Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sika ja nikad ama bas nikad nisam gledao na covjeka koliko ima ovaca moze imati 200 kmada a nemat pojma veze s vezom a 2 al da bude genije neko ne moze da drzi puno ovaca ali to neznaci da nemoze da zna vise od nekog sto ima daleko vise Sika ti si stvarno iznio lijepo znanje o ovcama vremenom ce jos steci i nauciti kao i svi mi da se razmjenjujemo za informacije ali sto kaze Enes da bi neku rasu upotpunosti shvatio njenu istoriju nastanak karakteristike treba da prodje odredjeno vrijeme ili da posjetis neka mjesta gdje se uzgaja npr. ja nisam imao mnogo informacija o romanovskim ali sam dosta ih proucio i vec sada razmisljam o nabavci :ppozdrav:

Ja stojim iza svega sto sam rekao a volio bih vidjeti gdje sam jedno rekao pa onda se predomislio cisto sumnjam u to........:)

Sutra abd koljem prvo jagnje bratisnji mi kumstvo pa potrudit cu se da snimim a u jednu ruku mi zao malise ali sta bi nije kumstvo svaki dan hehe:ppozdrav:

Moj pocetak

evo i slika mojeg pocetnog blaga i jasala kao sto sam obeco,jasle su na probi,treba da se zatvore sa strane i po vrhu puste tri horizontalne zice da jedu samo u pravcu korita i ne prosipaju,kad ovan ode stize jos pet zenskih jaganjaca i jedan muski da se odgaji po propisima,pa za novu godinu jos deset zenskih i to ce da bude to za ovu godinu ako ne zavrsim objekat pre jedino,al tesko

domacinski nema sta

---------- Poruka napisana u 20:42 ---------- Prethodna poruka je at 20:35 ----------

komsijina koza koja je ojarila 3 muskarca

ovan je dosao prljav i to me nervira al sredicu ga ja za neki dan,ima da bude ko i moje ovcice,slike nisu nesto al jos nisam zavrsio druge jasle,nemogu da stignem od drugih poslova,pa se njih osam malo guraju dok jedu,kad zavrsim druge imace cetiri metra jasle,taman za jos pet lepotica,a pojilicu sam danas postavio opet jer ovan icupo iz zida,udario glavom, al zaboravi da je slikam,morao sam da provucem safove kroz ceo zid i stegnem je,srecom te je ona metalna,inace kad zavrsim objekat ovaj cu da preuredim i koristicu ga samo za jagnjenje,al otom-potom

Mislim da ga je suga napala,cini mi se tako sa slike da mu je krenula opadati vuna sa ledja.ocisti ih od parazita,inace jako lepo izgleda.:ppozdrav:

doci ce lazar sutra uvece koji je vlasnik ovna da ocisti i moje ovcice i njega,posto je decko veterinar,pa da vidimo i da li ima sugu,bio je vezan i izgleda u losim uslovima,ali je hranjen podnosljivo,ovan nije bio u njegovom stadu vec kod drugog kolege isto veterinar,i sad da ponovim opet pa me ispravite ako gresim,bolje drzati deset ovaca ko careve nego sto ko skavle...ja sam mogao da pocnem i sa trideset ovaca jer sam imao hrane i za pedeset,al nisam imo dovolno veliki objekat,sad ga pravim,i nisam hteo da jedna drugoj pi--ju po glavi,i mucim zivotinje,il drzi kako treba il nemoj
slikacu nesto o tome kako covek drzi sto ovaca,blizu jedne parcele gde sam posejao mesavinu trave ove godine,pa da vidite sramotu,na zapadu se za to dobije godinu dana zatvora i placas kaznu do kraja zivota ko kredit,umalo da padnem sa traktora kad sam valjao posejanu travu,ovce pola nemaju runo,celavi repovi,necu ga imenovati al slike ce te videti,on u moje ovce ce morati da obuce skafander pa da ga pustim,a gledo sam ga sa respektom kad mi je prico da ima sto ovaca,jos nemogu da verujem sta sam vido

ubuduce kada uzimas ovnove ili ovce iz drugog stada obavezno u izdvojen deo 14 dana da smanjih rizik od unosenja nekih bolesti jer ovaj ovan koji seta od stada do stada je potencijalno vrlo rizican.

Taj ovan je od proverenog odgajivaca od koga je Milos i kupio dviske(jagnjad) tako da je samo od njega uzeo ovna na 40 dana da ih sada pripati.Inace taj covek je ozbiljan ovcar ima preko 100 ovaca + je veterinar tako da ne bih rekao da bi dopustio da dodje do nekih komplikacija.
U drugim slucajevima se slazem sa tom izrekom. :osmeh:

P.S Ono sto mu je vuna opala na ledjima je verovatno od pojasa (kecelje) ili od markera za obelezavanje ovaca.

Velika je odgovornost uzeti dobrog tudjeg ovna na zajam,i sa aspekta bolesti i sa aspekta iznenadnog uginuca,jer to je ziv stvor,za cas se nesto desi i eto problema.

Bas tako ima ljudi koji su maleri teski,jedan moj prijatelj uzeo ovna i ovan ze zagrebao po kozi testisa na bodljikavu zicu i cap tetanus..i on kaze gazdi da ga plati a ovaj kaze:'tu genetiku ne mozes da platis' i jbg....zato bolje i moj kozorog nego da ja nekom lepotanu titram j..ca i nocu ne spavam misleci hoce ili nece se nesto desiti.

slazem se sa vama da je rizik od bolesti veliki,opet i kad je u mom slucaju ovan doso od veterinara opet ima rizika,a ovnu je opala dlaka od kecelje,mada se meni cini ipak da ima blagi oblik suge,rumena koza,nece miran pa da lepo pogledam,ali zamislite koliko je jevtinije ako trojica imaju po jednog ovna koji nemaju krvne veze ni sa jednom ovcom,i samo vrtis u krug,cetiri godine si miran,

Petrovo,ocigledno bez potrebe eksperimentises,dovoljno podataka ima o drugim rasama da uvidis da su bez veze,zasto bi gubio vreme,kad imas nesto sto je najbolje ili mozes imati.
Sledece pitanje kako si dosao do randmana od 50%,tj sta si odbacio da dodjes do njega,i jeli to po tvom iskustvu ili iz prica drugih

ne to je iz knjiga ali evo primjera koji svi tvrde a i ja sam vidio ako jagnje ima 30 kg zive 2/3 otpadaju i ostaje 1/3 ali pecenog mesa lubinu ja iskreno nisam nikad mjerio

Kad izmeris ti se javi,cujemo se posle 22h imam neke obaveze da ti ispricam sta je randman.veliki pozdrav

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh