Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo niste znali ako odem u off nema veze,u Stragarima sam prosle godine uplatio i odstrelio srndaca 32.12 kilograma,cistog mesa odvojenog od koske je imao 9.84 kilograma,evo sad citam sa uplatnice,i to srndac ko lutka,al manje od jedne trecine korisno,a kad ga gledas mislis ima mesa. . .

Nisam se mislio javljati po ovom pitanju ali evo, morao sam u jednom trenutku jer su mi izjave pojedinih clanova smesne i mislim da nisu samo meni smesne nego svakom ozbiljnijem coveku koji se bavi ovcarstvom ili ima bilo kakve veze sa ovcama. Posto ne volim price cula-kazala nego argumente uradicu to ovako:

Jagnje Vlasicke

Jagnje W

Jagnje Sjenicke

Jagnje IDF

Jagnje R

Jagnje Sarolea

Slike su clanova sa foruma nasumicno izabrane. Slike govore vise od hiljadu reci.

Petrovo druze na koliko si ti farmi ovaca bio koje se ozbiljno bave proizvodnjom priplodnog materijala sem Vlasicke, jesili bio na nekoj farmi Idf, W, Romanovske, Sarolea, Safolka, Teksela? Ja sam sve ove rase video u R.Srpskoj, umaticena grla i u cistoj rasi, a dosta sam farmi obisao i u Srbiji. Na koliko takvih farmi si ti bio?
Niko se nije rodio naucen pa prijateljski savet za tebe ako Mirko(mirkopozega) hoce nesto da ti kaze poslusaj ga naucices nesto korisno to ti garantujem.
Prijateljski pozdrav.

Koliko hrana i nega moze da pokvari i popravi ??? ?
Bilomije jako zanimljivo kad je neko uporedio sjenicku i ildefranse na ispasi i izjavio da ildefrans bolje iskoriscava pasnjake , daje neko drugi izjavio nebi verovao al ovim clanovima verujem , jer vidno isticu znanje i iskrenost na forumu

Rale ja sam rekao za sjenicku i Idf na pasnjaku,jer sam ih takve gledao i bogme cuvao(to nije iz knjige) iako sam bio nekakav mrsimud na toj farmi,jednostavno ne mogu zajedno, sjenicka na hrani nema sansu pored idf ovakav kakav je u Srbiji(a tek onog FR).

Petrovo druze u brzini sam se izrazio mozda kao da te zelim nesto ja zaboga nauciti,IZVINJAVAM SE ni ja ne znam dovoljno.nego sledece
1.pricas o randmanu iz knjige(a indirektno ne prihvatas podatke koje su drugi citali iz knjiga a nisu ni blizu tih o kojim pricate)
2,Pominjem ti randman jer sam oterao bar 2000-2500 jagnjadi na klanicu i prosledio meso od istih u hotel,restoran itd(sa farme agrotornika su pecena jagnjad isla za Rusiju gazdi(Vasilije Micic Putevi Uzice-ima se moze se,besan covek) za rucak, avionom verovao ili ne,ja u pocetku nisam verovao,kazu da je tamo stizalo jos toplo kako su ga pakovali ne znam)nisam trebao ovo pisati jer ce izgledati kao ogromna laz,ali pozoves Puteve i proveris
3.Nisi klao i merio a pricas o randmanu,mozda je randman 55 ili 60 % knjige su od pre par decenija tj podatci ako se potencijal vlasicke tako drasticno popravio mozda je i randman
4.I na sve to sto tvrdis nabavljas druge rase,moram da te pitam jesi li normalan
5.Cesto pricas o raznim rasama,ne u smislu da nesto ne znas nego ih sve poznajes kao svoj dzep a izbacujes podatke iz knjiga
6,drzao sam sjenicku,W,Idf,par meleza sa ROM i o svakoj imam svoje misljenje u uslovima koje sam im ja mogao priustiti-a zarko bih zeleo da imam i vlasicku
7.IMAM PREDLOG da negde na Drini doteramo po jedno jagnje izmerimo randman ispecemo pojedemo i lepo se ko ljudi upoznamo,a ti kad sam budes klao proveri randman a predhodno pitaj nekog strucnijeg od mene sta je randman

---------- Poruka napisana u 23:20 ---------- Prethodna poruka je at 23:18 ----------

8.GARANTUJEM DA KADA BI SE USLOVI NA PLANETI ZEMLJI POGORSALI VLASICKA BI ZA SIGURNO PREZIVELA PRE OD SVIH POMENUTIH JER JE ONO STO JESTE,ZA TO JOJ SKIDAM KAPU

Zaboravih reci da sam pokusao devedesetih i sa cigajom,a imalo se i neke domace pramenke,moja iskustva su ogranicena na prostor i uslove gde smo gajili ovce,sada smo hobisti i nista vise

mirko , ja vam verujem, Samo da me neko pitao ja bi dao pogresan odgovor .
Dovoljno sam dugo na ovom forumu da znam kome treba verovati :osmeh: na jagnjetinu bi i ja dosao , iako mi jeftinije pojesti u kafanu

Petrovo,jel spavas ili citas radove Kajtaza,Hadziosmanovica,Causevica,Paliana,Cankovica itd,samo da znas masa ohladjenog trupa kod pramenki ide u korist zenskih jagnjadi i do 1,8% u odnosu na muska,a gubici na rashladjivanju(24h)su i do 4%

Rale nadam se da cemo uspeti napraviti zakusku na N.S sajmu.Bilo bi lepo da ovi moderatori otvore temu druzenje na sajmu,samo da ne bude kao sa Bikarom:haha:,salim se ko moze nek dodje nadam se i vidjenju sa forumasima iz BiH,RS,HR

Poslednja izmena:
bato ni najdnoj u RS jer ih i nema mnogo ali za vlasicku ti mogu drzati vise od predavanja molim te da me ne napadas ili nesto slicno ja nista nisam rekao za druge rase ja sam samo objasnio kako to ide kod nas i lijepo sam objasnio da nisam mjerio lubinu ali znam koliko se dobije pecenja uzimas sve zdravo za gotovo pa nemoj molim te stvarno ja nigdje nisam rekao da je vlasicka bolje i mesnatija i sa vecim prirastom od idf w sarolea ne naravno i nemojte me vise u ovakve sutiacije dovoditi u kojima ja nisam imao veze

bato ni najdnoj u RS jer ih i nema mnogo ali za vlasicku ti mogu drzati vise od predavanja

Petrovo ti meni drzati predavanje :haha::haha: Svakim postom si sve smesninji i smesniji, nego ti prihvati prijateljske savete, niko se nije rodio naucen, emancipuj se, sta drugo da ti kazem. Niko te nije napao nego ti dao savet ako ti neces da prihvatis tvoja stvar.
Toliko od mene!!!

za vlasicku podvlacim

---------- Poruka napisana u 09:05 ---------- Prethodna poruka je at 09:04 ----------

niko se nije rodio naravno ni ja ni ti kod mene je bila tradicija i danas je drztati ovce pramenke ja o njima mnogo vise znam

Ma ne mozes ni o njoj i ja sam odrastao sa njom, a od pre nekih 7 godina presao na W.
Nego evo organizuje se druzenje u NS na sajmu, ako Bog da, pa dodji i ti da se druzimo i da nam odrzis krace predavanje o vlasickoj na osnovu tvog iskustva jer mnogi clanovi je nisu videli uzivo,

e to drugari moze samo nemogu da dodjem iz vise razloga ali nadam se da cemo sjesti jednom pa ima da zakoljen najboljeg janjaca i da uz rakiju i bijelo vino sve to zalijemo jer ovim nebulozama nikad kraja

Bato mozda Petrovo nije kompetentan toliko za vlasicku, ali polako ide vrijeme ja cu vam svima dokazati da je randman jagnjadi 60 %, da ovnovi imaju preko 120 kg i ovaca ima po 100 kg, mislim da ni jedan clan na ovom forumu se nije predstavio kao ja postavio slika u album napisao sve o sebi stavio video klipove iz prakse tj. licno gdje sam cuvao ovce napadate Petrova a da vidimo vase a ewo jedan link najboljih pramenki u BiH gospodin se zove Pero ako ti nije zao kredita nazovi ovog gospodina i pitaj koliko mu jagnjad januarska imaju kila, koliko su mu ovnovi teski, koliko je ova ovca na slici teska gdje se i on vidi pa ces cuti rezultat

http://www.pik.ba/artikal/2267250/ovce-i-janjad/ ewo udji ovdje i saznat ces od najkompetentnijeg stocara s vlasicke regije sve ovo o cemu ti pricam, a Sava stalno govori ove ovce u literaturi ovakve onakve, knjige stare po 50 godina pa logicno da se dosta toga promijenilo, jesi nekad negdje procitao ako je otac visi od majke njihovo dijete u 90% slucajeva mora biti vise od njih oboje taka je i kod ljudi i kod zivotinja sto slijedi logican zakljucak za 50-ak godina vlasicke ovce pazljivom selekcijom su dobile dosta na krupnoci.....:D

Ok je eness89 ima covek, neka ima, sebi ima. Ukupno sa jagnjadima ima 120 ovaca i najbolji je odgajivac a postavio oglas, pa to bih trebalo da se proda bez oglasa. Ne moras nista dokazivati sto se mene tice, meni ni iz dzepa ni u dzep.
Procesljaj malo teme o drugim rasama pa ces videti da su se svi predstavili sa svojim stadima.

Petrovo@Ukoliko ti je problem da dodjes u NS i da se vratis za jedan dan evo ja se obavezujem da ti nadjem prenociste u NS da mozes komotno doci na sajam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh