Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ovo sa ovim ženskim jaretom koje je nalillo mleko a bez parenja je hormonski poremećaj.Ja sam imao malo različit slučaj žensko jare pareno trebalo da se jari za negde oko godinu dana nalilo a od jarenja ništa traži ponovo ja pustio jarca kad za 15o dana opet nalilo i opet ništa pa pod nož.To jeste retkost ali se ipak dešavameni se je to samo jednom desilo u cca 500 jarenja.

A da li mogu da im dam u vecim kolicinama da kazem ceo obrok ? Posto sam cuo da svinjama ne sme mnogo jel ima valda neki penicilin u njemu, a plasim se za moju bridna je pa pazim sta joj dajem.

Mozes ceo obrok,samo nek odstoje dan na otkosu:
Hemijski sastav: List koprive sadrži organske kiseline (oksalna, mravlja, silicijumova…), slobodne amine (acetilholin, betain, holin, histamin, serotonin), flavonoide, karotenoide, β-sitosterol, tanine, kumarine (skopoletin), glukokinin, vitamine C i K. Koren sadrži polisaharide, β-sitosterol, lektine, kumarine, triterpene, fenil propanoide. Delovanje i upotreba: List deluje kao antihemoragik, hipoglikemik i diuretik. Koristi se protiv malokrvnosti, kao sredstvo za jačanje, protiv proliva, hemoroida, ženskih krvarenja. Za antidijabetsko dejstvo odgovoran je glukokinin (čije se prisustvo osporava), a diuretični učinak praćen je izlučivanjem hlorida. Spolja se koristi protiv upale kože, sluzokože, opadanja kose, peruti i za jačanje korena kose. Koren se koristi u terapiji benignog karcinoma prostate (I i II stadijum). Izaziva burne reakcije na koži, iritira želudac, može povećati ili sniziti pritisak. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Pozdrav svima! :)
Vidim da pišete za koprivu ovcama... A koja organska hrana daje kozama vitamine?
Koliko puta dnevno bih trebala davati kozama žito (kukuruz ili zob, pšenicu)? Ujutro i predveče dobijaju sijeno, na paši su od 10h pa do mraka.
Kad bi bilo najbolje da odbijem mladog jarića od sisanja? I da li bi funkcionisalo da ga puštam 3 puta dnevno kao tele. Moram kozu malo popraviti i bode je rogovima dok sisa, a i lud je, skače po kozama. Trebao bi da ima malo više od mjesec dana.

kada bi trebalo da mi se pare ovce koje sam sastavio sa ovnom pre sedam dana?inace jagnjenje je bilo za njih 5 izmedju 1 i 10.jan.jagnjad zalucena 10marta,onda ovce hranjene samo livadskim senom 10dana,zatim se krenulo sa udarnom dozom od 1kg smese zita i koncentrata po ovci plus lucerka i slama tritikala po volji i tako otprilike 10dana.onda sam pustio ovna medju njih.pa me zanima ako bude htele da se pare kada bi trebalo najranije,a kada najkasnije to ocekivati?

Pozdrav svima, ako gresim sto ovde pisem oprostite.
Podno planine Selicevice, oko 150 hektara pasnjaka pogodnog za ovce i koze. Ako ima ko da zeli da saradjuje, ima i smestaj 50 grla ... Neka se javi . Ili ako je ko voljan da da na poklon koze, ovce, kravu, a da mu vratim kroz jarad, jagnjad ili tele i u mleku i siru neka se javi !

ne zna covek posle ovakvog teksta da li je bilo pametno uopste citati,jer sta god da uradis gubis, a o ni koji treba da reguju ne rade svoj posao

Ja do sada nisam probao ovcije mleko ::sramota:: Posto mi ovce nisu kod kuce uvek zaboravim da ponesem posudu da namuzem da probam. U Bg u marketu jos nisam nasao ovcije mleko u prodaji ako ga u opste ima. Kozije sam pio.

pozdrav! muze li ko od forumasa ovce? jeste li poceli? kako ide?

prva kanta sira odlozena, drugu kantu jedemo :osmeh:, sto se tice mleka ne mari, ima puno na prvom i drugom jagnjenju, najvise nam daje ciga, steta pa joj jedna sisa zasusena iz ove druge daje litar, takvu smo je mastiticnu kupili dok smo saznali proso voz, hteli da je zakoljemo a ciga se ne da, dala nam prelepe bliznake i podigla ih, ko bombone su, s jednom sisom. pirocanke oplemenjene idu sad na zasusenje od njih se nema sta musti od 10 ovaca sto svrljiskih sto pirocanki 8l mleka al je mleko masno pa mu je randman sira odlican. sacekacemo jos ovu sezonu da se pokazu gospodje koja je za sta i kakva i onda selekcija. jos 30 jaganjaca ostalo da se izluci i proda pa ce se onda pokazati prava slika.

ja upravo poceo da muzem. imam neke lokalne meleze vise u mesnom tipu i kupio sam nesto pramenki, izabrao sam 70 najboljih pa cu videti sta cu dobiti od njih. planiram pustati na njih lacaune ovnove, pa drasticnom selekcijom dobiti mlecno stado.

Nazad
Vrh