Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Taj sta je kupova ovce pozitivne na brucelosu je kao prvo budala, a kao drugo bi ga trebalo u zatvor stavit !
Nije on nista rizikovao, on je iskoristio ne funkcioniranje drzave i sanitarne sluzbe, te zivotinje koje su trebale biti eutanazirane i placene od strane drzave, kupovao po jeftinoj cjeni.
Ocito ni sam ne zna s cim se igra. Stoj daleko od njegovih ovaca, pasnjaka i stala, a pogotovo mljeka i sira.
Pozdrav.

---------- Poruka napisana u 14:30 ---------- Prethodna poruka je at 14:28 ----------

@cetverooki - nije ti za potrebu riskirat i uvalit bolest u tvoj uzgoj. Koza se moze dovesti u red bez problema, ali trosak je veci od vrijednosti.
Pozdrav.

Taj covjek je kupio navodno zarazene ovce ja mislim da je bruceloza izmisljena na nasim prostorima samo da se iskorijeni Dubska ovca u to sam uvjeren sto posto, ubijane su samo najbolje ovce i ne razumijem kako se neko moze razboliti kraj koga ovce samo prodju a ja koji sam ih jagnjio nije mi nikad nista bilo i ima primjera jos ljudi normalno je da ovce krepaju uvijek je bilo bolesti pa mora od necega krepati to je samo izmisljeno da uberu pare...

Nije izmisljena.Ubijane su one koje su bile pozitivne.Simpromi su vidljiivi samo kod akutnog, dok bruceloza u subklinickom obliku je "nevidljiva". Samo za informaciju bruceloza je 1-2 % smrtna bolest. Ne razboli se onaj koji prodje, nego onaj ko je u kontaktu s ovcama narocito prilikom pobacaja ili jagnjenja, onaj ko konzumira svjeze mljeko ili sir od svjezeg nekuhanog mljeka do 6 mjeseci starosti.

@spensi , zahvaljujem. Zahvaljujem se i svima na komentarima. Nemam namjeru uzeti tu kozu kao ni volju da je ljecim. Koza mi treba ali cu biti strpljiv i cekati pravi trenutak.
Sve je ovo bilo na edukativnoj osnovi, cisto da i sebe malo preispitam.

Taj covjek je kupio navodno zarazene ovce ja mislim da je bruceloza izmisljena na nasim prostorima samo da se iskorijeni Dubska ovca u to sam uvjeren sto posto, ubijane su samo najbolje ovce i ne razumijem kako se neko moze razboliti kraj koga ovce samo prodju a ja koji sam ih jagnjio nije mi nikad nista bilo i ima primjera jos ljudi normalno je da ovce krepaju uvijek je bilo bolesti pa mora od necega krepati to je samo izmisljeno da uberu pare...

http://www.fmpvs.gov.ba/texts/238_157_s.pdf
http://veterina.info/index.php?opti...ruceloza&catid=25:bolesti-prezivara&Itemid=46
http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mps/Documents/Program suzbijanja bruceloze.pdf

Kolega bato ja nisam rekao da bruceloza ne postoji kao bolest nego da su je u srednjoj Bosni izmislili samo da bih iskorijenili Dubsku pramenku, de mi objasni ovo dolazili kod mene vaditi krv nisu nista nasli zarazeno ja dao 10 komada rodjaku samo da ih zovne da izvade ponovno krv i sta je bilo 3 zarazene, vracam ovce ponovno u svoje stado u jesen se vadi krv ni jedna zarazena ako hoces reci cu ti ime veterinara ovako javno koji zna za taj slucaj.....takodje cu ti reci da su ljudi prijavljivali stada da im se uniste jer ih nisu mogli drugacije prodati, sve je to bila ekonomska racunica, objasni mi kako je odjednom stalo nema vise bruceloze i ako ja znam da je bilo sakrivanih grla bruceloznih jel ta bolest moze da nestane??

---------- Poruka napisana u 19:41 ---------- Prethodna poruka je at 19:38 ----------

I jos me interesuje posto sam citao kad si zarazen brucelozom ne mozes imati djecu vise, provjereni su ljudi koji su bili navodno zarazeni formirali su porodice i zive normalno, moja citava porodica je jagnjila ovce niko nije bio zarazen nikad ne koristim rukavice ni nista kad mi se ovca ojagnji a ewo zdrav sam i ja i citava porodica i svi ljudi koji nisu htjeli da zarade ustvari oni su mislili da ce zaraditi a vjeruj da sada placu za svojim stadima....

u dosta slucajeva pozitivni nalaz ne znaci da je zivotinja zarazena, ali je potencijalni kandidat i zato se rjesava te zivotinje. U srednjoj bosni je bilo puno bruceloze i dosta slucajeva kod ljudi, a s obzirom da iskorjenjivanje bruceloze kao i njenu kontrolu na odredjenom nacionalnom teritoriju nije lako provest (potrebne su godine strogog drzanja zakonskog transporta zivotinja) i kosta gomilu para, tesko da ce se u potpunosti rjesit.

Prijatelju spensi vec dvije godine niko vise ni ne prica o brucelozi, "oprale" su se pare nema vise bruceloze, eto navedite mi samo jedan primjer u 2011 godini da je nadjeno zarazeno stado, a kako kazes to nije lako iskorijeniti a svake godine se pregledaju stada..

Bruceloza moze dovesti do steriliteta, ali i pobacaja kako kod zivotinja tako i kod ljudi. Ti nisi imao problema sa zdravljem kao i tvoja porodica jer ti stado nije zarazeno. Bruceloza je bila zastupljena kako kod ovaca tako i kod goveda, vrsene su analize kao i vakcinacija. Glupo mi je da pricam javno o nekim stvarima koje znam da su se desavale bar na mom podrucju ali je bilo zarazenih ljudi sa posledicama, nazalost.
U prvom delu svog posta si sam sve rekao, bruceloze je bilo kao i malverzacija. Nije mi jasno ako su kod tog tvog rodjaka nasli grla sa briuelozom kako si ih vratio kod sebe ako imaju hb broj, a morala bih da imaju jer su pregledana, zar nisu odmah eutanazirana?

Vjerovatno zato sta su se "oprale" pare ne prica se ....
Pregled stada kod saniranja zoonoza je najmanji problem. Najveci problem je totalna kontrola transporta zivotinja.
Ako procitas zakonske regulative evropskih zemalja u svrhu iskorjenjivanja opasnih zaraznih bolesti sve ce ti bit jasno.
Pozdrav.

da to naravno ja mislio nesto drugo
ima li sanse da mi se ojagnji siljezica do 20. aprila do kada je bio ovnic njen brat sa ovcama za sada jasno ne naznacuje sjagnjenost

Bato nisam ih eutanizirao zato sto sam se uvjerio da su grla zdrava i mnoga druga stada koja su trebala biti eutanizirana su sada zdrava nakon sto je prosla afera sa brucelozom, a u mom kantonu je problem ovaj, npr ja dam papire od ovaca nekome ko nema markica ni nista i u veterinarskoj samo kaze da su moje ovce tj uz moju saglasnost oni samo uzmu udare markice i naplate 2 KM po jednoj ovci izdaju pasose covjeku da moze provuci u drugi kanton ovce uopste nije bitno porijeklo tih ovaca sto dovodi samo do jednog zakljucka sto vise para to bolje...trebalo bi se tome stati u kraj ne znam kakvo je stanje u vasim mjestima ali nazalost kod nas se ovako radi..

A ne razumim kako si se uvjerio da su grla zdrava i ta ostala stada ?

Pa 2011 godine im vadjena krv i covjek dobio i papire i sve to je pravi dokaz moje tvrdnje da se zeljela iskorijeniti Dubska ovca sa ovih prostora..vise niko ni ne prica o brucelozi nego o tome kako ce poskupiti vadjenje krvi sa 2 KM po ovci na 4 KM bezobrazluk zivi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh