Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

---------- Poruka napisana u 17:31 ---------- Prethodna poruka je at 17:31 ----------

Znaci ova rasa se razlikuje od odgajivaca do odgajivaca,hvala na informaciji.A i kako petrovo onda kazes da u Bosni nema jagnjadi za novu godinu kada se enesove ovce jagnje leti i u jesen?

ima neko predlog sta da radim,ovan koji je stigao za priplod peti dan ne skace na gviske,jede kao lud,adaptirao se,priso je i da ga pomazim,ovce takodje jedu lepo,imaju uvek so pred sobom,nesto ipak ne stima kako treba

Sika prijatelju ti imas 2-3 ovce i grupises i uzimas sebi za pravo da si kompetentan da znas sve ja sam ti rekao da se ovce koje izdvoje oganjaju i jagnje 2 puta u 3 godine ostale se ne jagnje zato sto se muzu i nisu ovnovi citave godine u njima......a naravno da se svaka rasa razlikuje od odgajivaca do odgajivaca pa ni Vitenberg ovce nisu iste kod svakoga neke su bolje neke slabije a takodje neke daju bolje rezultate neke slabije.....

ima neko predlog sta da radim,ovan koji je stigao za priplod peti dan ne skace na gviske,jede kao lud,adaptirao se,priso je i da ga pomazim,ovce takodje jedu lepo,imaju uvek so pred sobom,nesto ipak ne stima kako treba
Vidi,isto je mene brinulo,pa je ispalo da sam se bez razloga zivcirao.pogotovo ako je mlad ovan u pitanju.on ce ovce omrakati kad one zatraze,a dviske ce ti najverovatnije zatraziti u sezoni najranije krajem jula.svi su mi rekli da se dviske retko pare prvi put van sezone.jel su bile ovce bez ovna bar mesec dana?

mlad ovan nije toliko agresivan kao stariji zato je bolje ubaciti ovna od 3 godine dobro nastrojenog ali i mladi je vjerovatno neku opario samo po noci najvjerovatnije

prvi put su videle ovna u zivotu,a prihvatile su ga bas lepo,bez obzira sto ih je prvi dan udarao,videcemo,i meni su rekli da dviske tesko van sezone,bas cu da vidim kako ce da ispadne,pa cu pisem,a sutra konacno i da ih slikam,ali hvala savo

Merio jagnjad stara 31 dan(dva muska inace rodjeni kao trojke) jedan 16 kg(0.4kg) drugi 14,5(0,36),i Dvoje 29daana(musko i zensko-dvojke)muski 16,5kg(0,403) zenka 13,5kg(0,3)inace ovca je odbila muke zive,Inace ovce jedu livadsko seno i po 0,7kg koncetrata,a jagnjad pocinju koncetrat i seno,njih 15 pojedu dnevno 1,5 kg koncetrat.

Interesuje me da kupim 10 tak jarica neke rase koza koje su visokosmlecne.Ako neko moze da mi ostavi broj ili link gde mogu da nabavim te jarice.Unapred hvala.

enesss89 sinoc sam otisao sa sikom u kafanu na klopu i neko pice da se upoznam i popricam sa momkom,i moje iskreno misljenje je obzirom da momak ima 19 godina da zna i vise nego bi trebalo za svoje godine i da moze drzati predavanja vecini u nasem kraju i to od genetike,do ishrane i.t.d.i da radi mnogo vise za ovcarstvo nego vecina sa kojima se ja druzim,i koje interesuje samo korist,al da nepricam o tome,cucete vec ako bude rezultata,a to sto ima malo ovaca videces ga kad zavrsi skolovanje i bude mogo sa dedom da bude na imanju,a i nebitno je koliko ovaca imas koliko ja znam barem za ovaj forum,i netreba nikog potcenjivati zbog toga,i sta mi znaci sto ovaca ako nemam vrhunske uslove bolje deset da drzim i da zive ko carevi nego sto ko skavle,al opet citajuci tvoje postove verujem da nisi imao nameru da ga podcenjujes,nek je nama ovakve omladine i de ce nam biti kraj...

Jebi ga, fallio sam temu. Moj prethodni post bi trebalo prebacit na Odlucivanje, uzgoj i ishrana janjadi. Eto posla za admina :ppozdrav:
Izvinjavam se jer citajuci postove mislio sam da se nalazim na temi ishrane janjadi.

enesss89 sinoc sam otisao sa sikom u kafanu na klopu i neko pice da se upoznam i popricam sa momkom,i moje iskreno misljenje je obzirom da momak ima 19 godina da zna i vise nego bi trebalo za svoje godine i da moze drzati predavanja vecini u nasem kraju i to od genetike,do ishrane i.t.d.i da radi mnogo vise za ovcarstvo nego vecina sa kojima se ja druzim,i koje interesuje samo korist,al da nepricam o tome,cucete vec ako bude rezultata,a to sto ima malo ovaca videces ga kad zavrsi skolovanje i bude mogo sa dedom da bude na imanju,a i nebitno je koliko ovaca imas koliko ja znam barem za ovaj forum,i netreba nikog potcenjivati zbog toga,i sta mi znaci sto ovaca ako nemam vrhunske uslove bolje deset da drzim i da zive ko carevi nego sto ko skavle,al opet citajuci tvoje postove verujem da nisi imao nameru da ga podcenjujes,nek je nama ovakve omladine i de ce nam biti kraj...

Ne ne omalovazavam Siku nego sta god ja i Petrovo napisemo za vlasicku ovcu on se ne slaze, ja sam laik sto se tice drugih rasa ali na ovom forumu sam dosta procitao i saznao zato sutim necu nikom da pricam jer nisam kompetentan, to da je Sika kompetentan za druge rase i da zna puno uvjerio sam se jer dao je ljudima dosta korisnih savjeta i to pozdravljam svaka mu cast, ali za ono sto ne drzis ne mozes pricati jel tako. A i ja sam student i stizem sve preko ljeta nabavim covjeka da bude sa mnom a preko zime majka i otac mi malo pomazu ali oni su u firmi i jako malo mi pomognu.A ako hoces reci cu ti ja jedan savjet jer vidio sam da pises za ovna gledaj uvijek da pustas starijeg ovna u ovce jer siljeg puno ganja ovce i rijetko mu staju, slomi se jadnik dok starijem ovnu ovca koja se ganja sama dodje milion puta sam se uvjerio u praksi......:)

Mladi ovan kao i stariji ce isto napravit svoj poso. Jedino sta se boji svega i kad drma, drma uglavnom nocu.
Sta duze drzis ovna za rasplod, slabije iskoristavas genetski potencijal.

Koristis najbolje od najboljih potomaka. Ubacujes ih u rasplod prve dvije godine, ostavljas one s najboljim genetskim karakteristikama i tako redom s njihovim potomcima.
Normalno uvjek voditi racuna o krvnom srodstvu.

Spensi ubaci siljega u ovce koje se ganjaju i ovna od 3 godine, siljeg ce se slomiti letajuci za njima dok starom ce same doci......heh to prvi put cujem ovan sto je stariji sve su bolji potomci, imam ovna sad ce mu 4 godina ganjao je i prosle i pretprosle godine ovce ali ove godine su mu najbolji janjci tako da ce ostati i ove godine.

---------- Poruka napisana u 11:13 ---------- Prethodna poruka je at 11:10 ----------

Sticaj okolnosti je da siljeg ganja po noci to nije pravilo a to da ce napraviti isti posao naravno da hoce ali provjerio sam to u praksi da od siljegova slabi jaganjci budu.

Ne razumin kakve veze ima starost ovna sa kvalitetom janjadi ? Mozda su stariji i kvalitetniji spermici :)

Moje misljenje je da su dosta kvalitetniji, jer 90 % ovnova sto se pokvari to im se desi u prvog godini zivota i onda ga mozes samo pod noz ni za sta drugo ne sluzi....:)

Sika prijatelju ti imas 2-3 ovce i grupises i uzimas sebi za pravo da si kompetentan da znas sve ja sam ti rekao da se ovce koje izdvoje oganjaju i jagnje 2 puta u 3 godine ostale se ne jagnje zato sto se muzu i nisu ovnovi citave godine u njima......a naravno da se svaka rasa razlikuje od odgajivaca do odgajivaca pa ni Vitenberg ovce nisu iste kod svakoga neke su bolje neke slabije a takodje neke daju bolje rezultate neke slabije.....
Trenutno imam 2-3 ovce ali to ne znaci da ne znam po nesto o ovcama.Uzgred drzao sam ja i 40 komada ali dobro nebitno.
Ja nista nisam komentarisao iznosenjem nekih mojih zakljucaka u vezi vlasicke pramenke nego ISKLJUCIVO ono sto sam procitao i naucio od tebe i Petrova o ovoj rasi.
Samo mi nije jasno kako sami sebi po nekad uskocite u usta tj. na jednom postu napisete jedne podatke a na drugom postu druge koji nemaju veze sa onim predhodnim,ako bas hoces mogu se potruditi i napraviti listu podataka koji su izneti u poslednjih 10-15 dana a koji kasnije,ali bolje da to ne radim veruj mi. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh