Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro jutro,u Pozegi vec pola sata sneg pada kao da tek pocinje zima pahuljice ko tacna od solje,a juce sam se kuvao od vrucine.

Petrovo Pokusavam naci snimke sa farme na Zlatiboru gde su ovce bile vani kad god nije bilo snega,kao sto rekoh 700ha to mu dodje 2x3,5 km,pasnjaci na Zlatiboru su daleko oskudniji nego na Vlasicu,ili Sarplanini(gde je trava do kolena)ili Staroj planini,jer je suvlja klima.Vecinu snimaka sam upropastio ali iskopacu vec nesto.W je na primer ovca pasnjaka,i u Nemackoj se tako i gaji koliko ja znam

"bro jutro ljudi.Kod mene pada kao da je januar...to me je odmah inspirisalo pa sam stavio da se kuva kiseli kupus sa steljom:svinja::haha:, krcka se,mirise ceo komsiluk.Kad bude pri kraju stavice zena proju da se pece,dobra rakija i ~ko prezivi neka prica!:haha: Nedelja je ionako se nista ne radi,pogotovo ne na ovakom kijametu(po ovakom se i sahrane odlazu :haha:):ppozdrav:

Pasnjak u prolece ako se moze nazvati pasnjak,ali Idf daleko bolje napuni burag od Sjenicke jer pase redom i ne bira,a leti po velikim vrucinama ne trazi skloniste/hladovinu dok se ne najede-slazem se sa Petrovom da su planinski pasnjaci najkvalitetniji.Morate priznati da su ovce u ekstra kondiciji posle zasusenja u rano prolece,cim popusti jutanji mraz napolju su.

Na zalost vecinu snimaka sam upropastio,telefon unisten kartica iz aparata slomljena i eto,evo jedana gde ovce "spartaju"po nepreglednim pasnjacima,nasih jedno 700 ha i drzavnih 2000-3000 hiljade,dokle su htele one su pesacile,samo sto idf cim se napase legne i preziva pa je kombinacija idf i sjenicke u stadu bila losa jer sjenicka ceo dan zeva bez veze a kad ugreje trk u sumu .Stojim iza toga da idf daleko bolje koristi pasnjak od pramenke(mozda i najbolje od svih rasa) i nema potrebe da dugo pesaci kao sto rekoh brzo pase i ne bira.

Mirko fotografije su prelijepe, kako uvijek imam osjecaj da se ja i ti prepiremo hehe pa stocari smo obadvojicca i treba nam biti dika sto imamo sve ovo ja volim vlasicku a ti volis W i hvala bogu uspijevamo :D

A kod mene snijeg 5 cm napadao od sinoc...

Mirko fotografije su prelijepe, kako uvijek imam osjecaj da se ja i ti prepiremo hehe pa stocari smo obadvojicca i treba nam biti dika sto imamo sve ovo ja volim vlasicku a ti volis W i hvala bogu uspijevamo :D

A kod mene snijeg 5 cm napadao od sinoc...

Imas totalno pogresan utisak,ja volim IDF a ne W,ne prepiremo se samo kazem da nisi upravu u nekim stvarima,daleko od toga da imam lose misljenje o vlasickoj ili ne daj boze o tebi,za sigurno ima vece sanse da prezivi u surovim uslovima(logicno):ppozdrav:

Mirko super slike kondicija ovaca odlicna idf bolje koristi pasnjake sigurno jer za njega je sve jestivo ali pramenka moze da brsti u ssumi kad je zima kuli koru jede kleku jelu ili smrcu ja svojim ovcama donosim namjerno iz sume a stariji su mi pricali da se ovcama prije nije davalo sjeno tek da se ojagnje vec su se tjerale u sumu i brstile kleku i vresinu

Ja sam zimus davao cetinu svojim ovcama otjeram im i nasjecem grana pojedu sve samo ostane debela grana, bude im kvalitetnija vuna od cetine.

E ovako drzati ovu rasu ovaca i vlasicku citavu godinu pa onda usporedi koja ce dati bolje rezultate.......a interesuje me muzu li se preko ljeta ove ovce ili se odmah zajalove nakon sto im se janjci prodaju ? :D

hoce li neko nesto da me posavetuje vi ste ljudi iskusni. koza mi ojarila dva jareta prveskinja i sad nece da ih primi na sise. u cemu je problem i kako se to rasava

Eness Ti se stvarno pravis da nista ne razumes,ili stvarno ne razumes jel ja pricam spanski?Ili me malo zekis?
Aj da ti ponovim jos jednom-Ovce su tokom CELE godine bile na pasnjaku,kad kazem tokom cele godine mislim i na zimu kada je bilo prilike,tj nije bilo snega,plodnost je bila u proseku 1,6-1,7 po jednom jagnjenju kod Idf ,uz 40% vansezonskog parenja,jagnjad su tovljena i isla za potrebe Hotela i resttorana u vlasnistvu iste firme,Sjenicke su se muzle prve godine nastanka farme kasnije nisu,sjenicka se melezila sa IDF i jagnjad isto isla na klanicu(da jednom pustis tovnu rasu na vlasicku da bi dobio KLANICNU JAGNJAD promenio bi misljenje),inace pre formiranja farme postojala je zadruga koja je sezonski skupljala ovce i pravila sir i susila stelju dok je za to imalo trzista,susila se i govedja prsuta od volova utovljenih na istim pasnjacima.U medjuvremenu puce drzava pa sad i mi i vi jedemo uvozni otpad.Nadam se da si sad skontao,ako nisi e to je vec:sta:,Uzgred Idf je za intezivan uzgoj a pasnjak koristi bolje od pramenke
Sa prve slike se vidi na nekim X(crvene boje) to su ovce za skartiranje a na dve(jedna u sreduni jedna na vrhu)se vidi veca fleka zelene boje e te su se parile, ovnovi su tada ubacivani pred sezonu sisanja za stimulaciju a kad se osisaju idu svaku noc medju ovce(prolece vidi se sisanje u toku),posto je ovo samo deo od 500-600 ovaca koliko ih je bilo,vidi se jedan deo.

Poslednja izmena:
E ovako drzati ovu rasu ovaca i vlasicku citavu godinu pa onda usporedi koja ce dati bolje rezultate.......a interesuje me muzu li se preko ljeta ove ovce ili se odmah zajalove nakon sto im se janjci prodaju ? :D
Kupio moj stric 6 malih jagnadi pramenke,ovna je zaklao sa tacno godinu dana starosti i taj ovan nije imao ni grama vise od 82 kg.A,hrani bolje nego ja,znaci samo lucerka i seno i dva puta dnevno mesavina zita i kukuruza.i opet sad prodaje sve ta zenska grla,ostavlja meleze w i cigaja i kupuje od mene w ovnica.objasni mi zasto to covek radi?
Ovce se ne muzu jer je muza dodatni trosak,ovde je situacija takva da je stalski uzgoj tovne rase najisplativiji iz vise razloga:
1.pasa je skupa,ili ti zahteva ceo dan ili dobrog cobana kog naci neces
2.muza je skupa jer oduzima vreme,i zahteva trziste za sir koje u Backoj nije trazen proizvod,bar ne mnogo
3.pored ovcarstva mozes da se bavis i nekim drugim poslom,naravno to nam odgovara jer smo svi prinudjeni da svastarimo.
4.ovde se ceni brzo uhranjeno jagnje,znaci mlado,a mesnato,to je gotov proizvod,plasira se,ovce se zasusuju i krece sledeci ciklus.to je produktivnost,ti druze znas dobro sta to znaci.
Ne sumnjam da se tebi vise isplati vlasicka,ali na ovom trzistu za nju nema mesta.:ppozdrav:

ove slike su divne majstore...
posto drzim sjenicku i texela ovo za pasu samo potvrdjujem da po vrucini texel bolje pase a sjenicka samo pred noc i u zoru...

Ne bi se slozio da je pasa skupa sa savom ne kosta nista bar kod mene a do pola leta kad ima trave je dovoljno sat i po ujutru i toliko uvece da tako je i u jesen kad ima obilje sveze trave.Leti isto samo malo duza pasa.A ispasa je moguca i zimi na sneg neposecena kukuruzovina kupinari naravno uz dohranu i da postoje uslovi za to.Sve to za dzabe.Bog dao.

Mirko jedno ti mogu reci da su Ozren i Zlatibor po izgledu i prirodi dosta slicni a evo i koja slika

---------- Poruka napisana u 12:11 ---------- Prethodna poruka je at 12:03 ----------

---------- Poruka napisana u 12:13 ---------- Prethodna poruka je at 12:11 ----------

Ozren mozda,ali planine i podrucja koja sam pominjao se znacajno razlikuju,Zlatibor je u julu,avgustu i do polovine septembra u pravom smislu reci zlatan,sve pozuti tj.osusi se trava,pa dobije zlatnu boju i vidi se svaki kamen,dok npr Sarplanina kada sam bio 2007 u mesecu avgustu je kao iz bajke trava do kolena ne vide se ovce koliko je bujna,Stara planina takodje.Ovi delovi gde si slikao smrce/smreke su sigurno vlazniji tereni od onih gde raste crni bor

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh