Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

A,jesi cuo da je neko imao naj*ba sa tim?dal se neko usudjuje da pokusa da ukrade veliku ovcu?naravno jaganjce bih sklonio.

neka budu preko dana pustene, a za noc unutra, tako i ja radim. ako ih se pusta prvi put u "el. pastir" bilo bi dobro da su osisane, lakse ih udari struja i treba paziti u pocetku da ne probiju dok ne naviknu da ima struje u ogradi.

Bio sam kod coveka da kupim jaganjce i bas onako lepo raspolozen odem kaze mi ima ekstra jaganjce zenske da mi proda. Ja odem tamo a ono tuga ovce mrsaaaavvveeeee svaka im se kost vidi a toliko sugave da su poneke skoro skroz gole a vecini se po pola vune vuce za njima. Oni jaganjci slabasni skakucu doslo mi da se rasplacem. Ljudi nisam nista pazario. Ne kazem da sam neki pedantan i cistunac ali ono onako je za svaku osudu. Stoku ili drzi kako treba ili batali cemu to.

Sta ti bi zemo i da ides tamo?imas ovde na forumu vrsnih odgajivaca,kontaktiraj njih,veruj mi taj sa tako sablasnim ovcama ce ti zateci cenu skoro kao i pravi odgajivac.

Bolje je držati manji broj ovaca pa im pružiti pristojne uslove. Ne razumem takve ljude. Svratim kod jednog poznanika pre par dana, ima 4 - 5 ovaca, ovan i jaganjci , drži ih u malom oboru a ispod njih mokro, glib , kaže puštao ih na pašu pa dobile proliv a ne prostire im, kaže ne vredi !!??::jako_besan::

Zemo po prici sa doticnim ti bi reko ma idi bre to je sve u fulu.A ja pomislio aj reko tu smo u blizini pomognemo se... Ajoj pa ono je strasno uhhhhh . Ja bre kad sam otisao po mog Miska u Kurjace kod Jugoslava on mi kaze biraj kojeg hoces a ja ne znam od miline kojeg da vatam zao mi bre kojeg god da uvatim onaj drugi mi lepsi.

imate li neki kontakt ili preporuku koje lizalice da uzmem za ove moje bleje... do sad smo davali kostovit al cini mi se ovo bolje i koliko bi za 50 ovaca trebalo lizalica da ima u stali, da li se stavljaju i kod jaganjaca.

Stavis na 10 ovaca jednu,a treba i kod jaganjaca.ja koristim amstel blok to je nasa proizvodnja,vidim da ima inberg svoje lizalice,a cuo sam da su dobre lizalice ceske firme biofactori,zastupa ih neka firma emanuel iz novog sada,samo sto nemaju maloprodaju kod nas.

Ako može mala pomoć, predao danas papire za registraciju domaćinstva, pokazao im i rodovnike koji su svi na moje ime od ovaca koje sam kupio, ali mi na šalteru traže HID broj ( veterinarski identifikacioni broj ) koji sadrži 12 cifara za svaku ovcu , da bi mogli da ih upišu za subvencije ove godine.
Pošto nemam matičara za stoku u svojoj opštini i od koga da potražim savet, već moram iz neke od susednih da zamolim da mi matiči jagnjad pošto se ovce sada prvi put jagnje u martu kod mene, molim nekog da mi objasni šta i od koga da tražim u vezi HID broja ( da li od matičara ili veterinara ), pošto su mi rekli da mogu da predam do 31 marta.
Hvala

Koliko mi se cini registracija gazdinstva sa maticnim listovima za ovce nema nista u smislu da ih moras sad predavati u upravu za trezor, ti sad obnavljas reg gazdinstva a maticne papire predaje maticna sluzba, HID broj je broj tvog gazdinstva na kojem je stoka taj broj ti pise na evidencionom listu kada su ti zadnji put veterinari vadili krv ovcama i udarali usne marke jagnjadima tad su ti odredili HID broj stocarskog gazdinstva na kojem su zivotinje nadji taj papir i videces na vrhu papira hid broj od cini mi se 12 cifara, i da znas BPG (broj poljoprivrednog gazdinstva) i HID broj su dva razlicita pojma skroz vodi racuna prilikom popune za obnovu registracije da to ne pomesas, pozzz

Nazad
Vrh