Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mene nije naljuitlo al zasto da nevjerujes ko nevjeruje pravac Vlasic
nego Dekija nam nema kad on dodje bice smijurije i pisanije:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 19:17 ---------- Prethodna poruka je at 19:16 ----------

a i ja da ubacim koju sliku sa danasnje posjete mom stricu ovnica sam dogovorio

---------- Poruka napisana u 19:27 ---------- Prethodna poruka je at 19:17 ----------

lijevo siljezica stara nekih 13 mjeseci sa svojim bijelim jagnjetom drugo je ovca sa jagnjetom drugo jagnjenje
siljezica je mjesanka majka pramenka otac melez svolenke i romanova druga je cista pramenka jagnjad od oca mjesanca

siljezica sjagnjena ista kao i ova gore vidi se kvalitet i hrana kojom se hrane

ovan slovenac star godinu dana

evo nekoliko vlasicki u pozadini sve mlade ovce do 3 godine

ovca u sredi majka od ovnica koga sam dogovorio mozete vidjeti duzinu vune duzinu cjele ovce ali i kilazu koja nije mala i zanemarljiva stim sto ovnic joj sisa

---------- Poruka napisana u 19:40 ---------- Prethodna poruka je at 19:34 ----------

evo ga ovnic u sredini njega sam dogovorio

njegov otac melez slovenke i romanova

ponovo on

jagnje i jedna siljezica melezanka pramenke ovna meleza sl rom po meni najvise povukla krvi romanova kao i jedno jagnje crno sa cvjetom na klavi

Ako Bog da bice ovnic dobar za priplod! Sad fino izgleda! Jutros mi jedan ovnic sepa, blizanac. Sinoc su kao ludi skakali po boksu. pa je mozda od tog, jer mu je mozda noga upala izmedju letvi ograde, ili ga je onaj veliki ovnic izudarao, par puta sam vidio da ih udara. Pregledao sam mu nogu, nije kriva nigdje. Pa vjerovatno nije lom u pitanju. A i papak je u redu, prvo sam pomislio da nije stao na nesto. Vidjecu sta ce biti za par dana, nadam se najboljem. Ovce koje su imale sugu sam oparo sugovanom, a stalu ocistio i dezinficirao. Koliko vremena treba da ovci pocne da raste vuna na mjestima gdje je opala, ili bih trebao ih jos koji put okupati?

rast vune zavisi i od temperature
vidi da se ovnicu nije trescica zabila u papak pa sepa
ostali sta mislite na ovce ovna slovenkca i moga ovnica starog 3 mjeseca dogovorenog valja li

---------- Poruka napisana u 20:15 ---------- Prethodna poruka je at 20:09 ----------

moze li mi neko pomoci pokusavam da postavim video velikog formata preko stare opcije ali ne ide zna li neko neki drugi nacin da ga postavim

---------- Poruka napisana u 20:43 ---------- Prethodna poruka je at 20:15 ----------

View My Video
evo na videu se vidi vise kao i crno jagnje sa cvjeticem na glavi povuklo na romanova

Dobro de enessssss samo ako si bez neke lepe cobanice i nije neko uzivanje sem sto su ovce rahatnije i sigurnije kad si sam ,da se ne zaneses u prirrodi:haha:
Spensi da nije malo ubrzan snimak,45 sekundi je fascinantno,a ruke mu lete kao da nisu njegove i ovca skoci kao iz katapulta:sta:

Nije nista ubrzano. Sve je onako kako vidis. To sam snimao prosle godine kad smo sisali ovce. Tipovi su novozelandezi koji imaju nekoliko grupa po evropi i pocimaju s sisanjem sad oko aprila i sve je sredjeno do juna :) Prosjek im je tako oko 45-60 sekundi po ovci. Racunaj da kod nas na farmi svake godine se zadrze 2 dana i par sati do dorucka treceg dana. Dvojica osisaju oko 1300 sta ovaca, muzjaka i jagnjadi.

Pozdrav drugari.Evo sad idem iz stale,ojarila mi se jedna koza.Jedno zivo i jedno mrtvo jare ali nije izbacila posteljicu.Sad lezi ivec nekih pola sata,koliko dugo sme da bude da ne izbaci posteljicu?Bojim se da nema jos koje mrtvo pa da se nije poprecilo..Ako neko zna sta o tome molim vas odgovorite stro pre.

Nije nista ubrzano. Sve je onako kako vidis. To sam snimao prosle godine kad smo sisali ovce. Tipovi su novozelandezi koji imaju nekoliko grupa po evropi i pocimaju s sisanjem sad oko aprila i sve je sredjeno do juna :) Prosjek im je tako oko 45-60 sekundi po ovci. Racunaj da kod nas na farmi svake godine se zadrze 2 dana i par sati do dorucka treceg dana. Dvojica osisaju oko 1300 sta ovaca, muzjaka i jagnjadi.

Ja cu mom strucnjaku za sisanje kog zovem iz milosti-Miki Panjkovic,da dam otkaz,on idf ne moze bez 2-4 minuta da osisa,naravno prosek minuta je veci,zavisnosti od rase i kondicije.laku noc zelim,mada jedan od moderatora ima da se namuci nocas,otisao na:pecanje: i da::000::,a ujutru glava za dva broja veca:haha:

---------- Poruka napisana u 23:49 ---------- Prethodna poruka je at 23:16 ----------

Poslednja izmena:
Ojarila jos jedno zivo i zdravo.Posteljicu je izbacila skroz do poda(visi) ali jos ima veliki stomak.Smem li da povucem posteljicu?Da li postoji mogucnost da ima jos jedno,da ne zajeb.. sta?Izmucila je se dobro ali je ustala i lize jarad.Ne znam sta da radim..Hvala vam ljudi na savetima ako neko jos zna sta sad da radim ,javite.

posteljicu nikad nemojte vuci jer se uvek prekine, ovako kada izlazi u komadu lakse je ovca izbaci jer pomaze i tezina posteljice koja je vec izasla

Crni neka su malisani zivi i zdravi! Kako su danas svi skupa, jarad i koza? Na koji nacin da u sto kracem roku udebljam ovce, tj ovu jednu koja je ostala bez vune, a sama kost i koza je? Problem je sto ju moram zasutiti, pa ako bude 15 dana samo na sijenu na sta ce tek onda liciti. A inace joj dajem ujutro "farmer" (suncokretova sacma, stocno brasno, kukuruzna prekrupa, dehidrirana lucerka) a na vece mjesavinu kukuruza i jecma. I jos jedno pitanje, htio bih i ostale ovce da jos udebljam. Nisam bas zadovoljan ovakvim kakve su. Pa na koji nacin da ih pripremim za sezonu mrkanja?

Tako ih neces zasusiti sigurno,zaluci jaganjce,izbaci i koncentrat i jecam i kukuruz,i 7-10 dana ih hrani samo senom i kukuruzovinom ili necim tako sa niskom hranjivom vrednoscu.posle toga ce se zasusiti.onda im opet mozes to postepeno uvoditi,i trebalo ni da se poprave.

znam da ju ne mogu zasusiti kukuruzom, ostale ovce sam samo na sjenu sasusio. Ali ova je mrsava kao kostur, neki njoj je vrag falio.Sve sto je bilo do mene sam uradio i vakcinacija i hrana, ali jbg opet je takva kakva je. Kad zasusi forsiracu je koncetratima da se sto prije udeblja. U svakom slucaju Sava hvala ti na odgovoru!:ppozdrav:

zarius desava se da ovce oslabe dosta u dojenju jaganjaca,ako nije usla u kondiciju pre jagnjenja onda je tesko izvuci dok doji jagance,savin savet je korektan,posle zasusenja pojacati koncetrat i zob i za neko kratko vreme se moze videeti velike razlike,

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh