kako natjerati grlo da svaki dan pojede približnu količinu hrane, što meni ne polazi za rukom i ovo nikako da svarim. Znači nemam vrhunske koze ali izvlačim najbolje od njih, a i trudim da nabavim bar dve koje su bolje od mojih.
Imam petoro jaradi od mjesec dana i imaju u prosjeku 10kg, ja ne znam jel to normalno, ali znam da muku mučim sa mlijekom i da ih natjeram da pojedu što više.
Da ne znam šta je radman?

Gradsko sam dijete ali od roditelja sa sela, možda ne znam šta je uspjeh u stočarstvu, ali znam šta je podcjenjivanje mog mišljenja, kao i link ka onom oglasu i podcjenjivanje tog stada.
Nemojte me pogrešno shvatiti ali vi kao mod nemate argumentovano ponašanje i sami podižete tenzije.

Poslednja izmena:
Jeste li ikad vidjeli da ovan ima pola metra duge rogove ? Veceras ce biti i taj klip moja 4 velikana smijem slobodno reci da ih Bosna nema a cetverooki je jedini covjek koji me razumio ja sam samo htio da vam kazem nesto vise o ovoj ovci 22 mi je godine i nikad mi niko nije davao podrsku ali unutrasnja ljubav prema stocarstvu je pobijedila i guram i ustrajavam, a i ja kazem nema potrebe da vise diskutujemo :ppozdrav:
Druze,sta ima od tih rogova od pola metra?jel to neko placa?valjda se placaju vuna,meso i mleko?
Niko nikoga ne napada,i ja sam u istoj situaciji kao ti,generacija smo,istu smo skolu zavrsili,i mene isto niko ne shvata da zelim da se bavim stocarstvom,al to sad nije ni bitno,i kako mene niko na ovom forumu za godinu i po dana ni jednom recenicom nije pogazio?zato sto postujem iskusnije odgajivace,i voljan sam da poslusam druge,sto mi se do sad 100 puta pokazalo kao ispravno,a ti brate samo teras kontru svima,bez nekih dokaza,ne vidim tu postovanje prema nekim ljudima ovde.normalno da svako voli svoje stado,ali nedostatak realnosti cesto dovodi do razocarenja...

View My Video moj prvi dokaz da ovan ima rogove pola metra a o kilazi necu pricati sad sljede linkovi klanja jagnjeta i vaganje

---------- Poruka napisana u 15:06 ---------- Prethodna poruka je at 15:02 ----------

View My Video Sredinom januara se ojagnjio 33 kg

---------- Poruka napisana u 15:10 ---------- Prethodna poruka je at 15:06 ----------

View My Video Po vuni vam mogu dokazati da je mlad ko se razumije vidi a prije nego pogledate ko ne voli krv nek ne gleda ovaj video al morao sam ga napraviti da budem uvjerljiviji

---------- Poruka napisana u 15:15 ---------- Prethodna poruka je at 15:10 ----------

View My Video Postupak deranja jagnjeta.

---------- Poruka napisana u 15:41 ---------- Prethodna poruka je at 15:15 ----------

View My Video Napokon na raznju

Za SARBANCA,ako jagnje pojede za kg prirasta 3 kg sena X 10,00 din=30,00din i pojede 2,7 kg koncetrata od 18%X 33,00=89,10 din sto iznosi ukupno 119,10 din.Podatci su iz uslova tova jagnjadi.Kad uzmes u obzir trenutnu cenu od 250,00 dinara matematika je jasna tj ekonomska logika kako ti rece.Jednostavno tvoje razmisljanje da nesto malo kosta u proizvodnji a dosta donosi na kraju kad prodas ne postoji niti je moguce.Po tom rezonu tovilista ne bi i postojala,jer su ne opravdana.Kada imas jagnje sa dobrom tovnoscu,dnevni prirast,dobra konverzija dobit je neminovna

Poslednja izmena:
Enes jagnje ti je za destke a tek kad se ovako okrece vec osjetim taj miris
da li se jagnje od 25 kg moze klati i ima li iko iskustva sa tako malim

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh