Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sarbanac ti je dao odlican savjet pusti je u pasu nek pase i kontrolisi kako ti je rekao, ako bude puno lezala onda znaj da ju je udarilo vime jer ovcu kad vidis da lezi a sve ostale pasu sigurno nesto nije uredu s njom ili hera ili je nesto boli ja svake godine radim kako je rekao sarbanac i nemam problema malo izmuzes u razmaku 2-3 dana i to je to...

Ludi ajde pomozite, tri koze naletele na neke budjave pogace juce i prekjuce jedva ih cale odjurio sa njih (izbacili ljudi u polje) i od jutros nece da pasu, jednoj danas isla pena na usta... ne prezivaju... dali smo im oko podneva sodu bikarbonu ali jos nece ni da liznu hranu... Sta da im radim?

Znam ja za to nego danas ne rade, do ujutru nek im je bog napomoc. Terao ih djavo to da jedu u stali nece da jedu ni jabuke nit kore od povrca a u polju jedu i skapano i budjavo...

samo jednoj bila i to pre nego sto sam joj dao sodu, sad nema malo zivnule ali nece nista da liznu, dacu im ponovo jos malo sode kasnije i probacu koncentrat sa mlekom da im zamesam pa na silu

Ne daji sustrepen. Ukoliko je doslo do intoksikacije, odnosno trovanja normalno je da se na usta pojavljuje pjena i da je prisutno tzv. mljackanje na prazno. Zivotinja mljacka i "zvace" na prazno. Temperatura moze biti niza od normalne. Ne jede i ne balega.
Sta se tice terapije kortizon, antihistaminik, geomicin retard (dobra doza ),koktel vit.B (kompleks), C i A. Ne davati nikakav koncentrat. Zivotinji dati dosta ciste vode da ima ispred, zatim uzmi bocu vode i u nju rastopi bar 300 grama kvasca, te je zalij na nacin da bocu stavis na stranu usta i lagano malo po malo joj ljevaj u usta s tim da jezik obavezno mora biti slobodan. Ne fiksirati jezik s prstima. Jezik mora biti slobodan da bi normalno gutala. Uprotivnom mozes napraviti stetu.
Dobro je da se zivotinja dosta krece, jer tako se stimulira peristaltika te balega. U tezim slucajevima dobro je napraviti klistir odnosno stimulirat praznjenja crijeva aplikacijom klistira.
Pozdrav.

---------- Poruka napisana u 23:11 ---------- Prethodna poruka je at 23:09 ----------

Sustrepen izbjegavat jer karenza streptomicina je podignuta preko 60 dana, tako da nije preporucljiv.

hvala mnogo na odgovorima, ujutru zovem i veterinara da ih pregleda pa ce mo videti... nadam se da ce sve biti ok

Ne znas ni ti mog komsiju profesora elektrotehnike, covjek sve zna a u praksi ni sijalicu zavrnit ne zna, dobro je ovo sto je spensi rekao samo ga pitam jel primjenjivao u praksi ako se dobro pokazalo da i ja pocnem umjesto sustrepena...:D

Pozdrav Rale, nema nikakve ljutnje :ppozdrav: Kako zivotinje ?

@enesss - Ne znam zasto dajes sustrepen i koja mu je funkcija u slucaju intoksikacije ? Ono sta sam naveo slobodno koristi i nema problema.

Prije par dana davao sam ovcama krompire i isto dvije su pocele da pjene, malo sam ih izvaljao posto su se bile naduvale i dao im po dva kubika sustrepena za 2 sata su pocele da jedu, a hvalaa na savjetu navedeno ce mi takodje dobro doci....pozzz

Dobro jutro momci! Sta mislite da li bi ovce dobile koji kilogram ako bih im davao ujutro i navece po 200 grama po ovci smjesu kukuruza, jecma, prekrupe i stocnog brasna? A ona ovca sto je mrsava puno, sugava, je i jutros nalila kao luda u vime. Pa ne znam da li da izmuzem (juce sam izmuzao), ili da ostavim do sutra.Ali se plasim da ne dodje do upale.

Pre desetak dana pozvao veterinara radi prolecne dehelmintizacije ovaca i jagnjica.Jagnjicima dat i selen , AD3E,par minuta nakon davanja jedno jagnje uginulo .

Dobro jutro momci! Sta mislite da li bi ovce dobile koji kilogram ako bih im davao ujutro i navece po 200 grama po ovci smjesu kukuruza, jecma, prekrupe i stocnog brasna? A ona ovca sto je mrsava puno, sugava, je i jutros nalila kao luda u vime. Pa ne znam da li da izmuzem (juce sam izmuzao), ili da ostavim do sutra.Ali se plasim da ne dodje do upale.

Nemoj je izmuzati dok god se normalno ponasa, tj ako hoce da pase ili ak je u stali ako jede nece joj nista biti tek ako primjetis nesto od navedenog onda je izmuzi ali tako da malo ostavis u vimenu..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh