Chat u ovčarstvu i kozarstvu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mirkopozega u Srbiji u Rumi ima covjek prodaje cca 400 komada vlasickih ovaca tako da i kod vas se gaji ova rasa.....:D

View My Video Nigdje covjek nije rahatniji nego kod svoga stada odmaranje uz zvuk zvona nista ljepse

---------- Poruka napisana u 22:21 ---------- Prethodna poruka je at 22:14 ----------

View My Video :D

---------- Poruka napisana u 22:27 ---------- Prethodna poruka je at 22:21 ----------

View My Video

Dobro de enessssss samo ako si bez neke lepe cobanice i nije neko uzivanje sem sto su ovce rahatnije i sigurnije kad si sam ,da se ne zaneses u prirrodi:haha:
Spensi da nije malo ubrzan snimak,45 sekundi je fascinantno,a ruke mu lete kao da nisu njegove i ovca skoci kao iz katapulta:sta:

Ja o cobanici a ti mi poturas kozu:cvetic:,ne vredi pricati sa tobom odoh da spavam:spavam:,aj laku noc,snimci me nisu razuverili po pitanju kilaze,po njima sam jos sigurniji

---------- Poruka napisana u 22:45 ---------- Prethodna poruka je at 22:43 ----------

"uu sunce ti je*em zarko, tata sprzio Djenku!" Pa sta covjek uradi ovci! Ovom je sevap dati 500 komada da ih u jednom danu osisa!:ppozdrav:

Po snimku ne treba mu vise od 10-11h za 500 sa sve pauzama,medjutim:sta:

Akoje neko pratio nekad predavanje Fride Bauman zena je lepo objasnila da nije sve u visini grla , sta ocu reci 2 grla na slici mogu da izgledaju isto a kad ih opipas i pregledas bas su razlicite Sirina grudnog kosa , sirina butova , dubina tela , dubina butova-kolko visoko nacinju butovi , razvijenost butova sa unutrasnje i spoljne strane butne kosti, razvijenost ledznih misica (kare) .
Sa slika se moze videti visina , dubina i duzinu tela , tako da jako tesko proceniti sa slike tezinu zivotinje

---------- Poruka napisana u 23:30 ---------- Prethodna poruka je at 23:29 ----------

takva je ona Rale uvijek kad kisa pada sa njene vune se voda sliva ne upija je kao merino vuna
Prelepaje , svaka cast

Kada uzmemo u obzir sirinu,dubinu,i visinu prema slikama,i odbijemo pramen od 15-20 cm vlasicka je onda tipicno mesnata rasa prema kilazi ,koja je onda kao takva bez premca.navodio sam primer sjenicke koja je u toj kilazi kao cudoviste a tek W ovca 110-120 kg

Ja sam ove pramenke viđao kad ih šverceri doteraju iz Vojvodine. Ovce su odlične i imaju dobru kilažu (gledao kad mere na pijacu 85kg). Uvek sam govorio da hoćemo hleba preko pogače. To jest šteta što se nauka nije bavila selekcijom naših domaćih ovaca. Ovako su izmišljali rupu na saksiji kao MIS ovca. Ova travnička je odlična i Saša iz Kovina ima ih nekoliko stotina komada. Neki koji su je imali u mom kraju kažu da ne podnosi mali prostor ustvari dosta su nemirne kao divlje (što ne mora biti tačno). Ove kilaže su na granici realnog. Na izložbi u VA bio sjeničak od 135 kg ako dobro pamtim al je izgledao kao june. Po mom shvatanju bio je previše ugojen bar 20kg. Da je bio u stadu među ovcama bez obzira na hranu imao bi mozda nešto malo više od 100kg. Bez obzira na sve mislim da naše domaće rase imaju potencijala. Treba samo da se uradi nešto na selekciji. Ipak to je posao za nauku a projekat za državu. Svaki pojedinac koji bi se upustio u tako nešto neverujem da bi uspeo. Selekcija na plodnost i tovnost kao i ranostasnost bi dobro došla ovim rasama ovaca. Izraelci su od jedne nisko produktivne pustinjske ovce stvorili Avasi mlečnu ovcu koja je za respekt na svetskom nivou. Ja se divim kad vidim ovako dobra grla naših domaćih rasa. Dobro je što se pojedinci trude da ih imaju u tom kvalitetu jer je to garant njihovog opstanka pred naletom uvoznih visokoproduktivnih rasa.

Kolega Rale83 je lijepo rekao: "2 grla na slici mogu da izgledaju isto a kad ih opipas i pregledas bas su razlicite Sirina grudnog kosa , sirina butova , dubina tela , dubina butova-kolko visoko nacinju butovi , razvijenost butova sa unutrasnje i spoljne strane butne kosti, razvijenost ledznih misica (kare)" , sto opravdava moj citat da nije isto W ovca i vlasicka bas zbog razvijenosti ledjnih misica dvije ovce mogu biti potpuno iste visine a da jedna bude teza cak i do 20 kg teza od druge ne pricam ovo napamet jer uvjerio sam se u praksi, kolega sarbanac slazem se sa tobom u potpunosti a posto ja zivim u drugoj drzavi mogu ti samo reci da po pitanju selekcije kod nas se ne radi skoro nista muka je natjerala ljude da kupuju jeftinije ovce i ukrstaju sa slabijim i jeftinijim ovcama samo da bi dosegli neki broj i prljaju cistokrvnost rase, kod mene to nije slucaj jer pazljivo vodim selekciju ovnova tako sto ih svake 2-3 godine mjenjam tj. kupujem od nekog drugog da se ne bi izmijesala krv i zbog toga moji ovnovi imaju preko 100 kg, sad vjerovao neko ili ne njegova stvar i pravo, meni nece ni u dzep ni iz dzepa ako kazem da ovce imaju tu kilazu zato nemam razloga da pricam dezinformacije.........

Molim sve kolege da prilikom iznosenja odredjenih stavove, komentara, "argumenata", fotografija itd. imaju odredjenu dozu ozbiljnosti, korektnosti da nekazem iskrenosti i istinitosti. Takodjer, upucujem ozbiljne zamjerke moderatoru da vrsi ozbiljniju cenzuru svih postova jer, "pojedini" akteri ovog foruma, isti koriste iskljucivo i samo u marketinske svrhe. Prethodnoj raspravi cu doprinijeti sa nekoliko fotografija na kojima se samo donekle mogu docarati mase ovnova od preko 100 kg. Na prve dvije fotografije je ovan od 130 kg (23 mjeseca), na druge dvije ovan od 114 kg (19 mjeseci) i na posljednjoj su prikazani uporedno oba. Posebno obratite paznju na detalje odnos, covjek-zivotinja. P.S. Uzivo je taj odnos jos izrazeniji, uz napomenu da se radi o rasi sa "skromnim vunskim pokrivacem".

Bosnian kako vidim ti si iz Visokog nije ti daleko da dodjes u Turbe 6.5 a ja nisam nigdje vidio da je neko reklamirao robu u svrhu prodaje i slicno....

Za tu mis ovcu moze da prica ko sta hoce i da iznosi razna misljenja ali ja sam imao Mis ovna kojeg sam prodao i kad su mi se kasnije ovce izjagnjile i kad sam video jagnjad tek sam onda video koliko sam pogresio.. Dao je odlicnu jagnjad sa W ovcama , jagnjad su dugacka a pritom su i siroka... Tako da imam pozitivno misljenje o toj rasi.

momci da "uskocim" sa pitanjem, pa vi nastavite!:ppozdrav: Kad jagnje smije opet da sisa ovcu koju sam danas okupao sugovanom? Inace jagnje vec ima 3 mjeseca, ali posto ostaje za priplod neka jos koji dan sisa.

To ne bi trebalo da mu pravi problem,vrati ga pod ovcu,cisto njoj malo prebrisi vime krpom i mlakom vodom,da bas ne dodje u kontakt sa sredstvom,mada bih ga ja zalucio,da ovca ostane u dobroj kondiciji.

ja svtarno neznam sta je sa pojedincima mi hocemo da obogatimo forum i doprinesemo sirenju ove ovce umjesto da nam se zahvalite sto se zalazemo i priblizavamo vas njoj vi ovako sramota

Petrovo ni ja ne razumijem ja i ti nismo nigdje nudili da prodajemo svoje ovce nego samo dajemo neke savjete i pricamo primjere iz prakse a ovaj moj zemljo je ocitoo polupao loncice....:sjasi:

Molim sve kolege da prilikom iznosenja odredjenih stavove, komentara, "argumenata", fotografija itd. imaju odredjenu dozu ozbiljnosti, korektnosti da nekazem iskrenosti i istinitosti. Takodjer, upucujem ozbiljne zamjerke moderatoru da vrsi ozbiljniju cenzuru svih postova jer, "pojedini" akteri ovog foruma, isti koriste iskljucivo i samo u marketinske svrhe. Prethodnoj raspravi cu doprinijeti sa nekoliko fotografija na kojima se samo donekle mogu docarati mase ovnova od preko 100 kg. Na prve dvije fotografije je ovan od 130 kg (23 mjeseca), na druge dvije ovan od 114 kg (19 mjeseci) i na posljednjoj su prikazani uporedno oba. Posebno obratite paznju na detalje odnos, covjek-zivotinja. P.S. Uzivo je taj odnos jos izrazeniji, uz napomenu da se radi o rasi sa "skromnim vunskim pokrivacem".
Iznecu svoje skromno misljenje po pitanju ovih zivotinja , lepa grla Sjenicke rase i sa sobom povlace te butove koje ima sjenicka rasa SPICAST je odpozadi , Ukrstanjem tih grla se to moze popraviti da na tu muskulaturu-oblik tela grla mogu da dobiju i do 15 kg vise mase na butovim i 7-8 na pleckama (ovo 2 mladje ima slabije plecke mozda?)
Da zivotinje Imaju duplo vise vune to se slikom nebi moglo docarati-videti

E drugari da sam znao da ce moje pisanije odvesti u ovom pravcu ne bih nista komentarisao,ovo je cirkus koji sam ja zapoceo_Od sada cu izbegavati slicne diskusije.Batalite ove raspravke,smejace nam se gosti,posmatraci i sl.:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh